Scott Walker "The Drift" (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

60. gadu tīņu elku grupas "The Walker Brothers" renegāts - mūzikas leģenda Skots Volkers (Scott Walker) pirmo reizi desmit gadu laikā izdod jaunu studijas plati.

Scott Walker "The Drift" (4AD) 10/12

Volkera jaunais albums "The Drift", ko izdod ierakstu izdevniecība "4AD", ir pirmais mūziķa ieraksts kopš 1995. gada albuma "Tilt". Pirms tā iepriekšējais Volkera albums "Climate Of Hunter" tika izdots 1983. gadā.

Pametis "The Walker Brothers", kas bija slaveni ar hitiem "Make It Easy On Yourself" un "The Sun Ain''t Gonna Shine Anymore", Volkers atklāja Žaka Brela mūziku un pievērsās solokarjerai - kļuva slavens 60. gados ar savu "sinatrisko" dziedāšanas manieri laikā, kad valdīja rokmūzikas revolūcija. Pie mūzikas vēstures šedevriem jāmin Volkera četri ieraksti - "Scott", "Scott 2", "Scott 3" un "Scott 4".

70. gados par Volkeru sajūsminājušies Deivids Bovijs un Braiens Īno, 90. gados - Pulp (Volkers pat producējis Džarvisa Kokera un kolēģu 2002. gada albumu) un Radiohead, kas savā dokumentālajā filmā "Meeting People Is Easy" iekļāvuši Volkera skaņdarbu "On Your Own Again". Pavisam nesen Volkera mūzikas lielā ietekmē jūtama "The Divine Comedy" un īpaši Ričarda Hjūlija (Richard Hawley) jaunākajā platē.

Kopš slavas gadiem 50. un 60. gados Volkers izvairījies no sabiedrības uzmanības, preses un dzīvojis noslēgtu ekscentriķa dzīvi. Jāsaka, ka atšķirībā no melodiskajiem 60. gadu ierakstiem jaunā plate ir dēvējama par teju vai avangardisku mini operu - 12 minūšu gari eposi mijas ar 3 minūšu skaņdarbiem. Nemainīga vien palikusi paša Volkera balss, kas ietekmējusi gan Braiena Ferija, gan Deivida Bovija dziedāšanas manieri.

Volkers no dramaturģijas skatpunkta rūpīgi pārdomājis katru kompozīciju, taču ne vienmēr klausītājs spēj nolasīt Volkera savdabīgo domu gaitu. Skaņdarbs "Jesse", piemēram, skar 11. septembra tēmu - tas iesākas ar reverbrētu ģitāras motīvu, čukstošu "Pow, pow”, kas simbolizē divu lidmašīnu ietriekšanos torņos. Bungas skaņdarbā neparādās, un Volkers savā kvazi-operas balsī, iejuties viena torņa tēlā, beigās skandē: "Alive / I’m the only one / Left alive / I’m the only one / Left alive".

Volkers turpina pārsteigt un skaņdarbā "The Escape" diezgan precīzi imitē Donalda Daka balsi, tiesa, radot iespaidu, ka Donalds nejūtas diez ko labi...

Jaunā albuma ierakstu sesijas ir iemūžinātas video, tāpēc šogad klajā nāks arī dokumentālā filma "Scott Walker: 30 Century Man", ko režisējis Stephen Kijak. Pagājušogad Volkera skaņdarbs "30 Century Man" bija dzirdams arī kinofilmas "The Life Aquatic with Steve Zissou" skaņu celiņā.

Izdošanas datums 08.05.2006.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu