Hokejs - mūsu mājās! (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Jubilejas - 70. pasaules hokeja čempionāts - šodien Rīgā startēs jau pulksten 16.15, kad "Skonto" arēnā tiksies ASV un Norvēģijas izlase, tomēr īstās hokeja svinības sāksies tikai deviņos vakarā, kad Latvijas izlase turnīra atklāšanas mačā mērosies spēkiem ar pasaules čempioniem čehiem. Savu līdzjutēju priekšā, savā laukumā - pirmoreiz!

Zeme, arēna, fani, komanda - viss mūsu

To, cik pacilājoša var būt atmosfēra līdz augšai piepildītā "Arēna Rīga" tribīņu bļodā un kā tā var palīdzēt hokejistiem laukumā, spoži apliecināja pasaules jauniešu čempionāta pirmās divīzijas izšķirošā spēle, kad jaunie latvieši mačā ar Dāniju spēja "piecelties" no 0:3 nokdauna sākumā, izcīnīt pārliecinošu uzvaru spēles beigās un pirmoreiz vēsturē iekļūt pasaules jauniešu hokeja elitē.

Šovakar pulksten 21.15 uz sava laukuma priekšrocībām un latviešu fanu visā pasaulē atzīto sparu un garu pamatoti cer Latvijas pieaugušo izlase.

Jauna galvenā trenera un jauna trenera asistenta vadībā, ar veseliem četriem izlases debitantiem uz "klāja". Pirmoreiz tik augsta līmeņa turnīrā izlases kreklu apvilks uzbrucēji Juris Štāls un Lauris Dārziņš, kā arī aizsargi Māris Jass un Aleksandrs Jerofejevs.

Turīnas olimpiskajās spēlēs izlases rindās jau debitēja aizsargs Georgijs Pujacs, taču arī viņam šis būs pirmais pasaules čempionāts. Arī vārtsargs Mārtiņš Raitums pirms gada kā trešais vārtsargs bija ierakstīts izlases pieteikumā startam pasaules meistarībā Austrijā, tomēr tas vairāk bija uzskatāms par avansu jaunajam talantam.

Gada laikā daudz kas ir mainījies. Šobrīd Raitums līdzās pieredzes bagātajam Sergejam Naumovam jau tiek uzskatīts par pretendentu uz izlases pirmā vārtsarga vietu.

Šīrīta treniņā, kas notika "Arēna Rīga", galvenā uzmanība tika veltītīta tieši Raituma un Naumova "iesildīšanai", jo pēc pārbaudes spēļu rezultātiem tieši vienam no viņiem būs jāstājās Latvijas vārtos mačā ar Čehiju. Kurš tas būs, to uzzināsim acīmredzot tikai pirms pašas spēles sākuma.

Kas attiecas uz nepatīkamajām ziņām par viena no izlases uzbrukuma līdera Aleksandra Ņiživija un Grogorija Panteļejeva savainojumiem, tad abi, lai arī vēl nav ierakstīti komandas pieteikumā, ar pilnu jaudu darbojās kopā ar komandu un acīmredzot līdz pēdējam atļautajam termiņam - 2 stundas pirms spēles sākuma - tiks iekļauti sastāvā.

Tomēr no laukuma spēlētājiem uz ledus bija 21 spēlētājs un šis "liekais" jeb "baltais zvirbulis" ''(vienīgais baltajā kandidātu maiņas kreklā) bija jauniešu izlases līderis Kaspars Daugaviņš.

Galvenais izlases treneris Pjotrs Vorobjovs noteikti grib nodrošināties pret nepatīkamām nejaušībām (traumām), tālab arī Daugaviņš joprojām ir kopā ar izlases pamatsastāvu. Ir zināms, ka arī pārējie četri - Edgars Žaltkovskis, Aleksandrs Macijevskis, Arturs Kulda un Jānis Andresons, ka arī vārtsargs Ervīns Muštukovs nepieciešamības gadījumā būs gatavie iekļauties izlases sastāvā.

Pēc priekšsacīkšu spēlēm katra komanda savā sastāvā varēs pieteikt vēl pa diviem jauniem spēlētējiem.

Treniņā "sarkanbaltsarkanie" šķieta motivēti, ātri un ļoti koncentrējušies gaidāmajai pasaules čempionātā atklāšanas spēlei.

Vakar kārtējo izlases personāla sastāva "harakiri" veica Vorobjovs, kurš pēc Leonīda Beresņeva pēkšņās nomaiņas ar Valēriju Šapošņikovu (Toljati "Lada"), tagad ir atteicies arī no izlases vārtsargu trenera Vitālija Samoilova pakalpojumiem.

Tas nozīmē tikai to, ka Vorobjovs īsti neuzticas Samoilova spriedumam par Latvijas pēdējo bastionu izvēli un tagad pašrocīgi varēs pieņemt lēmumu šajā ļoti sarežģītajā jautājumā.

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: Mārtiņš Raitums, Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis. Aizsargi: Arvīds Reķis, Agris Saviels, Atvars Tribuncovs, Māris Jass, Georgijs Pujacs, Guntis Galviņš, Kaspars Astašenko, Aleksandrs Jerofejevs. Uzbrucēji: Jānis Sprukts, Mārtiņš Cipulis, Leonīds Tambijevs, Aleksandrs Semjonovs, Miķelis Rēdlihs, Viktors Bļinovs, Aleksejs Širokovs, Juris Štāls, Herberts Vasiļjevs, Lauris Dārziņš. Latvijas izlases kandidāti: Grigorijs Panteļejevs, Aleksandrs Ņiživijs, Kaspars Daugaviņš, Edgars Žaltkovskis, Aleksandrs Macijevskis, Arturs Kulda, Jānis Andersons, Ervīns Muštukovs.

Nepatīkamā tradīcija 1:3

Ar Čehiju Latvijas izlase kopš neatkarības atjaunošanas ir tikusies tikai trīs reizes. Vienmēr tas ir noticis pasaules čempionātos un interesanti, ka visos gadījumos mūsējie ir piedzīvojuši neveiksmes ar vienādu rezultātu 1:3...

Tā bija 2000. gadā Sanktpēterburgā, kad pēc Aleksandrta Ņiživija gūtajiem vārtiem Latvija izvirzījās vadībā ar 1:0 un bija reālas iespējas pirmoreiz komandas vēsturē pacīnīties par iekļūšanu pusfināla. Tomēr rupji kļūdījās Artūrs Irbe un šie sapņi bija izsapņoti.

Nākamā tikšanās bija 2002. gada čempionātā Zviedrijā, kad Latvija čehiem, ar Jaromiru Jāgru priekšgalā, zaudēja kvalifikācijas turnīra mačā un vienīgos vārtus tad guva Aigars Cipruss.

Trešais 1:3 tika fiksēts 2004. gada pasaules čempionātā atklāšanas spēlē Prāgā - vienīgo vārtu autors Latvijas izlasē tajā spēlē bija Grigorijs Panteļejevs.

Tomēr nekas nestāv uz vietas un nekas nav mūžīgs - arī Latvijas hokejistu zaudējumu sērija titulētajai Čehija. Lauzt šo tradīciju varētu līdzēt ne tikai spēlēšana Rīgā, bet arī fakts, ka šajā čehu komandas modelī nebūs augstākā kalibra zvaigžņu.

No 2005. gada Austrijas "zelta" sastāva uz Rīgu ir atbraukuši tikai seši spēlētāji un tik pat arī no Turīnas spēļu bronzas medaļu versijas. Pagaidām gan Čehijas izlase ir pieteikusi tikai 20 hokejistus - trīs vārtsargus, septiņus aizsargus un desmit uzbrucējus. Papildinājums iespējams tiek gaidīts no NHL, taču nav izslēgts, ka tie būs Eiropā spēlējošie čehi.

Čehijas izlases lielākās zvaigznes ir vārtsargs Milans Hnilička, kurš vairākas sezonas ir spēlējis Nacionālajā hokeja līgā, NHL spēlējošie aizsargi - Tomašs Kaberle, Martins Škoula un Davids Vibronijs, kā arī šajā pašā līgā spēlējošie uzbrucēji - Martins Erats un Patriks Štefans.

Pavisam Čehijas izlasē būs astoņi NHL hokejisti, kā arī astoņi, kas spēlē Čehijas nacionālajā čempionātā. 2006. gada Čehijas čempionvienību Prāgas "Sparta" pārstāv tikai Jaroslavs Hlinka.

Viens no bīstamākajiem laukumā varētu būt Kolumbusas "Blue Jackets" rezultatīvākais uzbrucējs Vibornijs, kurš šajā sezonā savāca 65 punktus (22+43), kā arī Erats, kurš ar 49 punktiem (20+29) regulārajā sezonā bija piektais rezultatīvākais Našvilas "Predators" rindās un, protams, piespēļu meistars - aizsargs Kaberle, kurš Toronto "Maple Leafs" rindās šajā sezonā izcēlās ar 67 punktiem - deviņiem vārtiem un 58 (!) piespēlēm.

Čehijas izlases sastāvs:

vārtsargi - Milans Hnilička, Adams Svoboda, Tomašs Poperle; aizsargi - Zdeneks Kutlaks, Martins Rihters, Jans Hejda, Lukašs Krajičeks, Martins Skoula, Zbiņeks Mihaleks, Tomašs Kaberle; uzbrucēji - Jaroslavs Hlinka, Jaroslavs Bednars, Ivo Proroks, Petrs Hubačeks, Davids Vibornijs, Jaroslavs Balaštiks, Tomašs Rolineks, Jans Hlavāčs, Patriks Štefans, Martins Erats.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu