Bez metieniem, bez disciplīnas, bez uguntiņas (295)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta priekšsacīkšu otrajā spēlē svētdien piedzīvoja sagrāvi mačā ar olimpiskajiem vicečempioniem somiem - 0:5.

Somijas izlase šajā spēlē demonstrēja lielisku sniegumu, spēlējot tieši nevienādos sastāvos - trīs vārtus gūstot vairākumā, bet vienreiz to paveicot arī tad, kad skaitliskais vairākums bija Latvijai.

Daiļrunīga ir metienu attiecība: Latvijai - 18, Somijai - 41 (!). Kad tas bija visvairāk nepieciešams, somus glāba viņu talantīgais vārtsargs Antero Nītumeki, kurš Turīnas olimpiskajās spēlēs trīs no sešām spēlēm nostāvēja "sausā", palīdzot Somijai izcīnīt sudraba medaļas un pašam izpelnoties turnīra labākā vārtsarga laurus.

Pirmā perioda pašā sākumā Latvijas izlase īsā laikā nopelnīja divus noraidījumus un izskatījās, ka kanādiešu arbitrs Kriss Sevidžs šodien nepieļaus asu spēli un skrupulozi sodīs par ikkatru mazāko pārkāpumu. 19 sekundes spēlējot trijatā pret pieciem somiem, mūsējiem tomēr izdevās nosargāt vārtus neskartus, turklāt vienā no pretuzbrukumiem labs metiens padevās kapteinim Aleksandram Semjonovam, kuru raidīto ripu Nītumeki atvairīja tikai ar grūtībām.

Drīz vien uz "Arēnas Rīga" ledus risinājās notikumi, kas varēja būtiski ietekmēt spēles turpmāko gaitu, turklāt labvēlīgi laukuma saimniekiem. Tuomu Rūtu Latvijas izlases zonā rupji notrieca bez ripas esošo Miķeli Rēdlihu un nekavējoties saņēma noraidījumu uz 5+20 minūtēm, jeb līdz spēles beigām.

Soms Tuomu Rūtu (no kreisās) par šo pārkāpumu pret Miķeli Rēdlihu tika noraidīts līdz spēles beigām...
Soms Tuomu Rūtu (no kreisās) par šo pārkāpumu pret Miķeli Rēdlihu tika noraidīts līdz spēles beigām... Foto: AFI

Tas, izrādījās, vēl nebija viss, jo drīz noteikumus savā zonā pārkāpa Miko Lehtinens, un tas nozīmēja, ka apaļas divas minūtes mūsu hokejistiem bija iespēja spēlēt piecatā pret trim somiem. Diemžēl pat šādā situācijā mājinieki pārlieku aizrāvās ar lēnu saspēli gar laukuma apmalēm, necenšoties saasināt situāciju Somijas izlases vārtu priekšā un, ja arī izdevās kāds metiens, tad uzdevumu augstumos bija Turīnas olimpisko spēļu somu "brīnumnūjiņa" Nītumeki.

Spēles pirmā trešdaļa noslēdzās bez vārtu guvuma, taču dažās epizodēs atzīstami nospēlēja Naumovs, kuram izlases galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs mūsu komandas vārtu drošību uzticēja jau otrajā spēlē pēc kārtas, un jāatzīst, ka, par spīti galarezultātam, Naumovs nepievīla arī šoreiz.

Otrā perioda sākumā atkal aktīvāk uzbruka somi, bet Naumovs ar savu darbu tika galā lieliski. Kad noraidīts tika Kaspars Astašenko, somi burtiski bija apsēduši Latvijas izlases vārtus un vienā no epizodēm pēc klasiskas vairākuma izspēles Jari Vuhkola no tuvas distances raidīja ripu jau tukšā Latvijas izlases vārtu stūrī - 0:1.

Trešdaļas vidū Atvars Tribuncovs nenoturēja Esu Pirnesu, kurš faktiski nonāca aci pret aci ar Naumovu un, par spīti Tribuncova pārkāpumam, trāpīja pa Latvijas izlases vārtu stabiņu. Veiksme bija mājinieku sabiedrotā arī mirkli vēlāk, kad skaitliskajā vairākumā pa Naumova sargāto vārtu pretējo stabu trāpīja arī Jusi Jokinens.

Spēles galvenais tiesnesis turpināja būt piekasīgs un šķietami nevainīgā situācijā uz noraidīto soliņu vēlreiz nosūtīja Astašenko. Mūsējiem izdevās izturēt mazākumu, turklāt vēl, esot vairākumā, noteikumus pārkāpa Anti Mietinens, un drīz vien skaitliskais vairākums jau Latvijai.

Tieši šā vairākuma izspēles laikā notika pavērsiens, pēc kura mūsu hokejisti acīmredzami "salūza", katrā gadījumā zaudēja lielu daļu pārliecības par saviem spēkiem. Savā ziņā to arī var saprast, jo šīsdienas neveiksminieks Tribuncovs, sākot mūsu komandas uzbrukumu vairākumā, pie savas zonas zilās līnijas rupji kļūdījās, proti, uzlika ripu tieši uz nūjas Tomijam Kalio, kurš perioda 16. minūtē vienatnē izgāja pret Naumovu un eleganti to arī apspēlēja - 0:2. Pašā trešdaļas izskaņā Latvija uz vairāk nekā minūti vēlreiz ieguva skaitlisko vairākumu 5 pret 3, taču turpināja spēlēt apbrīnojami pasīvi un primitīvi, tādējādi izšķiežot vēl vienu lielisku iespēju pārspēt Nītumeki un samazināt rezultāta starpību - 0:2 pēc spēlētām 40 minūtēm.

Trešajā periodā tiesneši turpināja noraidīt par vismazāko pārkāpumu un arvien biežāk svilpe skanēja par labu favorītiem - somiem. No otras puses, vainot tikai tiesnešus savās neveiksmēs nebūtu korekti, tā kā paši savas iespējas skaitliskajā vairākumā Latvijas hokejisti nespēja izmantot. Somi turpretim katra nākamā vairākuma izspēli veica arvien pārliecinošāk, un pēc komandas veterāna Villes Peltonenena tālšāviena perioda devītajā minūtē spēlētāju nosegtais Naumovs kapitulēja trešoreiz - 0:3.

Vēl pēc trim minūtēm Aki Peteri Bergs skaitliskajā vairākumā ar savas slidas palīdzību guva vēl vienus vārtus, tomēr "video tiesnesis" lēma, ka ripa Latvijas izlases vārtos ir ielidojusi ar rikošetu no Berga kājas, nevis pēc soma hokejista apzinātas kustības ar kāju... ...0:4.

Punktu Latvijas izlases mocībām piecas minūtes pirms spēles beigām pielika Jani Rita, kurš pēc sava komandas biedra Pirnesa metiena pirmais piesteidzās pie Naumova atsistās ripas un, neveiksmīgi viņu cenšoties apturēt Aleksandram Jerofejevam, no asa leņķa vēlreiz pārspēja izmisušo Naumovu.

Bez vārdiem...
Bez vārdiem... Foto: AFI

Spēle noslēdzās ar smagu un nepatīkamu zaudējumu 0:5, lai gan sākums šķita daudz cerīgāks, tomēr, ja neiemetīsi tu, tad tādi meistari kā somi to jau nu noteikti pratīs izdarīt. Ziemeļnieki to arī izdarīja, bet Latvijas izlasei tagad jāliek galvas kopā un jādomā, kā ar šādu bezzobainu uzbrukumu izcīnīt vismaz punktu priekšsacīkšu pēdējā spēlē ar Slovēniju.

Par labākajiem spēlētājiem abās komandās tika atzīti abi vārtsargi - somiem tas bija Nītumeki, kurš komandu glāba pie rezultāta 0:0, kad viesi divas minūtes dabūja cīnīties mazākumā 3 pret 5, bet Latvijai - Naumovs, kurš jau otrajā spēlē pēc kārtas apliecināja, ka ir lieliskā formā, šoreiz atvairot 36 (!) no 41 pretinieku metiena.

Mūsu valstsvienības tālākais liktenis tātad izšķirsies otrdien mačā pret Slovēniju, savukārt Somija un Čehija savā starpā noteiks A apakšgrupas uzvarētājus. Lai izcīnītu trešo vietu grupā, Latvijai mačā ar slovēņiem der neizšķirts un uzvara. Tā vien liekas, ka Latvijas izlasi gaida ļoti, ļoti smaga cīņa, ko apliecina Slovēnijas izlases rezultāti mačos ar somiem un čehiem - lai gan zaudējumi abiem, toties divās spēlēs Slovēnijas izlases kontā ir septiņi vārti!

Latvijas izlase pagaidām var lepoties tikai ar Alekseja Širokova gūtajiem vārtiem mačā ar Čehiju. Ar tik zemu rezultativitāti cerēt uz veiksmi arī grupas izšķirošajā spēlē ir absurdi.

Otrdien pulksten 16.15 - Latvija pret Slovēniju.

Statistika: Gūtie vārti: Viuhkola 0:1 vair. (2.per., 24:32), Kalio 0:2 maz. (2.per., 35:02), Peltonens 0:3 vair. (3.per., 48:38), Bergs 0:4 vair. (3.per., 51:51), Rita 0:5 (3.per., 55:10). Metieni pa vārtiem: Latvija - 18, Čehija - 41. Soda minūtes: Latvija - 20 (Pujacs 4, Astašenko 4, Tribuncovs 2, Saviels 2, Semjonovs 2, Ņiživijs 2, Rēdlihs 2, Vasiļjevs 2), Čehija - 47.

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: Sergejs Naumovs, rezervē - Mārtiņš Raitums. Aizsargi: Arvīds Reķis - Agris Saviels, Atvars Tribuncovs - Māris Jass, Georgijs Pujacs - Guntis Galviņš, Kaspars Astašenko - Aleksandrs Jerofejevs. Uzbrucēji: Mārtiņš Cipulis - Jānis Sprukts - Grigorijs Panteļejevs, Leonīds Tambijevs - Aleksandrs Semjonovs - Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs - Viktors Bļinovs - Aleksejs Širokovs, Juris Štāls - Herberts Vasiļjevs - Lauris Dārziņš.

Komentāri (295)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu