Topošās valdības partneri vienojas par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā (75)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Topošās koalīcijas partneri - «Vienotība», Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - šodien beidzot vienojās par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc politisko spēku trīspusējās tikšanās žurnālistiem apliecināja, ka partneri vienojušies par valdības sastāvu.

Līdz ar to «Vienotību» jaunajā valdībā varētu pārstāvēt Ministru prezidente Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, savukārt izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu partija oficiāli vēl nav nosaukusi. Partija šim amatam uzrunājusi «Iespējamās misijas» vadītāju Mārīti Seili, bet par viņas kandidatūru «Vienotība» rīt, 29.oktobrī, vēl lems valdes un frakcijas sēdē.

«Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa žurnālistiem skaidroja, ka Seile šim amatam uzrunāta un, visticamāk, tam varētu piekrist. Seile esot «ļoti laba» kandidāte uz šo amatu, un «Vienotība» vēlējusies piesaistīt cilvēku ar jaunu redzējumu par nozari.

ZZS jaunajā valdībā varētu pārstāvēt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī Guntis Belēvičs veselības ministra amatā.

Tāpat ZZS būs parlamentārais sekretārs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), savukārt VL-TB/LNNK varētu būt parlamentārais sekretārs kādā no «Vienotības» vadītājām ministrijām, par ko vēl jāvienojas.

Nacionālajai apvienībai jaunajā valdībā varētu būt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, kultūras ministre Dace Melbārde, savukārt Ināra Mūrniece varētu kļūt par Saeimas priekšsēdētāju.

Prezidents nominēt jauno premjera amata kandidātu varēs tikai pēc pašreizējās valdības pilnvaru beigām. Ļoti iespējams, ka jau 5.novembrī no rīta tiks sasaukta ārkārtas Saeimas sēde, lai apstiprinātu jauno valdību, sacīja Āboltiņa.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka nākamnedēļ būs valdība, kurā ZZS arī gatava konstruktīvi strādāt. Pašlaik panāktais rezultāts ir kompromiss starp politiskajiem spēkiem.

Arī nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars uzsvēra, ka šis ir kompromiss un «pierādījums labam kompromisam ir tas, ka visi jūtas mazliet neapmierināti».

Oficiālās sarunas par atbildības jomu sadali partneri sāka uzreiz pēc vēlēšanām, tomēr vairākas nedēļas politiķiem nesekmējās vienoties par atsevišķām atbildības jomām. ZZS uzstāja uz VARAM pārraudzību, kas bija arī viena no VL-TB/LNNK prioritātēm, jo arī pašreizējā valdībā šī ministrija ir nacionālās apvienības pārziņā.

Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz 29.oktobrim vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu sacīja «Vienotības» līdere Āboltiņa, norādot, ka pretējā gadījumā varētu runāt par «pilnīgi citu koalīciju».

Šonedēļ ZZS paziņoja, ka piekrīt uzņemties arī Ekonomikas ministrijas un Veselības ministrijas pārraudzību, līdz ar to atrisinot domstarpības šajā jautājumā.

Trešdien partijas dosies uz sarunu pie prezidenta, lai informētu par šodienas sarunu rezultātiem un valdības deklarāciju.

Politiskie spēki vēl turpinās darbu pie valdības deklarācijas, un saistībā ar šo dokumentu piektdien paredzēta tikšanās ar sociālajiem partneriem.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu