Latvijā un pasaulē izskanēs astoņi «Eiroradio» nedēļas koncerti (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Reuters

No 27. oktobra līdz 2. novembrim, Latvijas Radio 3 «Klasika» Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā piedāvās īpašu koncertu sēriju, tādējādi pievēršot 78 «Eiroradio» dalībvalstu auditoriju uzmanību Latvijas mūzikas dzīvei, informē nodibinājuma «Rīga 2014» sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

«Eiroradio» projekts ilgst nedēļu, translējot astoņus koncertus ar Latvijas vadošo profesionālo kolektīvu dalību, koncentrētā veidā prezentējot Latvijas mūzikas dzīves ainavu plašā žanru panorāmā. Koncertos piedalīsies solisti, kamerorķestri «Kremerata Baltica» un «Sinfonietta Rīga», Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris «Latvija», Latvijas Radio bigbends un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Pirmdien, 27.oktobrī, plkst.21.05 tiks pārraidīti ieraksti no «XI Kremerata Baltica» festivāla koncertiem 4.jūlijā un 5.jūlijā Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis». Ierakstos tiks atskaņota Volfganga Amadeja Mocarta uvertīra operai «Bēgšana no seriāla» un «24.klavierkoncerts do minorā K.491», kā arī Franča Šūberta «Rondo La mažorā vijolei un stīgām D.438» un Modesta Musorgska «Izstādes gleznas» Žaka Koena versijā. Ierakstā muzicē vijolniece Baiba Skride un pianiste Lauma Skride, kā arī kamerorķestris «Kremerata Baltica» diriģenta Koena vadībā.

28.oktobrī plkst.21 tiks pārraidīts «Tenso dienu» noslēguma koncerts «Vox. Senie garīgie dziedājumi pasaules pirmatskaņojumos» 22.oktobrī Rīgas Domā. Programmā ir laikmetīgās garīgās mūzikas komponistu darbi, to skaitā arī latviešu komponistu Andreja Selicka, Pētera Vaska un Ērika Ešenvalda skaņdarbi. Koncertā piedalās Latvijas Radio koris, «Musicatreize» no Francijas un kamerorķestris «Sinfonietta Rīga». Koncerta diriģenti ir Sigvards Kļava un Rolands Erabedjans.

Kremerata Baltica
Kremerata Baltica Foto: ITAR-TASS/Reuters

29.oktobrī plkst.19 tiešraidē no Rīgas Doma Valsts akadēmiskais kora «Latvija» un diriģenta Māra Sirmā izpildījumā skanēs Ešenvalda, Džona Tavenera, Gija Kančeli un Riharda Dubras mūzika, savukārt 30.oktobrī plkst.21.05 ierakstā no Lielās ģildes tiks pārraidīts Rudens kamermūzikas festivāla noslēguma koncerts. Koncertā piedalīsies čelliste Sola Gabeta, kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» ar diriģentu Normundu Šnē. Koncerta programmā būs Erki Svena Tīra «Bāka», Vaska Otrais čellkoncerts «Klātbūtne» un Žana Sibēliusa «Trešā simfonija Do mažorā op. 52».

31.oktobrī plkst.19 tiešraidē no Lielās ģildes tiks raidīts koncerts «Reinis Zariņš. Mākoņi. Čaikovskis», kurā piedalās pianists Reinis Zariņš un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā. Programmā būs Ešenvalda «Mākoņi», Aleksandra Skrjabina «Koncerts klavierēm un orķestrim fadiēzminorā op. 20» un Pētera Čaikovska «Ceturtā simfonija fa minorā op. 36». 31.oktobrī plkst.23.30 būs iespējams dzirdēt Latvijas Radio bigbenda koncerta ierakstu no Latvijas Radio 1.studijas. Tā solisti ir Kristīne Prauliņa un pianists Viktors Ritovs. Koncerta diriģents ir Kārlis Vanags.

1.novembrī plkst.19 ierakstā no Latvijas Nacionālās operas būs iespējams dzirdēt Džuzepes Verdi «Rigoleto». Izrādes solisti būs Samsons Izjumovs, Olga Pudova, Rame Lahajs, Krišjānis Norvelis, Kristīne Zadovska, Rihards Mačanovskis u.c. Koncertā piedalīsies arī Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā

2.novembrī plkst.17 tiešraidē no Latvijas Radio 1.studijas tiks pārraidīts tradicionālās mūzikas koncerts «Rīta rasa noskaloja». Koncertā piedalīsies Laima Jansone ar kokli un Raimonds Tigulds, kurš spēlēs hangu. Pie sitaminstrumentiem būs Artis Orubs, bet kontrabasu spēlēs Andris Grunte.

«Eiroradio» nedēļa būs Latvijas Radio 3 «Klasika» starptautiski nozīmīgākais ieguldījums «Rīga 2014» norisēs. «Eiroradio» nedēļu pēc Latvijas Radio 3 «Klasika» iniciatīvas jau 19.oktobrī ieskandināja džeza mūzikas koncerts Latvijas Radio 1.studijā, kurā uzstājās Latvijas Radio bigbends, dziedātāja Prauliņa un pianists Viktors Ritovs. Koncerts tika tiešraidē pārraidīts visā Latvijā, bet 31.oktobrī izskanēs «Eiroradio» nedēļas laikā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu