Slepenais budžets var novest pie protestiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašvaldības satraukušās, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidēšana notiks uz to rēķina. Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis iesaka valdībai nevis atņemt naudu pašvaldībām, bet gan nākamgad pārtraukt iemaksas pensiju otrajā līmenī, tādējādi ietaupot 70 miljonus latu. Tā ir puse no konsolidācijas summas. Viņš brīdināja - ja konsolidācija notiek uz pašvaldību rēķina, radīsies milzīgas problēmas, kas automātiski pārvērtīsies sabiedrības protestos.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio kritizēja valdības rīcību, publiski neatklājot informāciju par nākamā gada valsts budžetu. Jaunsleinis uzskata, ka diskusijām jābūt pirms lēmumiem, nevis pēc tiem.

Spriežot par budžetu, valdībai būtu jārīkojas atklāti.

Pēc tagadējās kārtības, kad informācija par valsts budžetu ir ierobežotas pieejamības, sabiedrība, pašvaldības un citi ieinteresētie nevar pienācīgi izvērtēt plānotos pasākumus.

Tā ir nepareiza pieeja, jo galu galā mēs jau beigās būsim spiesti rēķināties ar lēmumu sekām, Jaunsleinis izteicās.

Ministri nesaprotot lēmumu sekas

Pašvaldību savienības vadītājs piekrita, ka daļa jauno ministru, kuri nekad nav strādājuši valdībā un lēmuši par valsts budžetu, varētu pat nesaprast sava lēmuma sekas. Viņiem esot ļoti grūti.

Cer uz labojumiem

Jaunsleinis cer, ka līdz šim izstrādātais pašvaldībām nelabvēlīgais budžeta scenārijs vēl tiks labots.

"Jāsaprot, ka, krasi samazinot pašvaldību rīcībā esošos resursus, vienlaicīgi lūdzot uz sevi uzņemties sociālās palīdzības jautājumus no nākošā gada otrā pusgada, kas ir sociālajā tīklā... To nav iespējams realizēt!"

Pašvaldību izdevumi pēc pašreizējā scenārija pieaugšot par 20 miljoniem latu, bet to izdevumi sarukšot par 40 miljoniem latu. "To jau nevar izdarīt!" Viņš pat nevar iedomāties, kas tādā gadījumā notiktu -

jāpārtrauc izglītības sniegšana vai palīdzība trūcīgajiem.

Viņš neredz pamatojumu šādai rīcībai. Ja tā rīkojas, tad trīs gadu darbs pie krīzes izejas programmas bijis nevajadzīgs. Šādā veidā viss tiktu sabojāts. Viņš cer, ka veselais saprāts arī šajā gadījumā uzvarēs.

Pēc šādiem griezieniem varētu sākties protesti un akcijas.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu