Neizšķirts kā uzvara pret čempioniem! (226)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas hokeja izlase lieliski iesākusi vēsturisko pasaules čempionātu, kas pirmoreiz notiek mūsu zemē! Smagā spēlē pret pašreizējiem pasaules meistariem čehiem piektdien vēlu vakarā tika izcīnīts neizšķirts - 1:1, kas vērtējams gandrīz kā uzvara, ņemot vērā nospiedošo Čehijas izlases pārākumu.

Par varoni numur viens šajā spēlē kļuva Latvijas izlases vārtsargs Sergejs Naumovs, kurš atvairīja 31 no 32 pretinieku metieniem, bet vienīgos vārtus mūsu komandas labā guva Aleksejs Širokovs. Neizteiksmīgs uzbrukums, taču spoža komandas darbība aizsardzībā - Latvijas izlases sniegumā spilgti izpaudās trenera Pjotra Vorobjova rokraksts.

Nenoliedzami, ka spēlē pret Čehiju daudz kas notika pirmoreiz. Latvijas izlasei šis bija pirmais pasaules čempionāta mačs savā laukumā, Širokova gūtie vārti - šajā turnīrā pirmie mūsu komandai.

Oficiālos turnīros pirmo spēli izlases rindās aizvadīja uzreiz četri hokejisti - aizsargi Māris Jass un Aleksandrs Jerofejevs, kā arī uzbrucēji Juris Štāls un Lauris Dārziņš. Pirmā pasaules čempionāta spēle šī bija arī aizsargam Georgijam Pujacam, bet Mārtiņš Raitums savu debiju iespējams sagaidīs jau svētdien, kad Latvija mērosies spēkiem ar Somiju.

Tomēr pats svarīgākais, ka beidzot tika lauzta deviņus gadus ilgā un bēdīgā tradīcija, proti, Latvijas izlasei pasaules čempionāta augstākās divīzijas pirmajā spēlē pirmoreiz izdevās izvairīties no zaudējuma. Un tas vēl nav viss - Čehijas izlase līdz šim bija vienīgā no "lielā septītnieka" komandām, kurai pasaules čempionātos Latvija vēl nebija spējusi atņemt kaut vienu punktu. Tagad ir dzēsts arī pēdējais baltais plankums.

"Šī nebija veiksmīga spēle," pietiekami kritisks pēc savas īstās debijas Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatā pēcspēles preses konferencē bija Pjotrs Vorobjovs.

Pjotrs Vorobjovs pie Latvijas izlases stūres debitē ar neizšķirtu pret pasaules čempioniem čehiem.
Pjotrs Vorobjovs pie Latvijas izlases stūres debitē ar neizšķirtu pret pasaules čempioniem čehiem. Foto: AFI

"Čehiem zaudējām gandrīz visos apspektos, tajā skaitā spēka spēlē un tas arī bija iemesls daudzajiem noraidījumiem. Izcīnīt punktu palīdzēja lielā komandas apņēmība un grandiozais līdzjutēju atbalsts, kas gan vienlaikus spēlētāju plecos uzvēla pārāk lielu atbildības slogu".

Vorobjovs atzina, ka iespējas progresēt komandai ir tieši uzbrukumā, jo pēc viņa vārdiem pret Čehiju laukuma saimnieki spēja izveidot vienu, varbūt - pusotru vārtu gūšanas momentu.

Vorobjovs, jau bez bijušā vārtsargu trenera Vitālija Samoilova [tika atbrīvots no darba čempionāta priekšvakarā - aut.] padoma, vārtos izšķīrās likt pieredzējušo Naumovu, nevis Raitumu, kurš sevi labi apliecināja izlases treniņnometnē un trīs pārbaudes spēlēs.

Kā vēlāk izrādījās, tad šis lēmums attaisnojās ar uzviju. 37 gadus vecais izlases vecākais spēlētājs aizvadīja vienu no savas karjeras labākajām spēlēm.

Čehijas izlases rindās no 2005. gada pasaules čempionu sastāva uz Rīgu ir atbraukuši tikai seši vīri - uzbrucēji Davids Vibornijs un Jans Hlavačs, aizsargi Tomašs Kaberle un Jans Hejda, kā arī vārtsargi Milans Hnilička un Adams Svoboda, kurš gan pirms gada Austrijā bija komandas rezervists.

2006. gada modeli veido desmit hokejisti no NHL, deviņi no Čehijas ekstralīgas un pa vienam no Krievijas, Vācijas un Šveices augstākajām līgām.

Latvijas un Čehijas spēles sākumā abām komandām bija pa noraidījumam, taču ne vieni, ne otri nespēja izveidot kaut ko bīstamu pie pretinieku vārtiem. Kad bija aizvadītas nedaudz vairāk kā sešas minūtes Širokovs vienatnē veiksmīgi pārvarēja laukuma vidusdaļu, caur centru ielauzās Čehijas izlases zonā un no pustālas distances ne sevišķi spēcīgi uzmeta pa čehu vārtiem.

Foto: ihwc.net

Divkārtējais pasaules čempions - 32 gadus vecais Milans Hlinička nespēja tikt galā ar šķietami vieglo Širokova (att.) plaukstas metienu un ripa, atradusi spraudziņu vārtsarga "mūrī" - ieripoja Čehijas izlases vārtos - 1:0!!!

Pirmā perioda vidū viesi ieguva tiesības uz vairākumu, pēc tam, kad nevajadzīgu noraidījumu pretinieku aizsardzības zonā nopelnīja Dārziņš, taču ar kopējām aizsardzības pūlēm un Naumova meistarību savus vārtus izdevās nosargāt neskartus.

Latvijas izlase čehiem pārliecinoši zaudēja metienu skaita ziņā, toties mūsu hokejistu radītie momenti noteikti bija bīstamāki. Lieliska iespēja dubultot pārsvaru radās Jerofejevam, kura šķēliens no zilās līnijas trāpīja pa Čehijas izlases vārtu stabu. Iespēja bija arī Somijas čempionam Jānim Spruktam, taču palielināt pārsvaru tomēr neizdevās.

Pirmais perios jau tuvojās izskaņai, tādēļ kā auksta duša nāca Čehijas izlases kapteiņa Davida Vibornija izlīdzinājuma vārti. Atņēmis ripu Latvijas izlases kapteinim Aleksandram Semjonovam, Vibornijs apslidoja Naumova vārtus un cerībā uz veiksmīgu rikošetu raidīja ripu jūklī mūsu komandas vārtu priekšā. Cerības diemžēl piepildījās, jo atsitusies pret Naumova labo kājsargu, ripa mainīja virzienu un ieslīdēja Latvijas izlases vārtos - 1:1.

Pjotrs Vorobjovs gan pieprasīja video atkārtojuma noskatīšanos, tomēr "video tiesnesis" nekādus pārkāpumus nesaskatīja un vārti tika ieskaitīti.

2006. gada 5. maijs, Rīga. Sergejs Naumovs aptur kārtējo Čehijas izlases uzbrukuma vilni.
2006. gada 5. maijs, Rīga. Sergejs Naumovs aptur kārtējo Čehijas izlases uzbrukuma vilni. Foto: AFI

Otrā trešdaļa sākās ar nelielu izlūkošanu, tomēr iespējas bija gan latviešiem, gan čehiem, tomēr vārti netika gūti. Īpaši bīstams bija Martina Erata izgājiens vienatnē pret Naumovu, kamēr nesekmīgi centās nomainīties Herberta Vasiļjeva virknējums. Divus noraidījumus pēc kārtas spēles turpinājumā nopelnīja Jerofejevs, turklāt viens no pārkāpumiem atkal bija pretinieku laukuma pusē.

Tiesneša lēmums piešķirt divas minūtes gan šķit smieklīgs, jo čehs, cenšoties apturēt pretuzbrukumu, nokrita bez mūsu hokejista, kurš slidoja viņam aizmugurē, "palīdzības"... Par spīti tam, ka čehi ilgstoši kontrolēja ripu un saspēlējās Latvijas izlases aizsardzības zonā, "sarkanbaltsarkanie" izturēja arī šo pārbaudījumu, neļaujot izdarīt bīstamus metienus pa Naumova vārtiem.

Spēlējot vienādos sastāvos vienā no pretuzbrukumiem otrā perioda beigās izspēlēja lielisku kombināciju ar Viktoru Bļinovu izspēlēja izlases veterāns Leonīds Tambijevs, taču viņa metiens no pāris metriem bija tieši virsū Hliničkam.

Laba izdevība radās arī 21 gadu vecajam - Našvilas "Predators" draftētajam Dārziņam, tomēr viņa metienu no tuvas distances tvēra Hnilička. Latvijas izlases ceturtās maiņas uzbrucēju Dārziņa un Štāla darbība pretinieku zonā patiešām bija atzinības vērta, jo tieši debitantu centība epizodiski ļāva izlīdzināt spēles gaitu un pavēra iespējas izveidot arī kādu uzbrukumu un vārtu momentu.

Pēc otrās trešdaļas metienu attiecība bija daiļrunīga - 7 pret 24, tomēr jāņem vērā, ka vairums no tiem tikai izdarīti čehiem spēlējot ar viena vīra pārsvaru - pavisam 14 minūtes.

Latvijas izlases aizsargs Atvars Tribuncovs (pirmais no kreisās) pāris reižu apdraudēja arī Čehijas izlases vārtus, tomēr vislietderīgāk nospēlēja savā pamatampluā.
Latvijas izlases aizsargs Atvars Tribuncovs (pirmais no kreisās) pāris reižu apdraudēja arī Čehijas izlases vārtus, tomēr vislietderīgāk nospēlēja savā pamatampluā. Foto: AFI

Trešā perioda sākumā skaitlisko vairākumu, turklāt divreiz pēc kārtas, beidzot ieguva arī mūsējie un epizodiski prata savērpt varenu karuseli pie Hniličkas vārtiem. Ar diviem bīstamiem metieniem izcēlās azisargs Atvars Tribuncovs.

Izturējuši mazākumu iniciatīvu pilnībā atkal pārņēma čehi un drīz vien sekoja kārtējie noraidījumi Latvijas izlasē. Vairākās reizes no zilās līnijas pa Naumova vārtiem "lielgabalzalves" raidīja rūdītie NHL aizsargi Tomašs Kaberle un Martins Škoula, tomēr mūsu vārtsargs palika nesatricināms.

Lielu atbalstu viņam sniedza arī mūsu aizsardzības spēlētāji. Īpaši jāuzteic Tribuncovs, ka arī Arvīds Reķis un Agris Saviels uz kuriem spēles galotnē gūlās milzīga slodze.

Tuvojoties spēles izskaņai čehu pārsvars kļuva vēl nospiedošāks un, kad bija atlicis spēlēt jau mazāk par divām minūtēm, situācija kļuva jau pavisam nepatīkama - vēl divas soda minūtes Pujacam. Čehi pieprasīja pusminūtes pārtraukumu, lai saskaņotu savu darbību atlikušajā laikā, tomēr izcīnīt uzvaru viņiem nebija lemts.

Daudz netrūka, ka pēc Jāņa Sprukta (no kreisās) metiena Latvijas izlase būs izrāvusi uzvaru pār čehiem spēles pēdējās sekundēs.
Daudz netrūka, ka pēc Jāņa Sprukta (no kreisās) metiena Latvijas izlase būs izrāvusi uzvaru pār čehiem spēles pēdējās sekundēs. Foto: AFI

Vēl vairāk, kad līdz spēles beigām bija atlikušas kādas desmit sekundes, Sprukts ātrajā pretuzbrukumā pa labo malu ielauzās Čehijas izlases zonā un paspēja izdarīt arī diezgan viltīgu metienu pa vārtiem. Hnilička kārtējoreiz nospēlēja nepārliecinoši - ripa "izlīda" cauri vārtsargam un pāris sekundes pirms spēles beigu signālu aizripoja dažus centimetrus gar Čehijas izlases vārtu stabu...

Pavisam liela laime bija tuvu, bet šoreiz ir jānovērtē tā laime, kas jau ir droši rokā!

"Man bija laba pozīcija. Vienkārši "iegūlos" metienā un, protams, varēju jau iemest, taču ripa aizgāja nedaudz secen un tur neko nepadarīsi," dramatisko spēles galotniatsauca atmiņā Latvijas izlases uzbrucējs Jānis Sprukts.

"Domāju, ka neizšķirtu panācām pateicoties komandas saliedētībai. Lai arī noraidījumu bija daudz, mēs tos visus kā komanda kopīgiem spēkiem neitralizējām. Sniegumu noteikti vajadzētu uzlabot, taču salīdzinoši pasīvo darbību uzbrukumā var skaidrot ar mūsu taktiku, proti, pret tādu spēcīgu komandu kā Čehija, mūsu galvenais uzdevums bija neielaist vārtus pašiem," Sprukts, kurš šopavasar kļuva par Somijas čempionu, atzina, ka nākamajās pasaules čempionāta spēlēs būs jāiemet vairāk ripu.

Čehijas izlasē par labāko spēlētāju tika atzīts vienīgo vārtu autors Dāvids Vibornijs, bet Latvijas izlasē šo titulu negaidīti piešķīra nevis fantastiskajam Naumovam, bet gan aizsargam Arvīdam Reķim. Iespējams, ka tā Vorobjovs gribēja pateikties visiem aizsargiem kopumā, iespējams, ka treneris nevēlās atsevišķi izcelt vārtsargu sniegumu, jo lēmums - ko likt vārtos spēlē pret somiem - nebūs viegli pieņemams.

Svētdien pulksten 20.15 - Latvija pret Somiju.

Statistika: Gūtie vārti: Širokovs 1:0 (1.per., 06:22), Vibornijs 1:1 (1.per., 19:32), Metieni pa vārtiem: Latvija - 12, Čehija - 32, Soda minūtes: Latvija - 22 (Tribuncovs 6, Jerofejevs 4, Pujacs 4, Galviņš 2, Dārziņš 2, Rēdlihs 2, Vasiļjevs 2), Čehija - 6.

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: Sergejs Naumovs, rezervē - Mārtiņš Raitums. Aizsargi: Arvīds Reķis - Agris Saviels, Atvars Tribuncovs - Māris Jass, Georgijs Pujacs - Guntis Galviņš, Kaspars Astašenko - Aleksandrs Jerofejevs. Uzbrucēji: Mārtiņš Cipulis - Jānis Sprukts - Grigorijs Panteļejevs, Leonīds Tambijevs - Aleksandrs Semjonovs - Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs - Viktors Bļinovs - Aleksejs Širokovs, Juris Štāls - Herberts Vasiļjevs -Lauris Dārziņš.

Čehijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: - Milans Hnilička, rezervē - Adams Svoboda. Aizsargi: Zbiņeks Mihaleks - Tomašs Kaberle, Martins Škoula - Lukašs Krajičeks, Zdeneks Kutlaks - Jans Hejda, Martins Rihters. Uzbrucēji: Davids Vibornijs - Jans Hlavāčs - Martins Erats, Tomašs Plekanečs - Tomašs Rolineks - Jans Bulis, Petrs Hubačeks - Jaroslavs Hlinka -Jaroslavs Bednars, Jaroslavs Balaštiks - Ivo Proroks - Patriks Štefans.

Komentāri (226)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu