Starptautiskā sieviešu diena birojos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šodien, 8.martā, vairākās pasaules valstīs tiek svinēta Starptautiskā sieviešu diena. Vēsturiski tā bija diena, kad sievietes runāja par savām tiesībām un tika atzīmēti sieviešu sasniegumi sociālajā un politiskajā jomā. Viena no sieviešu tiesību kustības aizsācējām bija vāciete Klāra Cetkina, kura 1910. gada augustā sociālistiski noskaņoto sieviešu konferencē Kopenhāgenā aizstāvēja ideju par dzimumu vienlīdzību.

1975.gadā pēc ANO lēmuma 8. marta svētki tika oficiāli atzīti par Starptautisko sieviešu dienu, un kopš tā laika ANO atzīmē šo dienu kā Starptautisko cīņas dienu par sieviešu tiesībām un starptautisko mieru, un katru gadu šī diena ir veltīta noteiktai tēmai. Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Azerbaidžānā un Armēnijā šī diena kļuva par nacionālajiem svētkiem, bet Latvijā kopš 2008.gada 8.marts ir oficiāli atzīts par atzīmējamu dienu, taču ne brīvdienu.

Mūsdienās 8.martam vairs nav tik spilgts mērķis uzsvērt sieviešu tiesību vienlīdzību, tā vairāk ir kļuvusi par pavasara un sieviešu skaistuma atzīšanas dienu, un katra sieviete neatkarīgi no viņas statusa tiek apsveikta jau vien tāpēc, ka viņa pieder pie pasaules daiļākās puses. Jau no paša rīta vīrieši sāk domāt, kā pārsteigt sievietes. Tas attiecas ne vien uz ģimenes dāmām – sievu, māti, meitu, bet arī uz citām sievietēm apkārtnē: skolēni sveic savas skolotājas un klasesbiedrenes, bet pieaugušie vīrieši – savas kolēģes un biznesa sadarbības partneres.

Svinīgas brokastis biroja virtuvē un tulpes

Par svinēšanu ģimenēs ir skaidrs – vīri gatavo garšīgas vakariņas, sagādā ziedus, smaržas un pat juvelierizstrādājumus, zēni skolās – zīmē un līmē apsveikuma kartītes vai gatavo īpašus priekšnesumus ar dziesmām un dzejoļiem, bet kā ir uzņēmumos – vai ir ieviestas kādas jaukas tradīcijas vai otrādi – šo dienu īpaši neatzīmē? Lai noskaidrotu situāciju, tika aptaujāti Latvijas uzņēmumi.

Piemēram, ABLV Bankā nenotiek centralizēti un kopīgi pasākumi, bet katras struktūrvienības vīrieši cenšas iepriecināt savas kolēģes atsevišķi. «Visur ir jūtama svētku noskaņa un jau no rīta var redzēt vīriešus, kuri ierodas darbā ar ziedu pušķiem. Katrai struktūrvienībai ir savas tradīcijas: vieni nolemj pasniegt svinīgas brokastis un apsveikt jau no rīta, citi darbinieki pasniedz tēju ar kūku pusdienlaikā vai klusējot gaida līdz vakaram un tad rīko pārsteigumu kolēģēm. Protams, dāvina ziedus, konfektes un citus saldumus. Kolēģi vīrieši apsveic ar ziediem arī citu nodaļu sievietes, ar kurām ikdienā ir ciešāka sadarbība. Svarīgi ir tas, ka Sieviešu dienas svinēšana nekad netraucē darbam, jo neizvēršas par plašām svinībām, bet jauka, emocionāla noskaņa, kas ir jūtama tajā dienā birojā, padara darba atmosfēru pozitīvāku. Vīrieši uzskata, ka ir svarīgi pateikt paldies sievietēm par to, ka viņas ir, manuprāt, nevajadzētu politizēt 8.marta svētkus. Latvijā ir daudz atceres dienu ar skumju noskaņu, bet maz svētku dienu, kad vienkārši velta uzmanību un pasaka «paldies». Kāpēc gan to nedarīt tik jaukā pavasara dienā?!» - dalās pieredzē ABLV Bank personāla daļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa.

Arī IT uzņēmuma VISMA Enterprise personāla direktore Ineta Juškēviča atzīst, ka Starptautiskā sieviešu diena uzņēmumā nav vadības iniciēti vai veicināti svētki: «Tomēr mēs esam priecīgas, ka mūsu uzņēmuma vīrieši individuāli vai pat organizēti mums pasniedz ziedus. Uzskatu, ka jebkura darbinieka iniciatīva norāda uz viņa piederību uzņēmumam, kas ir būtiska gan mērķu sasniegšanā, gan iekšējās sadarbības kultūras veicināšanā, gan arī mazo svētku kopīgā svinēšanā.»

«Veikalu tīkla K-rauta kolektīva vīriešu puse arī cenšas katru gadu sagatavot jauku pārsteigumu visām kolēģēm, parasti ziedu veidā. Pagājušogad dāvināja ziedu pušķus, kā arī bija sagatavojuši cienastu visām dāmām; kas būs šogad – vēl nav zināms, bet gan veikalu konsultantes, gan biroja darbinieces noteikti saņems kādu īpašu apsveikumu,» stāsta AS «Rautakesko» mārketinga speciāliste Anete Adijāne.

Savukārt radošo profesiju pārstāvju birojos svētki tika svinēti pat ar pieaicinātiem māksliniekiem un, protams, ziediem, kūkām un konfektēm.

Galvenais – uzmanība!

Vērienīguma ziņā 8.marts nav tik lieli svētki kā Ziemassvētki vai uzņēmuma jubileja, taču ignorēt tādu pavasarīgu dienu nav ieteicams. Pretējā gadījumā jūsu kolēģes var justies aizmirstas un apdalītas. Īpaši var pārdzīvot vientuļas sievietes, jo mājās viņas negaidīs rožu pušķis. Pat ierobežota budžeta ietvaros ir iespējams sagādāt tulpes un kēksiņu kastīti pie rīta kafijas, un jūsu kolektīva dāmas būs ļoti pateicīgas, turklāt tajā dienā strādās ar īpašu smaidu. Katrai kolēģei var arī nolikt uz galda apsveikuma kartīti ar skaistu dzejoli par sievietes daiļumu un piesiet pie krēsla krāsainu balonu. Kreatīvākās personas var uztaisīt īpašu svētku sienas avīzi, kur par katru kolēģi būs pateikts kāds jauks vārds.

Sveicam sevi pašas!

Svētku organizācija bieži atkarīga no kolektīva sastāva, labi, ja tas ir jaukts un vīrieši uzņemas atbildību par svētku rīkošanu. Bet ja uzņēmumā strādā tikai sievietes? Tas nav iemesls atteikties sevi palutināt. Pusdienlaikā var sarīkot īstu meiteņu ballīti: aiziet kopā uz svinīgām pusdienām, jo vairākos restorānos tajā dienā darbojas speciāli piedāvājumi, vai arī pašām sagatavot saldumu galdu birojā. Jebkurā gadījumā tas pozitīvi ietekmēs kolēģu attiecības un būs labs iemesls labāk iepazīt citai citu, aprunāties ne vien par darba problēmām, bet arī par «sieviešu tēmām»: modi, veselību, kulināriju un, protams, vīriešiem.



KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu