Miķeļdienas gadatirgus Doma laukumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

25. septembrī jau no deviņiem rītā Doma laukumā varēs nobaudīt un iegādāties rudens ražas lauku labumus - ābolus, ķirbjus, cūku pupas, dzērvenes, zāļu tējas, medu, īstu lauku maizi, speķi un citus gardumus. Amatnieki piedāvās māla podus un koka karotes. Aukstajam laikam noderēs siltas vilnas zeķes, dūraiņi, šalles un segas, informē Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienība.

Desmitos no rīta Doma laukumā atskanēs profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" tauru skaņas. Krāšņajos rudens svētkos varēs iet ķekatās, godināt Miķeļus pēc senču tradīcijām ar karošu nešanu, soliņa dančiem, skalu lēkšanu, salmu un siena rotaļlietu veidošanu. Svētkos ikviens aicināts līdzdarboties Sprīdīša skolas spēļu un rotaļu darbnīcā Margitas Porietes un Ernesta Spīča vadībā, kuri gaidīs savus mācekļus no plkst. 12.00 līdz 17.00. Darbosies arī Leļļu teātra darbnīca, kur varēs mācīties gatavot lelles no salmiem un linu auduma, iemēģinot gludināšanu ar ogļu gludekļiem. Ar pašu gatavotajām salmu lellēm visi aicināti piedalīties teātra spēlēšanā, izrādot Pasaules radīšanu.

Miķeļdienas gadatirgū ikviens varēs mācīties atpazīt labību, graudaugus un zālājus, iepazīt tik dažādās maizes garšas un darboties ražas svaru un mēru darbnīcā. Raženi šogad ir ķirbji un čaklas ir aizgājušās vasaras bites, to zina stāstīt Jānis Sulutaurs. Viņš uz Rīgu ved savu Daugmales Jāņa bišu medu.

Saimnieces Dainas Badovskas dārzā

lielākais ķirbis izaudzis 77 kg smags, viņa uz gadatirgus andeli brauc ar divām lielām ķirbju kravām, lai ir gan ēšanai, gan smukumam.

Iveta Ļakūne tirgos svaigus un skābus kāpostus, kas skābēti pēc sešām dažādām receptēm. Saimnieces tirgus krava pārsniegs 400 kg.

Turpat blakus lielajam kāpostu un ķirbju krāvumam, maizes klaipu kalniem un milzīgajiem siera rituļiem tirgus plača vidū uzdancos Tautas deju ansambļi "Dzintariņš", "Kvēle", "Mazais Andžiņš", "Ačkups", "Saime" un "Gatve". Muzicēs koklētāju ansamblis "Kārta", folkloras deju kopa "Dandari", tautas mūzikas grupa - Kristīne Kārkle un draugi, kā arī Zaļumballes orķestris. Miķeļos pircējus un viesus Doma laukumā sagaidīs aktieri Ivars Brakovskis kā Kārklēntēvs un Alda Krastiņa kā jestrā Made.

Sadarbībā ar Rīgas Centrālo bibliotēku visas dienas garumā Doma laukumā darbosies lasītāju iemīļotais grāmatu maiņas punkts "Nāc un mainies!".

Miķeļi ir ziemas sākuma svētki, pēc senlatviešu paražām, pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību zemnieki centušies nodrošināt veiksmīgu nākamā gada ražu.

Miķeļdienas gadatirgū šogad piedalīsies 300 tirgotāji.

26. septembrī rudens ražas svētki notiks arī Iļģuciemā, Kultūras centra pagalmā no plkst. 12.00 līdz 15.00.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu