Ko šogad dzirdēsim un redzēsim festivālā «Porta»?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Festivāla PORTA mākslinieki jau paguvuši savaldzināt ne vienu vien pasaules mūzikas cienītāju Latvijā, kas dalās savā priekā par gaidāmo notikumu. «Pie tās diskrētās dzīves, kādu dzīvo Eivøra, mums jānovērtē, ka tik spoža pasaules klases mūziķe brauc pie mums un ar savu koncertu uzstājas Latvijā. Tie, kas aizies uz koncertu, tie, kas novērtē šo iespēju, baudīs kaut ko ļoti īpašu,» pārliecināts ir Eivøras mūzikas cienītājs Gustavs Terzens.

Žurnālists un pasaules mūzikas entuziasts Dīvs Reiznieks ir priecīgs, ka festivāls PORTA koncentrētā veidā atnes uz Latviju mūziku, kuras ikdienā esot par maz. Viņa ikdienas skaņuceliņā jau labu brīdi viens no iecienītākajiem ir pasaules mūzikas kvartets no Ukrainas DakhaBrakha: «Mani mūzikas meklējumi ir tieši pasaules mūzikas lauciņā, īpaši slāvu tautu mūzikā, un te jāatzīst, ka DakhaBrakha ir tiešām spilgta zvaigzne ar enerģijas pilnu skanējumu, tāpēc arī viens no biežākajiem viesiem manā repertuārā. Viņu koncerts Latvijā ir skaists notikums, kas noteikti neatstās vienaldzīgu. Visi tie, kas ir atvērti jauniem piedzīvojumiem mūzikā, kur it kā neitrālais un tradicionālais iet roku rokā ar moderno, nedrīkst laist garām šo iespēju.»

Festivāla direktore Ilze Apsiņa lepojas, ka atkal klausītājiem būs iespēja baudīt tiešām augstas klases mūziķu priekšnesumus, un atklāj: lai gan šogad mākslinieki ir gana atšķirīgi, festivālam izdevies izturēt savu tradicionālo pasaules mūzikas skanējumu. Par piemēru viņa min straujo dāmu duetu no Austrijas - Catch-Pop String-Strong. «Šā dueta izpildītā mūzika spēj valdzināt ļoti dažādu stilu cienītājus, jo apvieno sevī gan akadēmiskās mūzikas tradīciju, gan folkloru, gan džezu, gan rokmūzikas iedvesmotas tendences, un arī viņu uzstāšanās vienmēr ir notikums. Huligānes ar labu gaumi.»

Savukārt, reiz kādā jogas praksē saticis izcilo mūziķi klātienē, prieku par iespēju baudīt Prem Joshua & Band koncertu neslēpj Juris, «Gara Vasara»: «Tas ir iedvesmojošākais, kas ir, kad cilvēks savu sirds dziedājumu var nodot citiem caur mūziku, un Prem Joshua mūzika nāk caur sirdi. Tā viņš stāsta savu izpratni par pasauli. Tiem, kurus tiešām šī mūzika interesē, patiks noteikti, bet to nevar iedot tiem, kas negrib dzirdēt. Vēl es domāju, šis koncerts daudziem var kļūt par brīnišķīgu iespēju uz mirkli nokļūt Indijā un baudīt tās skanējumu laikmetīgā interpretācijā.»

Festivālam tuvojoties, tiek atklāti vēl daži patīkami pārsteigumi kultūras gardēžiem. Festivāla atklāšanas dienā, 1. novembrī, festivāla dīvas Eivøras koncertu ievadīs mūsu pašu izcilā koklētāja Laima Jansone. Tāpat 1. novembra koncertdienā Ukrainas garšu un smaržu pilnu sveicienu sola arī raidījuma «KULTA ĒDIENI» komanda un personīgi kvarteta DakhaBrakha fans Mārtiņš Sirmais. Būtiska festivāla pievienotā vērtība ir arī tā sauktās «jam» jeb improvizācijas sesijas visu festivāla dienu noslēgumā ar pasaules mūzikas izpildītājiem DaGamba un citiem māksliniekiem.
Visiem brīvajiem un zinātkārajiem, kurus vieno mīlestība pret pasaules mūziku un kultūru.

DakhaBrakha
DakhaBrakha Foto: Publicitates foto

PROGRAMMA


Festivālu 1. novembrī plkst. 17.00 mūzikas namā Daile atklās rūpīgi atlasītu dokumentālo filmu programma. Plkst. 18.00 uz skatuves kāps par «vikingu dievieti» dēvētā «smeldzoši brīnišķīgu» dziesmu autore, instrumentāliste un vokāliste no pasakainajām Fēru salām Eivøra.

Plkst. 20.30 klausītāji varēs baudīt vēl vienu unikālu un emocionālu muzikālu satikšanos - ar aizraujošo un neparasti prasmīgo pasaules mūzikas kvartetu no Ukrainas ar neaizmirstamu skatuvisko tēlu – DakhaBrakha. Apvienības nosaukums vecajā ukraiņu valodā nozīmējot «dod un ņem».
Spožo viesu un piesātinātās mūzikas dēļ festivāla programma šogad apzināti plānota divās nedēļas nogalēs, lai apmeklētājiem ļautu iedziļināties un izbaudīt gūto pieredzi.

8. novembrī plkst. 17.00 mūzikas namā Daile festivālu turpinās dokumentālo filmu programma. Plkst. 18.00 koncertu sniegs starptautisku atzinību guvušais straujais un inovatīvais dāmu duets no Austrijas - Catch-Pop String-Strong, un plkst. 19.30 klausītājiem būs iespēja baudīt vēl vienu izcilību, Indijā par pasaules mūzikas izpildītāju «numur viens» dēvēto un muzikāli izsmalcināto Prem Joshua & Band.

Vēl viens festivāla PORTA jaunums šogad ir tas, ka tas iepriecinās pasaules mūzikas cienītājus arī ārpus galvaspilsētas. 7. novembrī plkst. 19.00 koncertu Saldus mūzikas un mākslas skolā sniegs Valtera Pūces jaunais projekts DaGamba (Latvija/Irāna). Savukārt 9. novembrī plkst. 16.00 grupas Catch-Pop String-Strong (Austrija) un DaGamba (Latvija/Irāna) koncertus sniegs Ogres Kultūras centrā.

Biļetes uz festivāla koncertiem no 15 EUR līdz 20 EUR «Biļešu paradīzes» kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv . Koncertu dienās biļetes dārgākas – 25 EUR.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu