«Sinfonietta Rīga» koncertēs kopā ar Tallinas Kamerorķestri

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē 18. martā koncertprogrammā «Bartoka Mūzika un Vaska Vēstījums» tiksies divi «Grammy» balvas laureāti - valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» un Tallinas Kamerorķestris -, informēja «Sinfonietta Rīga» pārstāvis Gints Ozoliņš. Pēc viņa teiktā, kopprojekts, kas ir loģisks abu orķestru izcilās sadarbības turpinājums, atšķirs jaunu lapaspusi Latvijas muzikālajā kultūrā, piedāvājot klausītājiem diviem stīgu orķestriem komponētus darbus.

Koncerta programmas epicentrā būs viens no ievērojamākajiem temperamentīgā ungāru klasiķa Bēlas Bartoka sacerējumiem - 1936. gadā tapušais opuss «Mūzika stīgām, sitaminstrumentiem un čelestai». Iecerēts kā divu stīgu orķestru «saruna», skaņdarbs klausītāju ieved divbalsu sapņu tēlu pasaulē, kam kulminācijas brīžos lemts izvērsties muzikālā kaujā. Stīgu orķestrus papildina perkusijas, kā arī čelesta, klavieres un arfa.

Ozoliņš stāstīja, ka Eiropas muzikālajā kultūrā Bartoka «Mūzika» iemantojusi teju kanonisku kulta statusu. To apliecina arī fakts, ka skaņdarbs kā muzikāls audekls vairākkārt ticis izmantots kinolentēs, pazīstamākās no tām - Stenlija Kubrika 1980.gada psiholoģiskās spriedzes trilleris «The Shining» un Spaika Džonsa 1999. gadā maģiskā reālisma žanrā uzņemtā komēdija «Being John Malkovich».

Latviešu mūziku abu orķestru kopprojektā pārstāvēs šī gada jubilārs Pēteris Vasks. Pēc Ozoliņa stāstītā, Vaska darbs «Vēstījums» iekļaujas komponista ekspresīvo un skaniski piepildīto 20.gadsimta 80.gados radīto kompozīciju lokā, kas asociatīvi sasaucas ar Gustava Mālera orķestrālo domāšanu.

"Sinfonietta Rīga"
"Sinfonietta Rīga" Foto: Publicitātes foto

Savukārt čehu komponista Bohuslava Martinū «Dubultkoncerts diviem stīgu orķestriem, klavierēm un timpāniem», kura kompozicionālajā struktūrā arī izmantota divu stīgu orķestru «sarunas» metode, tapis 1938.gadā, politiski sarežģītā laikmetā, kas dramatisko pretrunu un muzikālā piesātinājuma nozīmē savijas ar Bartoka un Vaska muzikālās valodas raksturu.

Kā rezumējošs akords koncertā ieskanēs arī 21.gadsimta skaniskās intonācijas. Abu orķestru sniegumā tiks pirmatskaņots 1975. gadā dzimušā igauņu komponista Tauno Aintsa jaundarbs «Concerto for two».

Koncertprogrammu varēs novērtēt arī igauņu klausītāji, jo 20. martā abi orķestri diriģenta Normunda Šnē vadībā uzstāsies Tallinā, koncertzālē «Estonia».

Koncerts Lielajā ģildē 18.martā sāksies plkst.19.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu