6 jautājumi par sausseržiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kas ir sausserdis – krūms vai liāna?

Tie ir gan krūmi, gan kokveida liānas, mūsu klimata apstākļos – vasarzaļi augi. Krūmveida forma ir, piemēram, Ledebūra, Morrova un Māka sausseržiem (tie spēj sasniegt attiecīgi 1,2 m, 2 m un 3 m augstumu) un ēdamajam sausserdim. Japānas sausserdis ir vijīgs, krūms, bez balsta tas veido ložņājošu formu. Liānveida sausseržus dēvē par vīteņsausseržiem. Latvijas kokaudzētavās var iegādāties parasto, Hekrota, Tēlmaņa, Toskānas, Vācijas, vīnogķekaru un vēl citus vīteņsausseržus. Tos stāda pie ēku sienām, žogiem, pergolām.

Kad zied sausserži?

Ieteicams vienuviet audzēt gan agri, gan vēlu ziedošas šķirnes. Ziedi ir dažādās krāsās – balti, dzelteni, rozā, dažādu nokrāsu karmīnsarkani, vēlāk ienākas dekoratīvi augļi. Visagrāk – jūnijā – uzzied Morrova sausserdis un parastais vīteņsausserdis (Lonicera caprifolium), ko saldās, reibinošās smaržas dēļ tautā dēvē par saldo mīlu. Vēlāk – augustā – zied Vācijas vīteņsausserdis (L. periclymenum), vīnogķekaru sausserdis un Tēlmaņa vīteņsausserdis, savukārt Brauna vīteņsausserža šķirne "Dropmore Scarlet" zied no jūlija līdz pat oktobrim. Ēdamie sausserži sāk ziedēt aprīļa beigās vai maija sākumā (atkarībā no ziemas apstākļiem), ziedi ir divdzimumu.

Vai ogas ir ēdamas?

Lielākajai daļai sausseržu ogas ir sarkanā krāsā, tās nav ēdamas, augiem galvenokārt ir dekoratīva nozīme. Atsevišķām sausseržu sugām, piemēram, Kamčatkas sausserdim un ēdamajam sausserdim, ogas ir zilā krāsā, tās var lietot uzturā. Ir izveidotas arī šķirnes. Sausseržu ogas ir saldskābas, tās ir dažāda lieluma, atšķirīgas pēc formas, pārklātas ar vaska apsarmi. Pirmās nogatavojas jau maija beigās, jūnija sākumā (pāris nedēļas pirms zemenēm). Lai iegūtu labu ražu, vienkop ieteicams stādīt divas trīs sugas vai šķirnes.

Vai ir sausserži ar dekoratīvām lapām?

Japānas sausserdim "Aureoreticulata" viss skaistums ir lapās, tās ir 8 cm garas, ieapaļas, dzeltenraibas. Latvijas klimata apstākļos tas parasti nezied un ziemā nosalst līdz sniega segai, taču atkal atjaunojas.

Kur stādīt – saulgozī vai paēnā?

Gandrīz visiem sausseržiem nepieciešama saulaina augšanas vieta, turpretī Tēlmaņa vīteņsausserdim labāk tīk pusēnā vai ēnā. Tas veido izliektus dzinumus, kuriem nepieciešams balsts.

Kad labāk stādīt – rudenī vai pavasarī?

Sausseržus stāda agri pavasarī (pirms lapu plaukšanas), krūmus var stādīt arī septembra beigās vai oktobra sākumā, starp tiem ievērojot 1,5 – 2 m attālumu. Visi sausserži labi aug caurlaidīgā, auglīgā augsnē (pH 5,5 – 6,5), kur ir pietiekami daudz mitruma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu