Lorenss Darels "Prospero celle"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slavenā dabas pētnieka Džeralda Darela brālis – žurnālists un rakstnieks Lorenss Darels savulaik uzrakstījis brīnišķīgu grāmatu ciklu par Grieķijas salām. Viņa darbu “Kipras rūgtie citroni”izdevniecība “Nordik” laida klajā pērn.

Tagad kārta pienākusi nākamai grāmatai “Prospero celle”, kurā autors atklāj lasītājiem Korfu salas savdabību, raksturo tur satiktos ļaudis, atklāj viņu paradumus, ļauj baudīt dāsnās dabas veltes, seno vēsturi un kultūru. “Grieķu sala, pati skaistākā, ko mūsu acis redzējušas, kā radīta tam, lai nodotos vientuļai, pārdomu pilnai dzīvei…”, savulaik rakstījis Lorenss Darels.

“Prospero celle” stāsta par dzīvi saulainajā Korfu salā jeb Korkīrā, kā to devē vietējie. Lai gan vēsturiskais laiks – 1941.–1942. gads, kad tur uzturējās žurnālists un rakstnieks Lorenss Darels politiskajā ziņā nebūt nebija saulains, tur satiktie cilvēki, Grieķijas salu vēsture, senā kultūra un dāsnās dabas veltes rosināja Lorensu Darelu uzrakstīt ceļvedi pa Korfu salu, par tās ļaudīm un paradumiem. “Katru ainavu ietver ciprešu, olīvu un mirdzošu jumtu rāmis. Līcīši, ezeri un salas ved lejup uz pamestajiem sāls laukiem aiz Lefkimi”, tēlaini stāsta autors.

“Šīs grāmatas lielie panākumi kara laikā bija gan pārsteidzoši, gan patīkami, jo ar tās palīdzību es atradu daudzus cilvēkus, kuri mīlēja Korfu tikpat ļoti kā es. Pastāvīgā atzinība daudzu gadu laikā man allaž ir bijis pierādījums tam, ka esmu darījis pareizi, sekojot jaunības sapnim kādreiz kļūt par rakstnieku.”

Tulk. V. Melgalve, I. Melgalve “Nordik”, 184 lpp.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu