Parlaments konceptuāli atbalsta Okupācijas muzeja statusa maiņu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas iesniegto likumprojektu, kas paredz Okupācijas muzejam noteikt nacionālo interešu objekta statusu, aģentūra BNS uzzināja parlamentā.

Likumprojektu ar 49 balsīm atbalstīja valdošās koalīcijas partijas, bet balsojumā atturējās Ingmārs Līdaka (ZZS) un nebalsoja Jānis Klaužs (ZZS). Opozīcijā esošās «No sirds Latvijai» frakcijas deputāti balsoja pret likumprojektu, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāti balsojumā atturējās, bet «Saskaņas» deputāti un LRA pārstāvjis Juris Viļums balsojumā nepiedalījās.

Iepriekš par likumprojekta nodošanu komisijai balsoja 53 deputāti - valdošā koalīcija un vairums Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārstāvji. Pret bija četri «No sirds Latvijai» (NSL) frakcijas deputāti, savukārt trīs parlamentārieši - Ingmārs Līdaka (ZZS), Jānis Ruks un Mārtiņš Šics no LRA atturējās.

Deputāts Arvīds Platpers (NSL) debatēs pauda viedokli, ka Okupācijas muzejs jāsaglabā atbilstoši 1970.gada izstrādātajam projektam un 1995.gadā veiktajām izmaiņām. «Okupācijas muzeja ēka ir viens no retajiem, pasaulē augsti vērtētajiem modernisma arhitektūras piemēriem Latvijā. 130 arhitekti parakstījuši vēstuli pret iecerēto piebūvi. Lēmums jāpieņem profesionāļiem - arhitektiem, pilsētbūvniekiem,» viņš uzsvēra.

Savukārt Nacionālās apvienības deputāts Ritvars Jansons (NA) debatēs pauda: «Valsts sagaida atdevi no Okupācijas muzeja, taču bez ēkas pārbūves nav iespējams šo atdevi iegūt un Okupācijas muzejam veikt tam uzdotos uzdevumus - pildīt sabiedrības informēšanas un integrācijas funkcijas, gan arī veikt oficiālā protokola funkciju. Arguments par to, ka šīs funkcijas var veikt «Stūra māja» Stabu ielā nav reāls, jo šī ēka nav atbilstoša».

Jau ziņots, ka grozījumus virza Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, cerot paātrināt rekonstrukcijas uzsākšanu. Valdība ir atbalstījusi finansējumu Okupācijas muzeja rekonstrukcijai pēc arhitekta Gunāra Birkerta projekta. Ieceres izraisījušas pretrunīgu vērtējumu no nozares. Rīgas pilsētas būvvalde ir atteikusi izsniegt būvatļauju, ko «Valsts nekustamie īpašumi» ir apstrīdējuši Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā.

Projekts ietver ēkas Latviešu strēlnieku laukumā pārbūvi, tajā skaitā jaunas piebūves «Nākotnes nama» būvniecību, un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

Grozījumi Latvijas Okupācijas muzeja likumā arī paredz noteikt termiņu Okupācijas muzeja rekonstrukcijai - 2018.gada 31.jūliju, ko jāveic divās kārtās. Tāpat grozījumi paredz padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam noteikt nacionālo interešu objekta statusu.

Saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likumā ietverto regulējumu nacionālo interešu objekti ir teritorijas un objekti, kas nepieciešami būtisku sabiedrības interešu nodrošināšanai, dabas resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai.

Likumprojekts arī konkretizē muzeja saistību ar Strēlnieka laukumu, nosakot, ka muzejam ir lietojuma tiesības uz nekustamo īpašumu Latviešu Strēlnieku laukumā 1, Rīgā, muzeja darbības nodrošināšanai un krājuma izvietošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu