Zaudējums, neizšķirts... uzvara? (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pasaules hokeja čempionāts turpina uzņemt apgriezienus, un visā Latvijā ar milzīgu nepacietību tiek gaidīta Latvijas izlases spēle ar Somiju, kas "Arēnā Rīga" šovakar sāksies pulksten 20.15. Vai izdosies klupināt vēl vienu no turnīra favorītiem?

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase ar Somiju ir tikusies jau 14 reizes, taču augstākajā līmenī - tikai divreiz. 1998. gada pasaules čempionātā tika piedzīvota sagrāve ar 0:6, bet visiem vēl labā atmiņā ir tieši pirms gada Insbrukā izcīnītais neizšķirts 0:0.

Kopējā bilance, protams, par labu ziemeļniekiem - deviņas uzvaras, trīs neizšķirti un trīs uzvaras Latvijas izlases rēķinā, taču tās visas gūtas tikai pārbaudes spēlēs.

"Arēnā Rīga" abām komandām šī nebūs pirmā tikšanās, jo pārbaudes spēlē 21. aprīlī Latvija ar Mārtiņu Raitumu vārtos izcīnīja uzvaru ar 3:1. Jācer, ka šis panākums iedvesmos mūsējos arī šīvakara cīņā, lai gan no pārbaudes mača sastāva Somijas izlases rindās šovakar uz Rīgas ledus izies tikai deviņi vīri.

Pasaules čempionāta pirmajā spēlē somi ne bez grūtībām piektdien ar 5:3 pieveica Slovēniju, mača gaitā esot iedzinēju lomā ar 0:2 un 2:3...

Tomēr neskatoties uz to, somus līdzās Krievijas izlasei noteikti var ierindot starp galvenajiem pretendentiem uz pasaules čempionāta zeltu, jo no Turīnas olimpisko spēļu "sudraba" komandas galvenais izlases treneris Erka Vesterlunds uz Rīgu ir atvedis gandrīz pusi - 11 spēlētājus.

Pats svarīgākais, ka no okeāna otra krasta - tieši uz maču ar Latviju - somiem palīgā ir atsteidzies viens no Turīnas olimpiādes lielākajiem varoņiem un atklājumiem - olimpiskā hokeja turnīra labākais vārtsargs - Antero Nītimeki.

25 gadus vecais Nītimeki tieši Turīnā kļuva par izlases pirmo numuru, palīdzot komandai izcīnīt piecas uzvaras sešas spēlēs, turklāt trīs mačos savus vārtus nosargājot "sausus". Ar Nītimeki somi pusfinālā negaidīti pārliecinoši ar 4:0 sagrāva krievus un tikai finālā sīvā cīņā ar 2:3 piekāpās saviem kaimiņiem zviedriem.

Nītimeki, kurš dzimis Turku pilsētā, šajā sezonā bija viens no diviem NHL komandas Filadelfijas "Flyers" pamatvārtsargiem. Regulārajā sezonā viņš aizvadīja 42 spēles, izcīnot 23 uzvaras un vidēji spēlē savos vārtos ielaižot 2,97 ripas. Stenlija kausa pirmajā kārtā, kas "Flyers" izrādījās pēdējā, soms bija otrais vārtsargs un laukumā izgāja tikai divās spēlēs, kopumā ielaižot piecus vārtus.

Tomijs Kalio guva uzvaras vārtus Somijas izlases spēlē ar Slovēniju.
Tomijs Kalio guva uzvaras vārtus Somijas izlases spēlē ar Slovēniju. Foto: EPA/AFI

Somijas hokejistu apetīte pēc zelta medaļām ir saprotama, jo līdz šim vienīgās augstākās raudzes medaļas ziemeļnieki izcīnīja 1995. gadā, kad līdz pasaules čempiontitulam, viņus aizveda nu jau arī bijušais Latvijas izlases treneris - zviedrs Kurts Lindstrēms.

Šajā Somijas izlases modelī varbūt nav tāda kalibra zvaigžņu kā Tēmu Selane, Jere Lehtinens, Saku Koivu vai Oli Jokinens, tomēr no pasaules hokeja mekas NHL somiem palīgā ir steigušies veseli deviņi vīri.

Slovēnijas izlases vārtos divas ripas iemeta Tomijs Kalio, kurš šajā sezonā pārstāvēja Zviedrijas vicečempionus Gēteborgas "Frolunda HC", bet par triecienmaiņu acīmredzot jāuzskata uzbrucēju trio - Jusi Jokinenu, Anti Mietinenu un Villi Peltonenu.

Jokinens un Mietinens šajā sezonā bija NHL kluba Dalasas "Stars" lielā somu leģiona sastāvdaļa, turklāt sasniedza diezgan augstu rezultativitāti. Jokinens regulārajā sezonā guva 55 punktus (17 vārti un 38 piespēles), kamēr Mietinena kontā - 31 punkts (11+20).

Pieredzējušais izlases spēlētājs - 32 gadus vecais Peltonens - šobrīd ir otrs vecākais hokejists savā komandā un šajā sezonā spēlēja Šveices klubā "HC Lugano".

Latvijas izlases hokejistiem uzmanība noteikti ir jāpievērš arī Somijas izlases un Vankūveras "Canucks" vienības "policistam" Jarko Rūtu, kurš Turīnas olimpiādē rupji nospēlēja pret Jaromiru Jāgru, bet šajā NHL sezonā pavisam nopelnīja 142 soda minūtes.

Mārtiņs Raitums (otrais no kreisās) somiem savu klasi parādīja jau pārbaudes spēlē 21. aprīlī.
Mārtiņs Raitums (otrais no kreisās) somiem savu klasi parādīja jau pārbaudes spēlē 21. aprīlī. Foto: AFI

Latvijas izlases vārtos šodien pēc loģikas vajadzētu stāties 21 gadu vecajam talseniekam Mārtiņam Raitumam, kuram tā būtu debija Latvijas valstsvienībā. Raitums lieliski aizvadīja pārbaudes spēli ar somiem, kad ielaida tikai vienus vārtus un vēl vairāk cēla savu vērtību izlases galvenā trenera Pjotra Vorobjova acīs, kurš Raitumu pirmoreiz ievēroja Kontinentālā kausa finālturnīrā kur Vorobjova trenētā "Lada" tikās ar "Rīga 2000".

Šajā spēlē Latvijas izlasei faktiski nav ko zaudēt, jo izšķirošā cīņā par iekļūšanu pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā acīmredzot tomēr notiks otrdien, kad laukuma saimnieki tiksies ar Slovēniju.

Naumovs, kurš savukārt bija praktiski "necaursitams" pirmajā spēlē ar čehiem, varētu būt galvenais pretendents uz vietu vārtos mačā ar slovēņiem, toties šodien "sarkanbaltsarkano" vārtu drošība būtu jāuztic Raitumam. Zaudējums somiem nebūs nekāda traģēdija, toties Raitums būs ticis pie vērtīgas pieredzes un, kas zin'', arī viņam šodien varētu izrādīties lielā diena...

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu