Lūk, fakti, un pasakiet man, kā izdzīvot? (152)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/cobrasoft

Nevienam nav noslēpums, kāda situācija valda valstī un cik liela krīze ir daudzās ģimenēs. Pat strādājošas ģimenes knapi velk kopā galus un nespēj tikt galā ar maksājumiem. Šeit nerunāsim par tiem, kam nekas dzīvē nav mainījies. Lai man izskaidro, kā var dzīvot četru cilvēku ģimene ar algu vidēji 170 lati mēnesī. Ļoti gribētu grāmatveža cienīgu aprakstu, kā rīkoties ar šo naudu! Gribētu, lai to izdara deputāti no dažādām partijām. Lai izskaidro, kad tad un kā jāmaksā. Lai sastāda maksājumu grafiku visām apmaksājamām lietām, jo man kaut kā nesanāk... Visiem samaksāt nevaru. Dodiet, lūdzu, padomu, kā šo sarežģīto mīklu atrisināt?

Tātad aritmētika šāda:

1) Ceļam mēnesī aiziet 20 lati,

2) Par dzīvokli jāmaksā 66,4 Ls vasarā,

3) Elektrība mēnesī maksā 15 Ls,

4) Gāzes rēķins mēnesī - 3 Ls,

5) Telefons mēnesī mums maksā 7 latus.

Nu pārējā matemātika jau vienkārša: atlikumā dienā sanāk 1,95 lati tēriņiem (uz visiem četriem cilvēkiem kopā). Ja kāds ģimenes loceklis nekaunas saslimt un nauda jātērē zālēm, tad tā jau ir ārkārtas situācija - ja viens klepus sīrups bērnam maksā ap pieciem latiem, jau ir šausmas. Domāju, ka sīkāk nav jāiedziļinās. Tātad šādas ārkārtas situācijas neļauj samaksāt kādu no obligātajiem maksājumiem.

Nav jau tā, ka cilvēki ļaunprātīgi nemaksātu īri

Tagad, saņemot jaunās dzīvokļu maksājumu kvītis, Zemgales priekšpilsētā dots mēnesis laika, lai nokārtotu parādu par dzīvokli. Pēc tam tas tiek nodots parādu piedziņai ar soda procentiem par katru nokavēto dienu! Viss būtu loģiski tajā gadījumā, ja cilvēki ļaunprātīgi nemaksātu par dzīvokli. Ja nav darba un nekādas iespējas to atrast, ja darba devēji maksātu algas, nevis darba ņēmējam atmestu pa 50 latiem un pārējo kaut kad "saulainajā nākotnē", kad firmai klāsies labi...

Puse Latvijas būs parādos līdz bezgalībai

Vai kāds vispār ir padomājis, kādas šausmas sagaida tās ģimenes, kas jau tagad cieš no krīzes? Tas nozīmē, ka nu visi būs parādos līdz bezgalībai, jo soda procentos vien būs uzkrājušās fantastiskas summas. Pirms pieņem tādu valstiski svarīgu lēmumu, tomēr vajadzēja padomāt, ar ko tas var beigties! Ļoti daudzi cilvēki jau tagad dzīvo uz izdzīvošanas robežas. Pat nav svarīgi - strādā tu vai ne, jo algas ir katastrofāli zemas. Ja ģimenē ir vēl veci un slimi cilvēki, kas nespēj sevi nodrošināt, tad tā ir gatavā katastrofa.

Vecmāmiņas zālēm vajag trīs tādas pensijas

Mums ir slima vecmāmiņa, kas jau piecus gadus nestaigā. Viņai ļoti liela nauda aiziet zālēm, ko ar savu pensiju nevar nopirkt. Viņai vajadzīgs arī ļoti daudz pārsienamā materiāla, kuru nekompensē. Patiesībā no viņai nepieciešamajām zālēm tiek kompensēta vien neliela daļa. Var teikt, ka zāļu iegādei mēnesī vajadzētu trīs tādas viņas pensijas. Kur tādu naudu ņemt?

Cilvēki domā un dara visu, ko var, bet ne viss ir viņu spēkos! Un tagad krīzes laikā būtu lieliski mest ārā cilvēkus no dzīvokļiem, jo viņi nav maksātspējīgi, jeb iegrūst vēl lielākos parādos, nekā viņi ir. Dzīvokļus nevar ne pārdot, ne apmainīt, ne uz mazākiem, ne lielākiem. Nekas jau nenotiek! Cilvēkiem trūkst naudas, lai varētu ko tādu darīt! Mūsu valstī visi to vien māk, kā cilvēkus sodīt! Un tad mēs brīnāmies, ka cilvēki brauc projām un meklē labāku dzīvi citās valstīs. Daudzi aizbrauc ar asarām acīs un nožēlu, ka savā valstī nav atraduši sev vietu. Domāju, ka šāds lēmums ļoti daudzus cilvēkus vēl piespiedīs pieņemt lēmumu aizbraukt, jo, zaudējot dzīvokli, cilvēks zaudē pamatu zem kājām. Tad jau tiešām labāk īrēt platību no kāda babaja un zināt, ka spēsi nopelnīt, lai viņam samaksātu īri un vēl pašam pietiktu.

Visiem palīdzēt valsts nevar

Mati ceļas stāvus no visa, kas šeit notiek! Un nestāstiet, ka var iet uz sociālajiem dienestiem un ka visiem tiek palīdzēts. Zinu ļoti daudz cilvēku, kas nekad nav gājuši un neiet uz šīm iestādēm, kaut palīdzību vajadzētu daudz vairāk nekā dažam labam citam. Ne katrā sociālajā dienestā strādā cilvēki, kas citu nelaimes uzņem, kā vajadzētu. Un slikta slava par sliktu izturēšanos daudziem liegs saņemties, lai dotos pēc palīdzības. Tāda ir reālā situācija, un nedomāju, ka visiem valstī vispār varētu palīdzēt.

Nesaprotu arī, kāpēc cilvēkiem, kas spēj fiziski strādāt, būtu jāsaņem palīdzība un pabalsti? Ja būtu radītas darba vietas reāli dzīvē, tad viņi paši gādātu par savām ģimenēm un vecajiem cilvēkiem, maksātu nodokļus valstij un apmaksātu savus dzīvokļus. Kad būs darba vietas cilvēkiem, lai viņi varētu dzīvot, nevis eksistētu nabadzībā?

Inese

Komentāri (152)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu