Savčenko pēdējā vārdā Krieviju nosauc par totalitāru trešās pasaules valsti

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija ir totalitāra trešās pasaules valsts, kas neievēro cilvēktiesības, trešdien pēdējā vārdā tiesas sēdē Doņeckā, Krievijas Rostovas apgabalā, sacīja Ukrainas pilote un parlamenta deputāte Nadija Savčenko, vienlaikus mudinot Ukrainas prezidentu Petro Porošenko panākt viņas atbrīvošanu.

«Krievija - tā ir trešās pasaules valsts ar totalitāru režīmu, kurā netiek ievērotas cilvēktiesības un starptautiskās tiesības. Es to uzskatu par lieku - tērēt savas dzīves laiku, lai piedalītos šajā tiesā,» sacīja Savčenko.

«Desmit dienas pēc sprieduma es turpināšu badastreiku, līdz mani neatlaidīs. Aicinu Porošenko, kurš manai mātei solīja panākt manu atgriešanos vēl pērn pavasarī, runāt ar Krievijas varasiestādēm par manu atgriešanos,» sacīja pilote.

«Maidanam Krievijā būt! Es ar savu piemēru gribu parādīt, ka Krievijā totalitāro režīmu var saliekt ragā. Lūk, mans pēdējais vārds,» tiesas sēdē sacīja Savčenko.

Ukraiņu pilote tad uzkāpusi uz sola un tiesnešu virzienā parādījusi vidējo pirkstu. Tiesnesis viņai izteicis aizrādījumu.

Tad tiesā tika nolasīta Savčenko pēdējā vārda runa, kuru viņa bija sagatavojusi vēl uz iepriekšējo sēdi. Tajā Savčenko savu vainu neatzīst.

Tiesa paziņojusi, ka spriedums Savčenko lietā tiks pasludināts 21. vai 22. martā.

Pēc tā Savčenko tiesas zālē sāka dziedāt Ukrainas himnu, viņai piebiedrojās vairāki klātesošie.

Apsūdzības puse pieprasa Savčenko piespriest 23 gadus cietumā.

Jau vēstīts, ka promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu