Pret islāmistiem vērstā demonstrācija Ķelnē izvēršas vardarbībā (12)

LETA/DPA/THE LOCAL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pret islāmistu ekstrēmistiem jeb tā dēvētajiem salafistiem vērstā demonstrācija, kuru svētdien Ķelnē rīkoja jaunizveidotā futbolu huligānu apvienība un labējie radikāļi, pārauga vardarbībā, un policijai nācās pielietot asaru gāzi un ūdensmetēju.

Policija ziņo, ka 45 cilvēki, tostarp 44 policisti, guvuši ievainojumus, bet visas dienas laikā tikuši aizturēti 17 cilvēki.

Pret islāma fundamentālistiem vērstā gājiena rīkotāji jeb tā dēvētā futbola līdzjutēju apvienība «Ho.Ge.Sa.» (saīsinājums no «Hooligans gegen Salafisten» jeb «Huligāni pret salafistiem») sākotnēji policijai bija pieteikuši 1500 cilvēku dalību, taču svētdien ieradās 4000 cilvēku, kas bija pulcējušies no visas Vācijas.

Viņu vidū daudzi acīmredzami pārstāvēja galēji labējos grupējumus, un jau Ķelnes stacijā, ierodoties demonstrantiem, bija dzirdami saucieni "ārvalstniekus ārā!" ("Ausländer raus!).

Foto: AFP/LETA

Jau ap plkst.15, kad demonstranti sapulcējās Breslavas laukumā, policijas virzienā sāka lidot pudeles, akmeņi un petardes.

«Demonstranti lielā skaitā uzbruka policijai,» norādīja tiesībsargāšanas iestāžu pārstāvis. «Lai ātri pakļautu situāciju kontrolei, mēs pielietojām piparu gāzi, stekus un ūdensmetēju.»

Jau stipri iedzērušo huligānu savaldīšanai tika nosūtīts aptuveni tūkstotis kārtības sargu.

Otrreiz vardarbība uzliesmoja pie policijas norobežotās centrālās stacijas, kad demonstranti mēģināja izlauzties caur kārtības sargu ķēdēm.

Nekārtību cēlāji meta uz policistiem solus un velosipēdus, kā arī apgāza kādu policijas furgonu. Arī šeit huligānu savaldīšanai tika izmantots ūdensmetējs.

Pēc kārtības atjaunošanas policisti huligānus nelielās grupās eskortēja uz viņu vilcieniem, lai gan pilsētā vietām turpinājās nelielas sadursmes.

«Bija ļoti liels vardarbības potenciāls un ļoti agresīvs noskaņojums pret policiju,» norādīja kārtības sargu pārstāvis.

Tikmēr Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes iekšlietu ministrs Ralfs Jēgers pirmdienas rītā intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF norādīja, ka «policijas plāns darbojās. Demonstrāciju pārtrauca rīkotāji. Taču dalībnieki atteicās doties prom.»

Savukārt Ziemeļreinas-Vestfālenes policijas arodbiedrības (GdP) prezidents Arnolds Plikerts atzinis, ka jaunizveidotais pret islāmistiem vērstais grupējums Vācijas pilsētu ielās radījis «jauna veida vardarbības» draudus un, ja tā skaitliskais sastāvs turpinās augt, policija varētu vairs nespēt saglabāt kontroli pār situāciju.

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss jau nācis klajā ar solījumu vērsties gan pret salafistiem, gan pret labējiem ekstrēmistiem, kas izraisīs vardarbīgus incidentus pilsētu ielās. «Viņi tiks vajāti un sodīti ar visiem likumīgajiem līdzekļiem,» uzsvēra ministrs.

Tikmēr Ziemeļreinas-Vestfālenes Konstitūcijas aizsardzības biroja («Verfassungsschutz») vadītājs Burhards Freiers sarunā ar radiostaciju «Westdeutsche Rundfunk» norādīja, ka demonstrantu vidū bijuši dažādi grupējumi - uz kautiņu kāri futbola huligāni, kas daļēji pārklājās ar labējo ekstrēmistu aprindām, neonacistiskās Nacionāldemokrātiskās partijas (NPD) aktīvisti, nesen izveidotās galēji labējās partijas «Die Rechte» («Labējie») biedri, skūtgalvji un neonacistisko rokgrupu fani.

«Ho.Ge.Sa.» izdevies apvienot parasti savstarpēji naidīgos futbola huligānu grupējumus cīņai pret kopīgo ienaidnieku - islāmistiem, atzina Freiers.

Vēl tikai pirms dažiem mēnešiem uz demonstrācijām, kas notika Manheimā un Esenē, «Ho.Ge.Sa.» spēja sapulcināt tikai dažus desmitus sekotāju. Taču uz demonstrāciju Dortmundē, kas notika oktobra sākumā, pulcējās jau 300 dalībnieku.

Līdz pirmdienas rītam grupējuma «Facebook» lapa bija aizvākta, taču tas jau vairākkārt darīts arī iepriekš un «Ho.Ge.Sa.» lapa vienmēr parādījusies no jauna ar citu nosaukumu.

Futbola huligāni guvuši arī galēji labējo organizāciju atbalstu. Piemēram, svētdienas demonstrāciju varasiestādēm pieteica «Pro NRW» - Pilsoņu kustības par Vāciju (saīsināti «Pro Deutschland») Ziemeļreinas-Vestfālenes atzars.

Atšķirībā no citām reizēm tā dēvēto antifašistu kontrdemonstrācija, kuras dalībnieki pulcējās pie dzelzceļa stacijas, bet pēc tam devās gājienā uz Frīzu laukumu, noritēja bez starpgadījumiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu