Vasara - laiks ekonomiskām izklaidēm visai ģimenei (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Vasara ir laiks atpūtai un izklaidēm, kam ne vienmēr jāsaistās ar lielām izmaksām. To pierāda arī Naudas plānošanas centra apkopotie padomi, kā ģimene var atpūsties, neiespaidojot savu budžetu.

„Šobrīd vecāki dodas atvaļinājumos un arī bērniem skolā ir brīvdienas, tādēļ visiem iespējams kopā pavadīt neaizmirstamus mirkļus, un tiem nebūt nav jābūt dārgiem ceļojumiem. Vasarā vairāk nekā citās sezonās ir daudz priekšnosacījumu tam, ka jautra izklaide nebūt neizmaksās dārgi. Naudas plānošanas centrs piedāvā dažas idejas kopīgām izklaidēm, kas saudzēs ģimenes budžetu," stāsta Signe Bierande, Naudas plānošanas centra (NPC) vadītāja.

NPC atgādina - ja ģimene vasarā plānojusi kādus lielākus tēriņus, tos vajadzētu paredzēt jau laikus, lai tie neradītu robu ģimenes budžetā laikā, kad bērniem būs jāsāk gatavoties jaunajam mācību gadam.

„GE Money Bank martā veiktajā pētījumā noskaidrojām, ka 50% Latvijas iedzīvotāju kultūras pasākumiem tērē līdz 20 latiem mēnesī. Tikpat lielu summu teju trešdaļa aptaujāto tērē arī tādiem izklaides pasākumiem kā kafejnīcu un bāru apmeklējumi. Lai gan tie var šķist it kā tikai 20 lati, kopumā šīs izmaksas izklaidei var veidot ievērojamu naudas summu. Tādēļ vasarā, kā arī citās sezonās iesaku meklēt informāciju un izmantot bezmaksas izklaides iespējas, kas kvalitātes ziņā neatpaliek no maksas pasākumiem. Savukārt ietaupīto summu iesaku novirzīt uzkrājumiem vai citām ikdienas nepieciešamībām," norāda Nora Grase, GE Money Bank Komunikāciju daļas vadītāja.

Naudas plānošanas centra ieteikumi ģimenes izklaidēm vasarā:

1. Katru trešdienu bez maksas iespējams apmeklēt Kino muzeju Rīgā. Tur, iepriekš piesakoties, visa ģimene varēs noskatīties kādu jauku bērnu filmu vai multfilmu, kādu filmu no latviešu klasikas vai pavisam mūsdienīgus un jaunus latviešu kino un animācijas meistaru darbus.

2. Baudīt dabas burvību un iepazīstināt bērnus gan ar Latvijā sastopamām, gan pavisam eksotiskām augu sugām var Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja botāniskajā dārzā ir bez maksas, pieaugušajiem - 1,50 Ls. Šajā paradīzē, kas atrodas gandrīz pilsētas centrā, atpūsties var kaut visu dienu.

3. Baudīt dabu varam arī pavisam bez maksas, jo Latvijā ir tik daudz skaistu un bagātīgu mežu. Kāpēc neapvienot patīkamu pastaigu ar ogošanu un sēņošanu? Tagad tam ir īstais laiks un pašu lasītas dabas veltes ziemā lieti noderēs. Pie reizes varat sarīkot arī kādu sacensību vai atrakciju.

4. Lai vērotu putnus un dzīvniekus, varat doties uz kādu dabas parku, rezervātu vai dabas taku. Piemēram, bērniem noteikti patiks pastaiga pa Lielā Ķemeru tīreļa laipu.

5. Iepazīt dabu un reizē atpūsties iespējams arī "Dabas koncertzāles" pasākumā "Graphis scripta", kas norisināsies 11. jūlija novakarē Vilku kalnos netālu no Daugmales Rīgas rajonā. Tā laikā zinātnieki un mūziķi izstāstīs, izrādīs un ieskandinās kopīgu stāstu par Latvijas dabu un cilvēkiem. Pasākumā uzmanības centrā - ķērpji un mežs.

6. Nereti gan pilsētās, gan pagastos tiek rīkoti ļoti profesionāli pašdarbnieku ansambļu koncerti un deju priekšnesumi. Turklāt tie ir bez maksas. Tāpat bez maksas iespējams noskatīties kādu hokeja maču, futbola spēli vai vērot kādu citu sporta veidu. Piemēram, 31.jūlijā bez maksas Ventspilī, Olimpiskā centra „Ventspils" stadionā iespējams klātienē vērot Latvijas čempionātu vieglatlētikā.

7. Vasarā dažādās Latvijas vietās notiek pilsētu svētki un festivāli. Tajos ir gan dažādi priekšnesumi, gan konkursi, kā arī atrakcijas bērniem. Piemēram, 12.jūlijā Ventspilī, Mazo Jūras svētku ietvaros, plkst. 12:00 un 15:00 iespējams bez maksas vērot leļļu teātra izrādi „Riko jautrās dēkas". Savukārt no 10. līdz 11. jūlijam Liepājā var vērot ielu izrādes starptautiskajā ielu teātra festivālā „Zeme. Debess. Jūra".

8. Par interesantu un māksliniecisku vietu kļuvusi Andrejsala. Esot Rīgas centrā, noteikti būtu vērts līdz tai aiziet. Varēsiet vērot piestātni, kā arī baudīt mūsdienu mākslu un kultūru.

9. Rīgā, Spīķeros var atrast arī unikālu Leļļu mākslas muzeju - tajā no 8.jūlija līdz 31.augustam norisinās izstāde "Pūra lādes noslēpumi" un "Sērkociņi un viņu kastītes", bet no 24.jūlija līdz 31.augustam mākslinieces Ināras Liepas izstāde "Kanēļlāči un lācīši". Vairāk informācijas par radošo industriju kvartālu www.spikeri.lv un par Leļļu mākslas muzeju www.dollart.lv.

10. Bērniem iespējams izmantot rotaļu laukumus pilsētā. Vērts būtu aizbraukt arī uz rotaļu laukumu un aktīvās atpūtas pilsētiņu Mežaparkā, kas ir viena no lielākajām Latvijā.

11. Vasaras sezonā noteikti nevar palaist garām peldēšanās priekus. Dodieties uz jūru, ezeru vai kādu citu drošu ūdenstilpi. Parasti pie šādām publiskajām peldvietām ir arī sporta laukumi, tāpēc paņemiet līdzi gan bumbu, gan badmintonu. Turpat var sarīkot piknikus!

12. Varat iesaistīt savu bērnu arī velo sacensībās Uzvaras parkā, Rīgā. Tās notiek katru trešdienu plkst. 17:00. Dalība tajās ir par brīvu, bet bērnu vecāki var balvu fondam ziedot kādu saldumu, lai ātrākajiem braucējiem lielāks prieks.

13. Ja nu tomēr laikapstākļi nav vēlīgi iziešanai ārpus mājas, ģimene var lieliski pavadīt laiku, spēlējot galda spēles.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu