Aizsardzība labi, uzbrukums - vēl labāk! (302)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pasaules čempionāta pirmā posma izšķirīgajā, turklāt skaistiem uzbrukumiem un vārtu guvumiem bagātā spēlē Latvijas hokeja izlase otrdien Rīgā guva pārliecinošu uzvaru pār Slovēniju un turpina cīņu par iekļūšanu turnīra ceturtdaļfinālā.

Pirmā perioda sākumā nonākuši zaudētāju lomā un visai Latvijai liekot krietni panervozēt, pēc pārtraukuma uz "Arēna Rīga" ledus izslidoja jau pavisam cita komanda, kas pārliecinoši un pēc labākajiem hokeja paraugiem piespieda kapitulēt Slovēnijas izlasi - 5:1!

Latvijas izlasei šī bija ceturtā uzvara pār Slovēniju četrās savstarpējās spēlēs un trešais panākums pēdējā pusotra gada laikā.

Sergejs Naumovs jau trešajā mačā pēc kārtas lieliski darbojās mūsu komandas vārtos, bet pa vienai ripai Roberta Kristana cietoksnī iemeta Aleksandrs Semjonovs, Mārtiņš Cipulis, Aleksandrs Jerofejevs, Leonīds Tambijevs un Herberts Vasiļjevs. Aleksandrs Ņiživijs šajā spēlē izcēlās ar trīs rezultatīvām piespēlēm.

"Gribu pateikties puišiem par parādīto cīņassparu un atdevi," preses konferencē mūsu hokejistus uzslavēja izlases galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs. "Līdzjutēju spiediens un atbildība par šā mača iznākumu bija milzīga, tāpēc esmu priecīgs, ka komandai pietika pacietības un izturības, lai atgūtos pēc neveiksmīgā sākuma."

A apakšgrupā sarkanbaltsarkanie ierindojās trešajā vietā un savās mājās notiekošajā pasaules čempionātā tagad varēs turpināt cīņu par kāroto mērķi jeb iekļūšanu labāko komandu astotniekā. Kvalifikācijas kārtu Latvijas izlase sāks ar vienu punktu, ko izcīnīja turnīra pirmajā spēlē ar pasaules čempioniem čehiem.

Sidnijs Krosbijs ar septiņiem punktiem (4+3) patlaban ir čempionāta rezultatīvākais spēlētājs.
Sidnijs Krosbijs ar septiņiem punktiem (4+3) patlaban ir čempionāta rezultatīvākais spēlētājs. Foto: AFI

Jau ceturtdien pasaules čempionāta otrā posma pirmajā spēlē mūsu hokejistus gaida nopietns eksāmens, jo pretim stāsies hokeja izgudrotāji kanādieši, kas šodien sīvā cīņā ar 2:1 pārspēja ASV un ieņēma pirmo vietu D grupā. Sestdien Latvijas izlase mērosies spēkiem ar amerikāņiem, bet otrdien - kvalifikācijas kārtas pēdējais mačs pret Norvēģiju.

Aukstā duša un pirmais cerības stars

Attaisnojot prognozes, arī pret slovēņiem Latvijas izlases vārtu drošību Vorobjovs uzticēja pieredzējušajam Sergejam Naumovam, kura nosvērtā darbība palīdzēja izcīnīt punktu pret čehiem un vairāk nekā vienu trešdaļu saglabāja cerību uz labvēlīgu iznākumu arī mačā ar Somiju.

Slovēņi, lai arī zaudējuši gan somiem, gan čehiem, atšķirībā no mājiniekiem bija guvuši jau septiņus vārtus, turklāt ieņēma augsto trešo vietu skaitliskā vairākuma realizācijā. Tik un tā negribējās ticēt, ka arī pret čehu speciālista Františeka Vibornija vadīto Slovēniju mūsējie domās tikai par savu vārtu drošību.

Pēc īsas izlūkošanas Latvijas hokejisti spēles iniciatīvu šķietami ņēma savās rokās (Laura Dārziņa metiens), tādēļ aukstas dušas efekts bija Mitjas Siviča gūtajiem vārtiem jau mača sestajā minūtē. Pēc saspēles ar maiņas partneri Luku Zagaru Sivičs meta no diezgan asa leņķa un, lai arī Naumovs ripu atvairīja, ar atkārtotu mēģinājumu pats to ieraidīja Latvijas izlases vārtos - 0:1.

Pēc pāris minūtēm noraidīts tika Jānis Sprukts un skaitliskā vairākuma "ģēniji" slovēņi bija tuvu vēl vienam panākumam. Glābējs izrādījās Naumovs, kurš tvērējcimdā apturēja 18 gadus vecā slovēņu talanta Anžes Kopitara vārtu augšējā stūrī spēcīgi raidīto ripu.

Ār lielisku cīņassparu un ripas pieturēšanu Slovēnijas izlases zonā izcēlās Juris Štāls (otrais no labās), kurš arvien labāk sāk iekļauties izases sastāvā.
Ār lielisku cīņassparu un ripas pieturēšanu Slovēnijas izlases zonā izcēlās Juris Štāls (otrais no labās), kurš arvien labāk sāk iekļauties izases sastāvā. Foto: AFI

Iespējams, ka tieši šī epizode kļuva par pagrieziena punktu, jo deva Latvijas izlasei pārliecību, ka vēl nekas nav zaudēts un jāturpina tik cīnīties. Pirmajā periodā komandas vēl apmainījās ar diviem divminūšu noraidījumiem un, ja Latvijas izlase, pirmoreiz esot vairākumā, pat īsti nespēja ieiet pretinieku zonā, tad otra izspēle jau deva cerības, ka pretinieku vārtus šodien tomēr izdosies atslēgt. Vistuvāk vārtu guvumam pirmajā trešdaļā bija Viktors Bļinovs.

Piecu minūšu "viesuļvētra" aizpūš slovēņu cerības

Pirmā perioda pašā izskaņā noraidījumu izpelnījās Kaspars Astašenko, bet, kad otrā perioda sākumā viņš atgriezās laukumā, tūlīt pat noteikumus pārkāpa arī Miķelis Rēdlihs un šķita, ka nekas nav mainījies un Latvijas izlase atkal nespēj ievērot spēles disciplīnu. Mazākumā mūsējie aizstāvējās lieliski un Ņiživijs pat sāka Latvijas izlases pretuzbrukumu. Pa kreiso malu ieslidojis zonā, pie iemetiena apļa viņš gan ripu zaudēja, taču pirmais pie tās piesteidzās no noraidīto soliņa tikko "izlidojušais" Rēdlihs.

Sekoja zibenīga piespēle uz pretējo pusi Aleksandram Semjonovam, un Latvijas izlases kapteinim tik vien atlika kā iešaut ripu tukšajā vārtu stūrī. Otrās trešdaļas piektajā minūtē - 1:1!

2006. gada 9. maijs, Rīga. Aleksandrs Jerofejevs atzīmē savus pirmos vārtus pasaules čempionātā. Tiesneša žests to apstiprina.
2006. gada 9. maijs, Rīga. Aleksandrs Jerofejevs atzīmē savus pirmos vārtus pasaules čempionātā. Tiesneša žests to apstiprina. Foto: AFI

Te nu maisam patiešām gals bija vaļā. Devītajā minūtē Cipulis pēc Sprukta piespēles meta pa vārtiem no tuvas distances. Pirmo mēģinājumu nobloķēja slovēņu aizsargs, taču atkārtots Mārtiņa metiens bija precīzs - 2:1! Latvijas spiediens uz Slovēnijas vārtiem kļuva pamatīgs, un tūlīt sekoja arī noraidījums. Pēc perfektas Ņiživija un Tambijeva saspēles pēdējais gar vārtiem atdeva ripu uz otru malu Aleksandram Jerofejevam, un Latvijas izlases debitants realizēja mūsu komandas pirmo skaitlisko vairākumu šajā čempionātā - 3:1.

Pēc Agra Saviela un Māra Jasa noraidījumiem mūsējie aptuveni pusminūti bija spiesti cīnīties 3 pret 5, tomēr pašaizliedzīgi šīs grūtības pārvarēja un, jau spēlējot pilnā sastāvā, ceturtos vārtus pēc skaistas Ņiživija piespēles mūsu komandas labā guva izlases veterāns Tambijevs.

Bez komentāriem...
Bez komentāriem... Foto: AFI

Pēc Tambijeva metiena zuda arī pēdējās šaubas par Latvijas izlases iekļūšanu nākamajā kārtā. Trešajā periodā mūsu hokejistu pārsvars vairs nebija tik nospiedošs, tomēr skaitliskajā vairākumā 5 pret 3 punktu skaistajai Latvijas izlases uzvarai pielika Herberts Vasiļjevs, kurš pēc Atvara Tribuncova šķēliena pirmais piesteidzās pie vārtsarga atsistās ripas un raidīja to mērķī - 5:1!

Atlikušajā laikā ļoti tuvu vārtu guvumam bija arī Širokovs, taču, trīsreiz pēc kārtas no tuva attāluma metot pa vārtiem, veiksme nebija viņa sabiedrotā.

Par labāko Latvijas izlasē tika atzīts "lūzuma" vārtu autors Semjonovs, bet uzslavas šoreiz pelnījuši visi, arī Naumovs, kurš atvairīja 17 no 18 pretinieku metieniem un glāba, kad vajadzēja glābt. Uzslava arī trenerim Vorobjovam, kas atrada pareizos vārdus pēc smagā zaudējuma somiem, un izskatās, ka arī smagais treniņdarbs palēnām sāk dot augļus.

"Komandas sniegums ar katru spēli turpina uzlaboties," rezumēja Vorobjovs. "Pret čehiem nospēlējām vāji un paveicās, ka tikām pie punkta. Pret somiem jau spēlējām labāk. Gandrīz pusotru periodu komanda turējās godam, taču mūsu aizsarga [Tribuncova - aut.] rupjā kļūda pārvilka svītru visām izredzēm. Šodien ātri ielaidām ripu, taču pēc tam viss bija kārtībā, un šķiet, ka arī skatītāji bija gandarīti par redzēto.

Atvars Tribuncovs (no labās) sasniedza unikālu rezultātu, proti, bija laukumā visos piecos gadījumos, kad vārtus guva Latvijas izlase.
Atvars Tribuncovs (no labās) sasniedza unikālu rezultātu, proti, bija laukumā visos piecos gadījumos, kad vārtus guva Latvijas izlase. Foto: AFI

Kas attiecas uz Tribuncovu, tad šodien viņš bija viens no labākajiem Latvijas izlasē, jo bija laukumā, kad tika gūti visi (!) pieci vārti, un spēli noslēdza ar labāko lietderības koeficientu komandā +3.

Aleksandrs Jerofejevs, kura gūtie vārti bija Latvijai pirmie skaitliskajā vairākumā šajā čempionātā, atzina, ka spēle bijusi grūta un pēc ielaistās ripas esot bijis manāms uztraukums.

"Pārtraukumā treneris teica, ka nav ko kreņķēties. Jāspēlē tik tālāk savs hokejs, un viss būs kārtībā. Tagad cīnīsimies līdz galam un centīsimies iegūt pēc iespējas augstāku vietu turnīra noslēgumā," apņēmības pilns pēc spēles bija viens no Latvijas izlases debitantiem.

Statistika Gūtie vārti: Sivičs (Zagars) 0:1 (1.per., 05:35), Semjonovs (Rēdlihs, Ņiživijs) 1:1 (2.per., 24:15), Cipulis (Sprukts) 2:1 (2.per., 28:20), Jerofejevs (Tambijevs, Ņiživijs) 3:1 vair. (2.per., 29:51), Tambijevs (Ņiživjs) 4:1 (2.per., 37:51), Vasiļjevs (Tribuncovs, Širokovs) 5:1 vair. (3.per., 50:06). Metieni pa vārtiem: Latvija - 29, Slovēnija - 18. Soda minūtes: Latvija - 16 (Pujacs 2, Astašenko 2, Saviels 2, Jass 2, Ņiživijs 2, Rēdlihs 2, Štāls 2, Sprukts 2), Slovēnija - 24.

Latvijas izlases sastāvs

Vārtsargi: Sergejs Naumovs, rezervē - Mārtiņš Raitums. Aizsargi: Arvīds Reķis - Agris Saviels, Atvars Tribuncovs - Māris Jass, Georgijs Pujacs - Guntis Galviņš, Kaspars Astašenko - Aleksandrs Jerofejevs. Uzbrucēji: Mārtiņš Cipulis - Jānis Sprukts - Grigorijs Panteļejevs, Leonīds Tambijevs - Aleksandrs Semjonovs - Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs - Viktors Bļinovs - Aleksejs Širokovs, Juris Štāls - Herberts Vasiļjevs -Lauris Dārziņš.

Komentāri (302)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu