Policijas un demonstrantu sadursmēs Oklendā 80 arestētie

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izceļoties sadursmēm policijas un kustības "Okupē Volstrītu" atbalstītāju starpā, ASV pilsētā Oklendā ievainoti astoņi cilvēki un vairāk nekā 80 arestēti, ceturtdien paziņoja policija.

Sadursmēs ievainoti pieci protestētāji un trīs policisti, no kuriem vienu sakodis kāds demonstrants, preses konferencē paziņoja Oklendas policijas priekšnieks Hovards Džordans.

Par logu izdauzīšanu policijas ēkai vismaz vienam cilvēkam izvirzītas apsūdzības vandalismā, viņš piebilda.

Kopumā nekārtību savaldīšanā iesaistījās aptuveni 400 policistu.

Protestē pie slēgtajām bankām

Jau ziņots, ka tūkstošiem cilvēku trešdien protestētāja Oklendas centrā, lai atbalstītu streiku, kurš tika izsludināts pēc policijas veiktās demonstrantu nometnes likvidācijas pagājušajā nedēļā.

Viņi protestēja pie slēgtajām bankām un vēlāk devās uz Oklendas ostu, kura, gatavojoties šādai notikumu attīstībai, jau laikus pārtrauca darbu.

Situācija saasinās pēc pusnakts

Līdz pusnaktij protesti norisinājās salīdzinoši mierīgi, bet tad aptuveni 200 demonstrantu ieņēma kādu pamestu ēku pilsētas centrā un aizdedzināja tās priekšā izveidotās barikādes. Viņi bija bruņojušies akmeņiem, pudelēm un degbumbām, izraisot policijā bažas, ka uguns varētu tikt pielaista arī pamestajai ēkai.

Nemieru cēlāju savaldīšanai policija izmantoja asaru gāzi.

Tomēr Oklendas mērs atzina, ka lielākā daļa protestētāju vardarbībā nav iesaistījušies.

"Ļoti maza cilvēka grupa var izraisīt haosu milzīgā demonstrācijā, lai mēģinātu izprovocēt policiju (..). Vakarā, kad mums izdevās izolēt cilvēku grupu, kura, šķiet, slēpusies pūlī visu dienu, policija ļoti efektīvi iejaucās un arestēja viņus," piebilda pilsētas mērs.

Protestu sērija izplatās ASV un pasaulē

Jau ziņots, ka protesti pret "korporatīvo alkatību" jeb tā dēvētā kustība "Okupē Volstrītu", kas aizsākās Ņujorkā, ir pārņēmuši arī citas Savienoto Valstu pilsētas un izplatījušies tālāk pasaulē.

Kā galvenie iemesli, kuru dēļ sākās kustība "Okupē Volstrītu", tiek minēta stagnējošā ekonomika, smagā bezdarba situācija, kā arī protestētāju pārliecība, ka bagātajām korporācijām ir labāki finanšu nosacījumi nekā vidējam strādājošajam amerikānim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu