Kā cīnīties ar laputīm?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Druvai" lasītāja no Cēsīm prasīja padomu, kā cīnīties ar laputīm, kuras šovasar savairojušās ļoti daudz. Ar viņai zināmiem līdzekļiem neesot iespējams tikt galā.

Kā cīnīties ar šo kaitēkli? "Druva" meklēja atbildes pie zinošas dārzkopes Ainas Zvaigznes. Viņa pastāstīja, ka vislabākā metode – cukurūdens. To sagatavo, pievienojot spainim ūdens četras ēdamkarotes cukura. Ar cukurūdeni miglo augus, uz kuriem savairojušās laputis. Ja kaitēkļu skarto augu maz, var vienkārši to lapas pamērcēt šķidrumā. Ar cukurūdeni apsmidzinātās laputis salīp kopā, nevar paelpot un aiziet bojā. Pēc dienas vai divām ieteicams apsmidzināto augu noskalot. Dārzkope šo paņēmienu iesaka mazdārziņu saimniekiem, kuriem laputis postījumus nodarījušas mazā platībā. Tā var viegli un videi draudzīgi, neizmantojot pesticīdus, iznīcināt kaitēkļus. "Par šo iespēju tikt galā ar laputīm, izmantojot cukurūdeni, uzzināju nesen, izmēģināju to savām rozēm, varu teikt, ka šī metode darbojas ļoti labi," stāsta Aina.

Ja laputis savairojušās lielā platībā, dārzkope iesaka lietot insekticīdus, kas nopērkami specializētajos veikalos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu