TV5 darbība pielīdzināma lingvistiskajam genocīdam (104)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

TV5 raidījuma "Bez cenzūras" autoru darbība pielīdzināma lingvistiskajam genocīdam. Tā par liegumu satiksmes ministram Kasparam Gerhardam runāt latviešu valodā saka Valsts valodas centra Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

(Ziņa papildināta ar A.Mamikina un LRA viedokļiem.)

Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) otrdien, 31.augustā bija ieradies uz TV5 tiešraidi, lai runātu par satiksmes jomas aktualitātēm. Kaut arī raidījums "Bez cenzūras" notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka Gerhards runās latviešu valodā, taču, sākoties raidījumam, ministram liegta iespēja runāt valsts valodā.

Liegums runāt valsts valodā ir kliedzošs gadījums

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ābrams Kleckins liegumu "tēvzemietim" satiksmes ministram Kasparam Gerhardam runāt valsts valodā TV5 raidījumā "Bez cenzūras" nosauca par kliedzošu gadījumu: "Uz to ir jāreaģē! Es neatceros, ka publiskajos medijos notiktu kaut kas tāds, ka cilvēks nevar runāt valsts valodā. Tas ir nesaprotami," sašutumu vēlāk pauda padomes priekšsēdētājs.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) septembra sākumā vienbalsīgi nolēma sākt administratīvo lietvedību pret televīziju par valsts valodas likuma pārkāpumu.

Mamikins atsakās sniegt komentārus

TVNET mēģināja sazināties ar raidījuma "Bez cenzūras" vadītāju Andreju Mamikinu, aicinot komentēt Valodas centra atzinumu. Vispirms neatbildot uz zvanu, vēlāk ar īsziņas starpniecību viņš rakstīja: "Protams, Jūs varat sazināties, bet mana atbilde būs: "Nav komentāru"."

Latvijas Raidorganizāciju apvienības (LRA) izpilddirektore Gunta Līdaka sarunā ar TVNET izteica varbūtību, ka pirms raidījuma Gerhards un Mamikins neesot vienojušies par valodu, kā arī "Bez cenzūras" vadītājs ir paļāvies uz to, ka Satiksmes ministrs runās krieviski, kā viņš to ir darījis citās intervijās TV5.

LRA: Gerhardam tas ir politiski izdevīgi

Viņa norāda, ka arī Satiksmes ministrs labi zinājis, uz kādu raidījumu nāk un to labi apzinājušies arī viņa konsultanti un padomdevēji. "Šobrīd Gerharda kungam tas varētu būt politiski izdevīgi viena iemesla dēļ – tas viņa auditorijas acīs varētu pacelt viņa reitingu, liecinātu par zināmu pašapziņu un dotu punktus priekšvēlēšanu kampaņas laikā. To vairāk vajadzētu uztvert kā politisku šovu," saka Līdaka.

"Ja Gerharda kungs atbild latviski, Mamikina kungs varēja iztulkot viņa teikto skatītājiem krieviski. Tas arī ir fakts. Abas puses ir ieņēmušas zināmu pozu un tas vairāk liecina par vēlēšanu tuvošanos, nekā pragmatisku vēlmi izskaidrot to vai citu pozīciju."

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu