Šveice uzkāpj uz Latvijas grābekļa (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ja gandrīz vienmēr sanāk tā, ka mūsu hokejistiem neveicas spēlēs pret Šveices izlasi, tad otrdien viss notika citādāk. Latvija - Šveice 3:1.

Pēdējā pārbaudes spēlē pirms Rīgā gaidāmā pasaules čempionāta Latvijas hokeja izlase savā laukumā ar 3:1 pārspēja Šveici un labā garastāvoklī var gaidīt vēsturiskā čempionāta pirmo maču ar pasaules meistariem čehiem.

Uzvaras vārtus mūsu komandas labā guva Miķelis Rēdlihs.Jau pašā spēles sākumā Latvijas izlase palika mazākumā, tomēr šveicieši vairākumu nespēja izmantot. Turpmāk pirmajā periodā arī mūsu izlase ieguva tiesības spēlēt vairākumā un pārņēma iniciatīvu, tomēr spēles rezultātu pirmā perioda desmitajā minūtē atklāja viesi, kad Mārtiņu Raitumu ar metienu no pustālas distances pārsteidza šveiciešu aizsargs Severīns Blindenbahers - 0:1.

Pirmajā trešdaļā mājiniekiem gan bija labas iespējas rezultātu izlīdzināt, bet Šveices izlases vārtsargs Jonass Hillers bija nesatricināms.

Latvijas hokejisti turpināja spēlēt ļoti aktīvi un bieži piespieda pretiniekus pārkāpt noteikumus. Otrā perioda pašā sākumā virpuli Alpu zemes pārstāvju priekšā sarūpēja Somijas čempiona Jāņa Sprukta trijnieks. Tomēr pirmos vārtus Latvijas izlases labā guva "veterānu" maiņa. Kad līdz kārtējā skaitliskā vairākuma beigām bija atlikušas vairs tikai trīs sekundes, saņēmis Leonīda Tambijeva piespēli, Aleksandrs Ņiživijs izdarīja īstu sologājienu, apspēlēdams teju vai visus šveiciešus un piespēlēja Atvaram Tribuncovam. Latvijas izlases aizsargam atlika vien ietriekt ripu jau tukšajā vārtu stūrī, Šveices izlases vārtsargam Hilleram bezpalīdzīgi noskatoties; 1:1!

2006. gada 2. maijs, Rīga. Pēc Atvara Tribuncova (pirmais no labās) metiena ripa ir Šveices izlases vārtos!
2006. gada 2. maijs, Rīga. Pēc Atvara Tribuncova (pirmais no labās) metiena ripa ir Šveices izlases vārtos! Foto: AFI

Par spīti tam iniciatīvu otrajā trešdaļā pārņēma Šveices hokejisti, taču tikai pāris reizes tā nopietni bija jāpasvīst Raitumam, kurš, ja neskaita ielaistos vārtos, savu darbu paveica labi. To gan nevarētu teikt par vārtu guvēju Tribuncovu, kurš saņēma 2+2 minūtes par rupjību, jo izprovocēja nelielu kautiņu ar pretinieku. Otrā puslaika 11. minūtē spēlē notika vēl kāds pavērsiens - vārtsargu maiņa. Raituma vietā Latvijas "cietoksni" devās sargāt izlases vecākais hokejists Sergejs Naumovs. Viņam darba bija vairāk, bet talkā nāca arī veiksme, jo, atsitusies pret Tambijevu, ripa mainīja virzienu, taču laimīgā kārtā trāpīja pa vārtu stabu un tikai nonāca zem Naumova tvērējcimda.

Perioda beigās spēle sāka izlīdzināties. Vārtu gūšanas izdevība radās Spruktam, kurš izrāvās vienatnē pret pretinieku vārtiem, taču hokejists neizšķīrās vis par metienu, bet gan par ripas atspēlēšanu Miķelim Rēdliham, ar kura raidījumu viegli galā tika Hillers. Arī Herbertam Vasiļjevam, komandām spēlējot 4 pret 4, neizdevās pārspēt Šveices izlases vārtu vīru.

Trešo periodu aktīvāk iesāka mājinieki. Ieguvis ripu savā vārtu priekšā, aizsargs Guntis Galviņš ar lielisku piespēli vienatnē ar vārtsargu izvirzīja Viktoru Bļinovu, tomēr atkal nekā. Drīz vien sekoja kārtējais noraidījums pretiniekiem. Kad vairākumā vēl bija atlikušas tikai piecas sekundes, šveiciešu neveiksmīgi no savas zonas ārā mesto ripu pārtvēra Miķelis Rēdihs un no pašas vārtu priekšas trieca tīklā: 2:1 trešā perioda piektajā minūtē!

Pēc ilgāka laika Latvijas izlases formā laukumā izgāja Kaspars Astašenko, kurš savu darbiņu aizsardzībā padarīja godam
Pēc ilgāka laika Latvijas izlases formā laukumā izgāja Kaspars Astašenko, kurš savu darbiņu aizsardzībā padarīja godam Foto: AFI

Šveicei radās lieliska iespēja panākt izlīdzinājumu, bet ripa tiek mesta pāri vārtiem. Arī Latvijas izlasei bija labas iespējas palielināt savu pārsvaru, taču tas izdevās tikai pēdējā minūtē, kad Hillera vietā laukumā devās sestais laukuma spēlētājs. Pēdējā spēles daļā laukumā tika izlaists arī juniors Kaspars Daugaviņš, kurš laukumā izgāja Grigorija Panteļejeva vietā. Punktu "sarkanbaltsarkano" uzvarai ar metienu tukšos vārtos pielika Herberts Vasiļjevs - 3:1. Šveicieši gan tomēr raidīja ripu mūsu vārtos arī otro reizi, taču mača tiesnesis šos vārtus neieskaitīja, jo tie tika gūti jau pēc spēles beigu signāla. Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts uzvaras vārtu autors Rēdlihs, bet labākais šveiciešiem - vārtsargs Hillers.

Pēc mača mūsu pretinieku izlases galvenais treneris Ralfs Krīgers paslavēja Latvijas izlasi: "Apsveicu Latviju ar labi aizvadīto spēli. Kaut arī jūsu hokejisti strādāja ļoti smagi un dominēja pirmajā un otrajā periodā, es domāju, ka šī bija visai līdzīga spēle. Mums būs ko mācīties no šā zaudējuma." Savukārt Latvijas izlases vadītājs Pjotrs Vorobjovs izteica apmierinātību ar mūsu hokejistu sniegumu: "Nospēlējām labi, un mums jāpateicas par atbalstu skatītājiem. Tas, ka mums izdevās izmantot tikai vienu no daudzajiem vairākumiem, vairāk atkarīgs no hokejistu rakstura. Tomēr vēlētos novēlēt veiksmi pasaules čempionātā arī mūsu pretiniekiem." Jautāts par tālāko gatavošanos turnīram, Vorobjovs atbildēja, ka turpmāk izlasei būs viens treniņš dienā, bet čempionātam treneris plāno pieteikt 8 aizsargus un 12 uzbrucējus.

Latvijas izlases sastāvs

Vārtsargi: Mārtiņš Raitums, no otrā perioda vidus - Sergejs Naumovs.

1. maiņa: Arvīds Reķis - Agris Saviels, Grigorijs Panteļejevs (Kaspars Daugaviņš) - Jānis Sprukts - Mārtiņš Cipulis. 2. maiņa: Atvars Tribuncovs - Māris Jass, Leonīds Tambijevs - Aleksandrs Semjonovs (C) - Aleksandrs Ņiživijs. 3. maiņa: Georgijs Pujacs - Guntis Galviņš, Miķelis Rēdlihs - Viktors Bļinovs - Aleksejs Širokovs 4. maiņa: Kaspars Astašenko - Aleksandrs Jerofejevs, Juris Štāls - Herberts Vasiļjevs - Lauris Dārziņš.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu