Par ceturtdaļfinālu, godu un prestižu (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Murgainā un skandalozā Latvijas izlases spēle ar Kānādu jau ir pagātne. Līdz šim labākie pasaules līdzjutēji, ir saņēmuši mutisku nosodījumu no Starptautiskās hokeja federācijas, un jācer, ka ceturtdienas notikumi būs laba mācība gan spēlētājiem, gan faniem, gan arī organizatoriem un "Arēnā Rīga" šovakar atkal tiks spēlēts īsts hokejs. Latvija pret ASV. Mača likme - ne vairāk un ne mazāk - būs iespēja spēlēt pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā.

Bez Astašenko, ar Naumovu un uzbrucēju rokādēm

Ceturtdien Latvijas un Kanādas spēles laikā, nespējot samierināties ar amerikāņu tiesneša Rika Lukera nekonsekvento un prasto darbību, daļa no skatītājiem pa divām reizēm ledus laukumu piemētāja ar visādiem priekšmetiem, tajā skaitā monētām, uz kurām uzslidojot hokejisti var gūt smagus savainojumus.

Spēle bija divreiz jāpārtrauc uz vairākām minūtēm, bet Latvijas izlase, kas šajā mačā kopumā tika sodīta ar 16 (!!!) divminūšu noraidījumiem, piedzīvoja smagāko sakāvi spēlējot pasaules čempionāta augstākajā divīzijā -0:11. Deviņi vārti tika zaudēti skaitliskajā mazākumā un lielā mērā tas bija iespējams pateicoties Lukeram, kurš skrupulozi par noraidījumu uzskatīja ikvienu Latvijas hokejista pieskārienu kanādiešiem.

Šis precedents ir noslēdzies bez finansiāliem sodiem Latvijas hokejam, bet Latvijas izlases iekšienē, ir notikusi sakustēšanas, jo neatkarīgi no tiesneša darbības, mūsu komanda pret kanādiešiem varēja nospēlēt labāk un nekādā gadījumā tā nedrīsktēja izkārt balto karogu kā tas notika trešajā periodā.

Acīmredzami saprasties ar galveno treneri Pjotru Vorobjovu nav spējis aizsargs Kaspars Astašenko, kurš pēc nepamatota noraidījuma spēlē ar Kanādu, tika nosēdināts rezervē, taču nespēja ar to samierināties un sekoja hokejista demaršs. Astašenko devās uz ģērbtuvēm un līdz ar to parakstīja sev spriedumu jeb zaudēja vietu komandā.

Turpmāk bez Somijas čempiona Kaspara Astašenko.
Turpmāk bez Somijas čempiona Kaspara Astašenko. Foto: AFI

Latvijas izlases vadība radušos robu nav steigusies aizpildīt ar papildus pieteiktu spēlētāju, lai gan tāda iespēja ir, un pagaidām turpinās cīnīties ar septiņiem aizsargiem. Arī par vārtusarga izvēli šīsdienas spēlei nav jāšaubās. Tas būs Sergejs Naumovs, kurš ielaidis trīs ripas spēlē ar Kanādu uzreiz tika nomainīts pret Mārtiņu Raitumu, lai psiholoģiski Latvijas izlases pirmais numurs būtu gatavs''palīdzēt turpmākajās spēles, kas Latvijai būs izšķirošas par iekļūšanu astotniekā.

Pret Kanādu itin sekmīgi Latvijas izlasē debitēja 17 gadus vecais jauniešu izlases uzbrucējs Kaspars Daugaviņš, ieņemot Grigorija Panteļejeva vietu pirmajā maiņā līdzās Jānim Spruktam un Mārtiņam Cipulim. Nav izslēgts, ka pret amerikāņiem viņš tomēr tiks "pazemināts" uz kādu citu piecinieku, jo Pjotrs Vorobjovs nevar būt apmierināts ar uzbrucēju darbību mačā ar Kanādu. Tāpēc ir iespējams, ka pret ASV mūsu komandas virknējumos var būt arī citas izmaiņas.

Prinicipiāli pretinieki, parocīgi pretinieki

ASV izlase ir viena no tām "lielā septītnieka" komandām (vēl arī Krievija), kuru Latvija pasaules čempionātos ir uzvarējusi pat pa diviem lāgiem. Varētu pat teikt, ka amerikāņi vienmēr ir bijis parocīgs mūsu komandas pretinieks.

Komandas pieredzējušākais vīrs ir 31 gadu vecais aizsargs Hals Džils, kas Bostonas "Bruins" sastāvā aizvadījis 626 spēles.
Komandas pieredzējušākais vīrs ir 31 gadu vecais aizsargs Hals Džils, kas Bostonas "Bruins" sastāvā aizvadījis 626 spēles. Foto: AFI

Sākuši ar minimālu zaudējumu 4:5 savā augstākās divīzijas debijas reizē Turku, "sarkanbaltsarkanie" ir amerikāņus uzvarējuši pasaules čempionātā Šveicē un Vācijā, kā arī spēlējuši neizšķirti Sanktpēterburgā un pēdējais apliecinājums ir pret NHL profiem izcīnītais 3:3 neizšķirts Turīnas olimpiskajās spēlēs.

Pavisam septiņas spēles - divas uzvaras, divi neizšķirti, trīs zaudējumi, ar kopējo vārtu attiecību 16:17.

Pasaules čempionātā pirms gada Insbrukā, Latvija zaudēja ASV hokejistiem ar 1:3, tomēr tas notika ne bez slovāku tiesneša Šindlera palīdzības, kas saudzēja favorītus un neieskaitīja divus mūsu komandas gūtos vārtus. Šindleram līdzās uz viena plaukta tagad ir nostājies amerikānis Lukers, cerēsim, ka to neizdarīs arī slovāks Peters Jonaks, kurš šovakar būs galvenais tiesnesis Latvijas un ASV hokejistu spēlē.

Labi pret Kanādu, vāji pret somiem

Pasaules čempionātā priekšsacīkstes iesākuši ar divām plānotām uzvarām pār Norvēģiju (3:1) un Dāniju (3:0), amerikāņi ļoti sīksti un atzīstami nospēlēja pret Kanādu, piedzīvojot zaudējumutikai ar minimālu rezultātu 1:2.

Tajā pašā laikā vakar - kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē, sekoja bezierunu kapitulācija somiem ar 0:4, kas vērtējot tikai rezultātu ļauj likt vienlīdzības zīmi starp ASV un Latviju. Protams, ka tas nav objektīvs salīdzinājums un visticamāk, ka šovakar mūsu hokejistiem būs jārēķinās ar aptuveni tik pat fiziski spēcīgu un pārliecinātu komandu kāda bija Kanāda ceturtdien.

Un tomēr, ASV un Kanāda nav viens un tas pats, lai gan 20 no 22 spēlētājiem maizi pelna Nacionālajā hokeja līgā. Amerikāņi šajā pasaules čempionātā pagaidām ir guvuši tikai par vieniem vārtiem vairāk nekā Latvija(6 pret 5) , toties ievērojami labāk spēlējuši aizsardzībā (7 pret 18).

Drafta pirmais numurs un Štjasniju dinastijas pārstāvis

Līdz vakardienas spēlei ar Somiju, visa čempionāta labākais vārtsargs pēc atvairīto metienu % bija Kreigs Andersons (Čikāgas "Black Hawks). Arī pret somiem viņš nenospēlēja slikti, tomēr iespējams, ka šodien pret Latviju vietu vārtos ieņems izlases otrs vārtsargs - 23 gadus vecais Džeisons Bahašihua no Sentluisas "Blues".

Slovāku izcelsmes amerikānis Jans Štjasnijs (no kreisās) nespēj apspēlēt Antero Nītemeki.
Slovāku izcelsmes amerikānis Jans Štjasnijs (no kreisās) nespēj apspēlēt Antero Nītemeki. Foto: AFI

Turpat pusi no savas komandas vārtiem līdz šim ir guvis uzbrucējs Dastins Brauns (3+1), kurš jau čempionāta pirmajā spēlē pret Norvēģiju izcēlās ar "hat trick". Kopš tā brīža viņš klusē. Nacionālajā hokeja līgā no ASV izlases spēlētājiem šajā sezonā rezultatīvākais ir bijis Džo Korvo. 40 punkti (14+26) viņu ierindo septītajā vietā. Septītais rezultatīvākais - 38 punkti (20+18) - Filadelfijas "Flyers" rindās šosezon bija arī Ričards Umbergers.

Spēlē pret Somiju paša nopelnīto soda metienu nespēja realizēt leģendārā slovāku hokejista Petera Štjasnija dēls Jans, kurš ir dzimis ASV pārstāv šīs valsts izlasi. Šajā čempionātā viņa kontā pagaidām ir vieni gūtie vārti.

Uzmanība šovakar noteikti ir jāpievērš arī ASV izlases jaunākajam hokejistam, 18 gadus vecajam uzbrucējam no Minesotas universitātes - Filam Keselam. Amerikāņu komandas astotais numurs tiek uzskatīts par reālāko pretendentu uz uzvaru 2006. gada jauno spēlētāja draftā. Pasaules čempionāta Kesela kontā pagaidām ir tikai viena iemesta ripa, bet tās vērtību palielina fakts, ka jauneklis to paveica spēlē ar Kanādu.

Izskatās, ka šovakar ies karsti...

ASV izlases iespējamais sastāvs pret Latviju

Vārtsargi: Kreigs Andersons, rezervē - Džeisons Bakašihua. Aizsargi: Hals Džils, Džo Korvo, Raijans Saters, Frederiks Meijers, Endrjū Alberts, Brūkss Orpiks, Maikls Komisareks. Uzbrucēji: Dastins Brauns, Adams Hals, Ričards Pārks, Marks Kalens, Martins Rīzoners, Raijans Melouns, Jans Štjasnijs, Drjū Stefords, Fils Kesels, Endijs Hilberts, Džeimss Sleiters, Raijans Keslers, Ričards Umbergers.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu