Forumā meklēs atbildes: vai iedzīvotāju līdzdalība stiprina demokrātiju?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

11. novembrī konferenču centrā «Citadele» (Republikas laukumā 2a, Rīgā) notiks starptautiskais «Rīga 2014» forums ««Pilsētas Eiropai» — Brīvība. Atbildība. Rīcība.»», kas diskutēs par brīvības neatsveramo vērtību un pilsētu un iedzīvotāju lomu šodienas Eiropas apvienošanas procesā un demokrātijas stiprināšanā.

Ņemot vērā to, ka 2014.gads ir arī simbolisks gadskaitlis vairāku pasaules politisko notikumu kontekstā: ir pagājuši desmit gadi pēc Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībā un NATO, 25 gadi pēc Baltijas ceļa, 75 gadi pēc Molotova–Ribentropa pakta, 100 gadi pēc Pirmā pasaules kara sākuma, forumā tiks uzklausīti viedokļi par cilvēku līdzdalībā balstītiem nākotnes veidošanas scenārijiem Eiropā. Šogad Rīga 2014 starptautisko forumu rīko kopā ar Eiropas nevalstisko organizāciju «A Soul for Europe», tā rīkošanu atbalsta Gētes institūts Latvijā.

Kopā ar bijušo, esošo un nākamo Eiropas kultūru galvaspilsētu pārstāvjiem, pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem un politiķiem tiks meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem: Vai Rīgu var uzskatīt par paraugu Eiropas kultūras galvaspilsētām? Kā pilsēta un iedzīvotāji kopā ar politisko lēmumu pieņēmējiem var aktīvi piedalīties Eiropas apvienošanās procesā? Kāda ir iedzīvotāju loma demokrātijas attīstībā un brīvības saglabāšanā?

Forumā notiks trīs paneļdiskusijas par šādiem tematiem: Rīga Eiropai — vīzijas un realitāte. Eiropas kultūras galvaspilsēta un Eiropas pilsētu paraugs; Eiropa mūsu pilsētās: kultūra kā virzošais spēks, iedzīvotāji kā pārstāvji un Eiropa tuvplānā: aktīva iedzīvotāju līdzdalība — brīvība un atbildība Eiropā 2014.gadā.

Uz starptautisko forumu Rīgā ieradīsies 1988.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas Berlīnes vadītāja un Berlīnes mākslu akadēmijas vicerektore Nele Hertlinga, 2015.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas Plzeņas mākslinieciskais vadītājs Jirži Suļzenko, Eiropas festival asociācijas ģenerālsekretāre Katrīna Deventere, Eiropas parlamenta deputāts Arne Līcs, rakstnieks no Ukrainas Andrejs Kurkovs, Eiropas lietu komisāre un Aktīvas iedzīvotāju līdzdalības Berlīnes Senāta kancelejas komisāre Hella Dungere-Lepere, vairāki bijušo un esošo Eiropas pilsētu mēri un projektu pārstāvji. Dzirdēsim arī Rīga 2014 projektu – «Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014» un «Pagalmu talkas», kā arī Ūmeo 2014 pilsoniskās līdzdalības pieredzi.

Konferences norises vietas vestibilā norisināsies sadarbības tīkla «Pilsētas Eiropai» akcija «Eiropas tirgus»: tiks izrādīti projekti un aktivitātes dažādās Eiropas vietās, kas demonstrē «Eiropu praksē», parādot, kā Eiropas iedzīvotāji aktīvi iesaistās savu pilsētu līdzveidošanā.

Forumam var reģistrēties, sūtot e-pastu uz riga2014@riga2014.org. Visiem interesentiem ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu