Kādas var būt "Fitch" reitinga pazemināšanas sekas? (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar reitingu aģentūras "Fitch" lēmumu pazemināt Latvijas reitinga attīstības prognozi cenšamies noskaidrot, ko tas īsti nozīmē.

Jautājums: Ko īsti nozīmē Fitch reitinga pazeminājums, kādas tam var būt sekas un vai vienkāršam cilvēkam ir pamats satraukties?

Atbild Latvijas darba devēju konfederācijas tautsaimniecības un finanšu eksperts Mārcis Dzelme: Fitch Ratings ir pasaulē atzīta reitingu aģentūra, kurā tiek apkopota un analizēta daudzveidīga tautsaimniecības un finanšu informācija. Apkopotās informācijas analīzes rezultātā tiek publicēts vērtējums par ķīlu un to devēju kredītspēju. Šāds vērtējums atvieglo investoriem kredītu kvalitātes dažādiem alternatīviem ieguldījumiem izvērtēšanu. Fitch reitingu visbiežāk izmanto tieši investori. Tāpat to ir iecienījušas personas/uzņēmumi, kuri piešķir dažāda veida indeksus/vērtējumus, kā arī regulatori, kuru uzdevums ir nodrošināt stabilitāti.

Fitch reitinga samazinājums norāda, ka līdzekļu ieguldīšana konkrētā tirgū ir kļuvusi mazāk izdevīga vai riskanta: tas investoros var mazināt interesi ieguldīt, kā arī kalpot par priekšnosacījumu kāda cita starptautiska indeksa samazināšanai.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu