Grieķijā vienojas par vienotības valdību; Papandreu demisionē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas politiķi sarunās ar valsts prezidentu Karlosu Papuliju svētdienas vakarā panākuši vienošanos par nacionālās vienotības valdības izveidošanu, un līdz ar vienošanās panākšanu no amata atkāpjas valsts premjerministrs Georgs Papandreu, paziņoja Grieķijas prezidenta birojs.

Papildināts saskaņā ar jaunākajiem notikumiem

Ārkārtas sarunās prezidenta pilī svētdienas vakarā Papandreu un lielākās opozīcijas partijas "Jaunā demokrātija" līderis Antons Samarass panāca vienošanos par jaunas nacionālās valdības izveidi un Papandreu atkāpšanos no amata.

Venizels tomēr nebūs nākamais premjers

Grieķijas televīzija, atsaucoties uz avotiem politiskajās aprindās, svētdien ziņoja, ka Evangels Venizels no PASOK, kurš iepriekš tika minēts kā iespējamais nākamais premjerministrs, paliks finanšu ministra amatā. Tagad tiek minēti citi premjera amata kandidāti, tostarp bijušais ārlietu ministrs Petrs Molivjatis no opozīcijā esošās labējās partijas "Jaunā demokrātija". Pēc politiķu teiktā, viņi cerēja jauno valdību izveidot jau svētdien.

Papandreu iepriekš uzstāja, ka nacionālās vienotības valdība jāveido, lai īstenotu glābšanas plāna nosacījumus, par ko pagājušajā mēnesī pēc intensīvām sarunām vienojās ES līderi.

Savukārt opozīcijā esošā labējā partija "Jaunā demokrātija" noraidīja piedāvājumu, vairākkārt aicinot Papandreu izsludināt ārkārtas vēlēšanas nekavējoties.

Papandreu pauda gatavību atkāpties, bet nekavējoties rīkot ārkārtas vēlēšanas atteicās, jo, pēc viņa teiktā, tā būtu "katastrofa".

Papandreu uzticības balsojums

Pirms uzticības balsojuma piektdienas vakarā Papandreu parlamentam teica, ka nacionālās vienotības valdību varētu veidot viņa vadītā sociālistiskā partija PASOK un opozīcijā esošā labējā partija "Jaunā demokrātija".

Papandreu savā runā pirms uzticības balsojuma parlamentā uzsvēra, ka viņam neesot svarīgi, vai viņš saglabās premjera amatu, kurā viņš ir kopš uzvaras iepriekšējās vēlēšanās pirms diviem gadiem. Par uzticību Papandreu sestdien neilgi pēc pusnakts nobalsoja 153 no 300 parlamenta deputātiem, bet 147 bija pret. Papandreu vadītajai sociālistiskajai partijai PASOK ir 152 deputāti parlamentā.

Pēc PASOK politiķu teiktā, ka jaunā valdība strādās līdz februārim, kad notiks ārkārtas vēlēšanas.

Tomēr partijas "Jaunā demokrātija" līderis Antonis Samars pieprasa pirmstermiņa vēlēšanas rīkot nekavējoties. Savukārt PASOK līderi uzsver, ka tūlītējas ārkārtas vēlēšanas Grieķijai būtu katastrofālas, jo būtiski palielinātu valsts bankrota risku.

Jau vēstīts, ka Grieķijas valdības vadītājs pirmdien šokēja pasauli, aicinot sarīkot referendumu par pagājušajā nedēļā ES samitā pieņemto vienošanos par Grieķijas glābšanu. Savukārt trešdien Papandreu pēc tikšanās ar Eiropas valstu līderiem Francijas kūrortpilsētā Kannās paziņoja, ka referendums par ES samitā Briselē panākto Grieķijas glābšanas plānu varētu tikt rīkots 4.decembrī.

EK paziņoja, ka aizdevuma kārtējo maksājumu astoņu miljardu eiro (5,6 miljardi latu) vērtībā Grieķijai ES šomēnes varētu arī neizmaksāt un maksājumus apturēt, līdz Grieķija nebūs izpildījusi savas saistības.

Grieķija nevarēs saņemt šo 110 miljardu eiro (77 miljardu latu) vērtā aizdevuma daļu, kas tai nepieciešama kārtējo saistību izpildei, "kamēr nebūs pārliecības par Grieķijas varas iestāžu vēlmi izpildīt tikai pirms dažām dienām dotos solījumus", teica ES ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna pārstāvis, norādot, ka aizdevuma daļas saņemšanai vēl nepieciešama arī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) piekrišana.

Pašlaik nerimst bažas, ka Grieķija var piedzīvot bankrotu, ja nedabūs nākamo starptautiskā aizdevuma kārtu no Eiropas Savienības, Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Centrālās bankas. Aizdevēji nav mierā ar Atēnu gauso progresu reformu jomā. Kā viena no iespējām tiek apspēlēta arī Grieķijas izstāšanās no eiro zonas.

Venizels ir paziņojis, ka aizdevuma kārtējais maksājums Grieķijai ir nepieciešams līdz 15.decembrim, pretējā gadījumā tā nespēs pildīt savas saistības.

Venizels piektdien apstiprināja partneriem ES, ka Grieķija oficiāli ir atteikusies no plāna rīkot referendumu par ES otro palīdzības paketi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu