Notiks plenērs "Marks Rotko 2010"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskajā plenērā "Marks Rotko 2010", kas no 14.septembra līdz 25.septembrim norisināsies Daugavpilī, piedalīsies 14 mākslinieki no vienpadsmit Eiropas valstīm, Latviju tajā pārstāvēs talsiniece Guna Millersone un daugavpiliete Viktorija Valujeva.

Viena no plenēra organizatorēm Daugavpils Rotko mākslas centra izveides projekta vadītāja Sarmīte Teivāne informēja, ka dalībnieku atlase šī gada plenēram tika izsludināta jau pavasarī. Kopumā dalībai plenērā bija pieteikušies 40 mākslinieki no piecpadsmit valstīm. Vērtēšanas komisija, kuras sastāvā bija Latvijā pazīstami mākslas eksperti, mākslas vēsturnieki, kritiķi un paši organizatori, atlasījusi labākos 14 dalībniekus no Beļģijas, Īrijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Itālijas, Francijas, Nīderlandes, Dānijas, Ukrainas, Baltkrievijas un Latvijas.

Pasaulslavenā Daugavpilī dzimušā mākslinieka Marka Rotko plenēri Latvijas otrajā lielākajā pilsētā tiek rīkoti kopš 2005.gada. Plenēri tradicionāli notiek no 14. līdz 25.septembrim. To noslēgumā 25.septembrī, Rotko dzimšanas dienā, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiek atklāta plenēra dalībnieku darbu izstāde.

Rotko plenērs kļuvis par vienu no pazīstamākajiem notikumiem kultūras un mākslas dzīvē Daugavpilī. Tas ir intensīvs radošs darbs divu nedēļu garumā, kad mākslinieki, atrauti no ikdienas dzīves, var nodoties radošajam procesam, dalīties pieredzē, diskutēt.

Ar katru gadu paplašinās plenēra ģeogrāfiskās robežas un pieaug tā potenciāls. Dalībai plenērā tiek pieaicināti aizvien jauni mākslinieki ne tikai no Latvijas, bet arī no visas Eiropas. Tas palīdz iezīmēt Daugavpili Eiropas kultūras kartē.

Nākotnē mākslas plenēru dalībnieku labākie darbi veidos Daugavpils Rotko mākslas centra ekspozīcijas daļu. Iespēja novērtēt iepriekšējo gadu plenēru dalībnieku darbu kolekciju bijusi gan Latvijas, gan ārvalstu mākslas cienītājiem.

Kolekcija saņēmusi Djagiļeva fonda galveno balvu Sanktpēterburgā I Baltijas valstu biennālē, kā arī guvusi plašu atzinību Vitebskā festivāla "Slavjanskij bazar v Vitebske" laikā.

Plenēru "Marks Rotko 2010" organizē Daugavpils domes Kultūras pārvalde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu