«Iespējamās misijas» absolventiem turpmāk būs tiesības strādāt skolā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Iespējamās misijas» absolventiem turpmāk būs tiesības turpināt darbu skolā, šodien lēma Ministru kabinets (MK).

MK noteikumos par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību iekļauts punkts, kurš ļauj personai, kurai ir bakalaura grāds vai otrā līmeņa augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā nozarē un apgūta izglītības programma pedagoģijā, kuras apjoms nav mazāks kā 650 stundas un kura tiek īstenota divu gadu laikā līdztekus pedagoga darbam, ir tiesības strādāt par pedagogu. Minētā programma ir pielīdzināma B programmai.

Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz nodibinājuma «Iespējamā misija» līdzšinējo kvalitatīvo un produktīvo darbību, īstenojot izglītības programmu pedagoģijā, piesaistot izglītības sistēmai konkursa kārtībā izvēlētus motivētus, mācību priekšmetam atbilstošā nozarē izglītotus speciālistus, kuri līdztekus šīs programmas apguvei divu gadu laikā strādā izglītības iestādē. Tas nozīmē, ka viņu pedagoģiskā darba prakse ir ne mazāka kā 18 mēneši, nedēļā vadot ne mazāk par 16 mācību stundām.

Minētie MK noteikumi nosaka precizētu, pārskatāmu un nepārprotamu pedagogu iegūtās izglītības un profesionālās kvalifikācijas izpratni un nepieciešamo profesionālās kompetences pilnveidi.

Noteikumi precizē speciālās izglītības īstenošanā iesaistītajiem pedagogiem nepieciešamo profesionālās kompetences pilnveidi - speciālās izglītības iestādēs strādājošajiem pedagogiem nepieciešama profesionālās kompetences pilnveide B veida programmā (vismaz 72 stundu apjomā, dodot tiesības strādāt par speciālās izglītības skolotāju), bet vispārizglītojošo skolu pedagogiem, kuri īsteno iekļaujošās un speciālās izglītības programmas - A veida programmā (36 stundu apjomā trijos gados).

«Iespējamā misija» ir izglītības programma, kas pastāv, lai nostiprinātu izglītību kā vērtību Latvijā. Piedaloties «Iespējamajā misijā», dalībnieki strādā kā pilna laika skolotāji, pasniedzot mācību priekšmetu savā specialitātē. Paralēli skolotāja darbam dalībnieki divus gadus apgūst pedagoģijas un vadības prasmes «Iespējamās misijas» Līderības attīstības programmā. Pēc divu gadu cikla programmā dalībnieki iesaistās «Iespējamās misijas» Vēstnieku kustībā, kas turpina īstenot programmas mērķus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu