Vēl divi augstas klases Krievijas sportisti pieķerti meldonija lietošanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Vēl divi Krievijas sportisti - pasaules rekordists ātrslidošanā 500 metru distancē Pāvels Kuližņikovs un olimpiskais čempions komandu stafetē šorttrekā Semjons Jeļistratovs - pieķerti aizliegtās vielas meldonija lietošanā.

No šā gada 1.janvāra meldonijs, kas ir sastāvā Latvijā radītajam un ražotajam medikamentam «Mildronāts», iekļauts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā, un tā konstatēšana atlētu analīzēs tiek klasificēta kā antidopinga noteikumu pārkāpums.

Pirmdien atklātībā nāca informācija, ka minētā viela fiksēta godalgotās Krievijas tenisistes Marijas Šarapovas, kā arī olimpiskās un Eiropas čempiones daiļslidošanā deju pāriem Jekaterinas Bobrovas analīzēs.

Savukārt otrdien Krievijas un Nīderlandes mediji ziņo, ka meldonija lietošanā pieķerti arī Kuližņikovs un Jeļistratovs.

Kuližņikovs pasaules rekordu 500 metros sasniedza pērn novembrī, kad triumfēja pasaules čempionātā. Savukārt šogad viņš pievienoja vēl divas zelta medaļas individuālajās distancēs un vienu sprintā.

2012.gadā viņš pasaules junioru čempionātā izcīnīja zeltu 1000 metru distancē un bronzu uz pusi īsākā distancē, tomēr arī toreiz viņa organismā tika atrastas aizliegtās vielas, kā dēļ Kuližņikovam nācās izlaist 2014.gada Ziemas olimpiskās spēles Sočos.

Kuližņikovs pagaidām ir Pasaules kausa kopvērtējuma vicelīderis, bet šonedēļ Nīderlandē Hērenvēnā paredzētajās finālsacensībās viņš nevarēs piedalīties.

Tikmēr Jeļistratovs Krievijas komandas sastāvā triumfēja Soču olimpisko spēļu sacensībās 5000 metru stafetē. Pērn viņš izcīnīja pasaules čempiona titulu 1500 metru distancē, tāpat sportista kontā ir septiņas zelta medaļas Eiropas čempionātos.

Jeļistratovs nedēļas sākumā paziņoja, ka nedosies uz šonedēļ Seulā gaidāmo pasaules čempionātu, kā iemeslu minot saslimšanu.

Tāpat meldonijs atrasts Krievijas volejbola izlases un Maskavas «Dinamo» spēlētāja Aleksandra Markina nodotajās analīzēs.

Tikmēr divkārtējais olimpiskais čempions Jevgeņijs Pļuščenko atklājis, ka daiļslidotāji «Mildronātu» lietojot tāpat kā askorbīnskābi, tomēr, ja reiz tas ir iekļauts aizliegto vielu sarakstā, no tā lietošanas jāatsakās.

«Tiem, kuri ir «iekrituši» ar «Mildronāta» lietošanu, ir jāstrādā tālāk un nedrīkst padoties.

Ja viņiem tiks piemērota četru gadu diskvalifikācija, jādomā, ko darīt tālāk. Drīz būs olimpiskās spēles. Varbūt apakšā tam visam ir kāda konspirāciju teorija, bet varbūt arī nav,» teica Krievijas leģenda.

WADA nolēma meldoniju iekļaut aizliegto vielu sarakstā, jo ir pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu. Meldonija lietošanas gadījumā sportistiem, ja nav saņemta īpaša atļauja, draud līdz pat četru gadu diskvalifikācija.

Vēl pagājušajā nedēļā tika ziņots par divu vieglatlētu - pērnā gada Tokijas maratona uzvarētāja Etiopijas skrējēja Endešava Negeses, kā arī pasaules čempiones telpās 1500 metru skrējienā Abebas Aregavi - pozitīvajām dopinga analīzēm. Arī viņu organismā tika konstatēts meldonijs.

Tāpat otrdien kļuvis zināms, ka pasaules rekordists svarcelšanā smagsvariem Aleksejs Lovčevs, kurš arī tika pieķerts aizliegto vielu lietošanā, nevarēs piedalīties šā gada Riodežaneiro olimpiskajā spēlēs, jo dopinga klātbūtni organismā apstiprinājusi arī B prove.

Lovčevs novembra nogalē ASV notikušajā pasaules čempionātā laboja pasaules rekordu svara kategorijā virs 105 kilogramiem, un arī vēl 23 sportisti tika pieķerti aizliegto vielu lietošanā. Lovčeva nodotajās analīzēs tika atrasts ipamorelīns - viela, kas stimulē augšanas hormonu saražošanos.

Pērn novembrī atklātībā nāca WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kā rezultātā sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Krievijas Vieglatlētikas federācijai piesprieda diskvalifikāciju.

Vairāk nekā 4000 Krievijas vieglatlētu ir diskvalificēti no starptautiskajām sacensībām, un marta beigās taps zināms, vai šīs valsts vieglatlēti augustā varēs startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu