Lai kājas veselas un skaistas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flic

Nogurušas un smagas kājas, dienas beigās pietūkušas potītes, naktī no miega uzrauj krampji? Šie un vēl citi simptomi saistīti ar vēnu saslimšanām.

Vēnu varikoze ir kāju vēnu mazspēja, ko raksturo tūska, sāpes, nieze, paplašinātas un izspiedušās vēnas, neatgriezeniskas pārmaiņas uz ādas, čūlas.

Kāju virspusējo vēnu varikoze ir viena no biežākajām saslimšanām ceturtajai daļai sieviešu un piektajai daļai vīriešu. Vienam procentam pieaugušo dzīves laikā attīstās smaga venoza mazspēja ar grūti dzīstošām kāju čūlām. To visbiežāk veicina mazkustīgs dzīvesveids, skaidro Vēnu centra vadītājs ārsts Uldis Mauriņš.

Pa artērijām sirds pumpē asinis pa visu ķermeni, arī kājām. Lai asinis plūstu atpakaļ uz sirdi, tām jāpārvar gravitācijas spēks. Šo darbu veic ikru muskulis, kas saraujas, cilvēkam staigājot, skrienot – tātad kustoties. Muskulim palīdz īpaši vārstuļi kāju vēnās. Tie ļauj plūst asinīm tikai virzienā uz sirdi. Ja vārstuļi pilnvērtīgi nedarbojas, tad kājās vairs netiek nodrošināta pilnvērtīga asins apmaiņa.

Ar laiku vēnas paplašinās, uz kājām kļūst redzams vēnu tīklojums potītes rajonā un zili vēnu mezgli. Vēlāk veidojas tumša ādas pigmentācija potītes rajonā, sākas nieze apakšstilbos. Nepievēršot tam uzmanību, var attīstīties grūti ārstējamas un ļoti sāpīgas čūlas uz apakšstilbiem.

Nereti dzirdēts uzskats, ka vēnu slimības nav ārstējamas. Tā gan nav, uzsver Vēnu centra ārsts Juris Rīts. Ja slimību atklāj agrīni, nereti pietiek ar pareizi veiktiem profilakses pasākumiem, lai palēninātu vai pilnībā apturētu kaites tālāko attīstību.

Lai pārliecinātos, ka vēnas ir veselas, dakteris Juris Rīts iesaka veikt kāju vēnu sonogrāfiju. Duplekssonogrāfija ir visprogresīvākā venozo saslimšanu diagnostika. Šādi iespējams atklāt saslimšanu agrīnā stadijā un laikus sākt ārstēšanu. Izmeklēšana ilgst 10 līdz 15 minūšu. Tā ir nesāpīga un nekaitīga, tiek izmeklētas gan virspusējās, gan dziļās vēnas.

Atklājot saslimšanu, tiek noteikti slimie vēnu posmi un kopā ar pacientu sastādīts ārstēšanas plāns. Latvijā ir flebologi, kuri ārstēšanā izmanto pasaulē patlaban visprogresīvākās metodes. To izmantošana sniedz iespēju ārstēt tikai slimos vēnu posmus, neskarot veselos. Tas ļauj pacientam jau operācijas dienā turpināt dzīvot, kā ierasts.

Lai vēnas būtu veselas, jāseko, lai nebūtu liekais ķermeņa svars. Ja ir sēdošs darbs, ik pēc stundas jāpieceļas un jāizkustina kājas. «Nesēdiet sakrustotām kājām, dzeriet vismaz divus litrus ūdens dienā, skrieniet, peldiet, brauciet ar velosipēdu, valkājiet ērtus apavus!» rekomendē Vēnu centra vadītājs Uldis Mauriņš.

Vēnu varikozes cēloņi

Palielināts ķermeņa svars un mazkustīgs dzīvesveids. Ilgstoši stāvot vai sēžot, cilvēka vēnas tiek pastiprināti noslogotas. Arī palielināts ķermeņa svars rada vēnām papildu slodzi. Rezultātā venozās nepietiekamības izpausmes ir izteiktākas.

Iedzimtība. No saviem vecākiem cilvēks manto vēnu izturību. Ja vecākiem bijusi vēnu varikoze, tad arī bērniem ir palielināts saslimšanas risks.

Vecums. 20 gados vēnu varikoze ir tikai 3 procentiem cilvēku, bet, sasniedzot 60 gadu vecumu, slimība ir aptuveni 30 procentiem iedzīvotāju.

Dzimums. Sievietes slimo biežāk. To nosaka organisma īpatnības. Gaidot mazuli, sievietei samazinās gludo muskuļu tonuss, lai varētu augt dzemde. Tonuss samazinās arī kāju vēnu sieniņās, tās kļūst vaļīgākas. Grūtniecības laikā pieaug svars, kas papildus noslogo kājas, un cieš vēnas.

Vairāk informācijas – www.venucentrs.lv.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu