Kristianas Dimiteres personālizstāde "La bella bambina"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Galerijā "Alma" no šodienas līdz 28.martam būs apskatāma Kristianas Dimiteres personālizstāde "La bella bambina".

Ekspozīcija izveidota no pēdējos piecos gados tapušiem darbiem - gleznām, skulptūrām, krāsu zīmējumiem. Tā būs iespēja nonākt ar pārsteidzošu iztēli apveltīta mākslinieka vizuālu inscenējumu pasaulē. Kaislīgi modelētie, ar lielu emocionālu amplitūdu apveltītie tēli dzimuši no piedzīvotā un dzīvē vērotā. Bieži māksliniece savos darbos attēlo dzīvniekus, piešķirot tiem cilvēciskas, ļoti izteiksmīgas jūtas - parasti par to vēstī krāsu attiecības, acu modelējums, izteiksme vispār.

"Kristianas glezniecība ir dzīvs, kustībā apstādināts teātris. Spilgtās krāsas sevī slēpj kādu likteņa zīmi, kas vienmēr ir klāt arī tēlu acīs un reizēm pat ārpus bildes...." - šis mākslinieces mātes, leģendārās latviešu aktrises Vijas Artmanes teiktais loti precīzi raksturo viņas mākslas neparasto pasauli. Savdabīgās krāsu attiecības, vienmēr plastiskā kustībā esošs sižets vai tēls liek nojaust realitātes citu dimensiju klātbūtni.

Kristianu Dimiteri ir sarežģīti ierindot kādā no latviešu laikmetīgās mākslas virzieniem - drīzāk tā ir savrupa, naivisma estētikai tuva, valdzinoši pirmatnīga pieeja radīšanas procesam. Māksliniece vienlīdz atraisīti veido, glezno, zīmē, ilustrē, rada scenogrāfiju un animāciju.

Viņa veidojusi skatuvisko tēlu Aspazijas lugai "Sidraba šķidrauts" Jaunajā Rīgas teātrī (2005) un vairākām izrādēm teātrī "Skatuve", bijusi māksliniece multiplikācijas filmām "Ūdensvīrs" (2001) un "Komēta", kas Ziemeļu filmu festivālā" Solona Ungdoms" Zviedrijā atzīta par gada labāko animācijas filmu.

Kristiānas Dimiteres darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, Halmstates Pilsētas muzejā Zviedrijā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu