«Vienotība» oficiāli izvirza Seili izglītības un zinātnes ministra amatam (123)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Partijas «Vienotība» valde šodien nolēma virzīt «Iespējamās misijas» vadītāju Mārīti Seili izglītības un zinātnes ministra amatam. Seile žurnālistiem atzina, ka piedāvājumu kandidēt izglītības ministres amatam saņēmusi «ar ļoti lielu brīdinājumu». Tāpat viņa atklāja, ka, ieņemot šo amatu, būs parādā kasti šampanieša draudzenei, ar kuru pirms 17 gadiem saderējusi, ka līdz 50 gadu vecumam viņa kļūs par ministri. Seile uzskatījusi, ka tas nekad mūžā nebūšot iespējams.

«Vienotība» izglītības un zinātnes ministra amatam nolēmusi virzīt programmas «Iespējamā misija» vadītāju Mārīti Seili, pēc partijas valdes un frakcijas kopsēdes žurnālistiem sacīja premjere Laimdota Straujuma («Vienotība»), kura veido arī jauno valdību.

Straujuma informēja, ka «Vienotības» valdes pēc kandidātes uzklausīšanas pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu par viņas virzīšanu izglītības ministres krēslam. Viņa arī apstiprināja, ka koalīcijas partneri pauduši atbalstu Seiles kandidatūrai šajā amatā.

Seile žurnālistiem atzina, ka piedāvājumu kandidēt izglītības ministres amatam saņēmusi «ar ļoti lielu brīdinājumu». Pilnīgi skaidras viņas prioritātes, esot ministres amatā, būšot zināmas pēc iepazīšanās ar Izglītības un zinātnes ministrijas galvenajiem mērķiem un uzdevumiem. Tomēr Seile nosauca, viņasprāt, svarīgas lietas, tostarp valsts konkurētspējas atkarība no izglītības kvalitātes, bērnu intereses saglabāšana par eksaktajiem priekšmetiem, skolotāju kvalitāte, kā arī dialogs starp nozarē iesaistītajām pusēm.

Viņa vērsa uzmanību, ka 40% Latvijas skolotāju ir vecāki par 50 gadiem. «Ar to es negribu teikt, ka tie ir slikti skolotāji, bet mans jautājums ir -

kas ir tie skolotāji,kas uzsāks darbu skolās pēc tam, kad šie cilvēki dosies pensijā?

Līdz ar to skolotāju piesaiste un kvalitatīva sagatavošana ir ārkārtīgi svarīga Latvijas prioritāte,» sacīja izglītības ministres amata kandidāte.

Tāpat Seile norādīja, ka «talantīgi augstskolu absolventi nerodas tad, kad viņiem ir 18 gadi», bet jau bērnudārzā un sākumskolā.

Taujāta, vai viņa atbalsta mācību pāreju tikai latviešu valodā, Seile atbildēja, ka par to vēl nav domājusi.

Uz jautājumu, vai viņa varētu pievienoties «Vienotībai», Seile sacīja, ka «nekādu ultimātu un norunu nav bijis». «Bet es nekad nesaku nekad,» viņa teica.

Izglītības ministres krēsla pretendente pauda, ka pirms 17 gadiem ar draudzeni saderējusi, ka viņa būs izglītības ministre.

Tagad viņa esot zaudējusi derībās un draudzenei nākšoties pirkt kasti šampanieša.

Seile ir ieguvusi maģistra grādu matemātikā Latvijas Universitātē, kā arī maģistra grādu Tventes Universitātē Nīderlandē, kur apguva izglītības un apmācības sistēmu veidošanas zinātni.

Pirms darba «Iespējamā misijā» Seile strādāja celtniecības jomas uzņēmumā «Primekss», kur dažādos laikos ieņēma dažādas pozīcijas - biznesa procesu direktores amatu, personāla direktores amatu, kā arī valdes locekļa amatu. No 2002. līdz 2008.gadam Seile strādāja uzņēmumā «Maxima Latvija», kur bija personāla direktore, bet pirms tam ieņēma mācību daļas vadītāja amatu.

Pirms tam, no 1998.gada līdz 2004.gadam, viņa bija «Skolu atbalsta centra» direktore, savukārt no 1996.gada līdz 1998. gadam bija «Sorosa fonda» projektu vadītāja.

Seile no 1992.gada līdz 1996.gadam strādāja Preiļu 1.vidusskolā par matemātikas skolotāju un direktora vietnieci.

Jau ziņots, ka koalīcijas partneri otrdien vienojušies par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā. «Vienotību» jaunajā valdībā varētu pārstāvēt Ministru prezidente Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kā arī izglītības un zinātnes ministre Seile.

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien, tiekoties ar topošās koalīcijas partneriem, neesot izteicis iebildumus pret kādu no ministru kandidātiem.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu