Papandreu gatavs atteikties no plāna rīkot referendumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu ceturtdien paziņoja, ka ir gatavs atteikties no šoku izraisījušā plāna rīkot referendumu par pagājušajā nedēļā Eiropas Savienības (ES) samitā panākto vienošanos par finansiālās palīdzības sniegšanu Atēnām.

Pievienota 2.-7.rindkopai

Jāpieņem ES plāns vai jāpamet eirozona

"Referendums nekad nav bijis pašmērķis," valdības ārkārtas sanāksmē sacījis Papandreu, ziņo premjera dienests. "Mums bija dilemma - vai arī tam (finanšu palīdzības plānam) pilnībā piekrist, vai arī referendums. Es vakar teicu, ja ir piekrišana, tad mums nav vajadzīgs referendums."

Premjers arī norādīja, ka Grieķijai ir jāpieņem smagās cīņās izcīnītais ES plāns vai arī jāpamet eirozona,

vienlaikus viņš noraidīja aicinājumus par pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu.

"Jā plāns tiktu noraidīts ar referenduma "nē", tiktu sarīkotas pirmstermiņa vēlēšanas, vai arī, ja vienošanās negūtu [parlamentārā] vairākuma atbalstu, tas nozīmētu atteikšanos no eiro," uzrunājot savas sociālistu partijas "Pasok" deputātus, sacīja Papandreu.

"Grieķijai ir jāievieš Eiropas plāns", bet pirmstermiņa vēlēšanas būtu "katastrofālas", brīdināja premjers.

Tostarp finanšu ministrs Evangels Venciels aicināja Papandreu "oficiāli atteikties" no referenduma ieceres.

Papandreu slavēja "jaunās politikas sākumu valstī" un šajos krīzes laikos aicināja opozīciju uz "sadarbību".

Pirms piektdien gaidāmā uzticības balsojuma, kas var izraisīt viņa vadītās valdības krišanu, premjers paša partiju mudināja uz vienotību.

Ideja par referendumu sanikno eirozonas līderus

Papandreu iecere rīkot referendumu par finansiālās palīdzības sniegšanu Atēnām ir izsaukusi politisku satricinājumu Grieķijā

, un arī G20 valstu sanāksmē Kannās premjeru sagaidīja saniknoti eirozonas līderi, kurus māc bažas, ka šāds referendums pakļauj briesmām grūti panākto vienošanos.

Virkne Eiropas valstu līderu jau ir paziņojusi, ka patiesībā referendums būs nevis par ES samitā apstiprinātajiem finansiālās palīdzības sniegšanas nosacījumiem, bet gan par Grieķijas turpmāko atrašanos eirozonā, un trešdien to atzina arī Papandreu.

Domā, ka grieķi izvēlēsies palikt eirozonā

Premjers iepriekš trešdien paziņoja, ka referendums varētu notikt 4.decembrī. Precīzu referenduma jautājuma tekstu viņš neatklāja, tomēr pauda pārliecību par grieķu vēlmi palikt eirozonā.

Grieķija nedabūs ne centa no aizdevuma

Eiropas līderi jau ir brīdinājuši Papandreu, ka gadījumā, ja Grieķija nerespektēs finansiālās palīdzības sniegšanas nosacījumus, tā turpmāk nedabūs ne centa no ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) naudas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu