UR reģistrē izmaiņas LK padomē (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzņēmumu reģistrs (UR) 18.februārī reģistrējis pagājušās nedēļas nogalē notikušās AS "Latvijas kuģniecība" (LK) akcionāru sapulces lēmumus par izmaiņām uzņēmuma padomē, informēja UR. Cīņā par kontroli Latvijas kuģniecībā pagaidam uzvarejuši Lembergam lojālie uzņēmēji.

UR norāda, ka 18.februārī saņemts papildināts LK akcionāru AS "International Baltic Investments Ltd" (IBI) un Olafa Berķa iesniegums ar lūgumu apturēt 15.februārī notikušās akcionāru sapulces lēmumu reģistrāciju.

UR atzinis iesniegumā minētos argumentus par nepamatotiem izmaiņu nereģistrēšanai, jo lielākā daļa no mazākuma akcionāru argumentiem bija par lietas faktiskajiem apstākļiem, kurus UR nepārbauda.

To savā 18.februāra iesniegumā netieši atzinuši arī paši tā rakstītāji, norāda UR.

Tā kā dokumenti, kas tika iesniegti, lai reģistrētu izmaiņas LK, atbilst likuma prasībām, tās Komercreģistrā reģistrētas 18.februārī.

LETA jau ziņoja, ka IBI, kas pārstāv tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga oponentu nometni, vērsās UR, lūdzot apturēt 15.februārī notikušās LK akcionāru sapulces lēmumu reģistrāciju un sasaukt jaunu ārkārtas akcionāru sapulci ar tādu pašu darba kārtību.

Norādot uz vairākiem Komerclikuma pārkāpumiem, IBI lūdz UR pieprasīt no LK sapulces protokola pilna teksta oriģinālu gadījumā, ja LK pārstāvji iesniegs tikai sapulces protokola izrakstu, un pieņemt lēmumu par atteikumu reģistrēt dokumentus par LK padomes pārvēlēšanu 2008.gada 15.februārī.

Tāpat, izlietojot Komerclikumā noteiktās akcionāra tiesības, tiek lūgts iespējami tuvākā likumā pieļaujamā termiņā par maksu sasaukt LK ārkārtas akcionāru pilnsapulci ar norises vietu Rīgā un vienu darba kārtības jautājumu - padomes vēlēšanas.

IBI ar iesniegumiem vērsusies arī Rīgas Fondu biržā un Finanšu un kapitāla tirgus komisijā.

LK padome, kas tika ievēlēta sabiedrības šā gada 15.februāra akcionāru sapulcē, ir likumīga un, tāpat kā sapulces izsludināšana un norise, atbilst visiem Latvijas normatīvajiem aktiem. "Dzīvojot demokrātiskā valstī, mēs nevienam nevaram aizliegt izteikt dažāda veida spriedelējumus, kā arī vērsties tiesā," aģentūrai LETA uzsvēra LK Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Kā ziņots, LK ārkārtas akcionāru sapulce, kurā netika pielaista 27,55% LK akciju īpašniece kompānija IBI, pagājušajā nedēļas nogalē ievēlēja jaunu uzņēmuma padomi.

Jaunievēlētās padomes pirmajā sēdē par priekšsēdētāju atkārtoti tika ievēlēts Uldis Pumpurs, aģentūru LETA informēja Ozoliņa-Tumanovska. Par LK padomes priekšsēdētāja vietniekiem ievēlēti uzņēmējs Vladimirs Solomatins un ar Ventspils mēra Lemberga ģimeni cieši saistītās AS "ALA Investments" padomes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

Jaunajā padomē strādās četri iepriekšējā sastāva locekļi - Pumpurs, Solomatins, viņa līdzšinējā vietniece 49,9% LK akciju īpašnieces AS "Ventspils nafta" (VN) vadītāja Olga Pētersone un tā dēvētajā Ventspils amatpersonu krimināllietā aizdomās turētais Ansis Sormulis.

Padomē ievēlēts arī ekspremjers Māris Gailis, par kura darījumu saistību ar Lembergu ģimeni nesen ziņoja masu mediji, Vilcmeiers, bijušais LK valdes loceklis Miks Ekbaums, bijušais LK jurists, advokāts Svens Zālītis, iepriekš plašāk nepazīstamie Guntis Ločmelis, Normunds Staņevičs un Vladimirs Koškuls, kā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras virzītais Boldišēvics (ZZS).

Pēc Pētersones teiktā, balsojumā piedalījušies tie akcionāri, kuru sarakstu iepriekš bija apstiprinājusi LK valde. IBI šajā sarakstā nebija.

LK valde pēc akcionāru sapulces izplatīja paziņojumu, kurā apgalvo, ka tai iesniegti atšķirīgi dokumenti par 27,55% LK akciju īpašniekiem, un tādēļ valde secinājusi, ka šo akciju īpašnieki nav precīzi identificējami.

"Pēc LK valdes domām, manipulācijas, kas veiktas ar 27,55% LK akciju, vērstas uz šo akciju īpašuma tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, tāpēc, ievērojot LK akcionāru un investoru interešu aizsardzības nodrošināšanas nepieciešamību, to balsstiesību izmantošana šobrīd ir nepieļaujama vairāku likuma normu pārkāpšanas un akciju reālā īpašnieka neidentificējamības dēļ," teikts paziņojumā.

Kā ziņots, jau pirms sapulces aizkulisēs bija sākusies aktīva cīņa.

Iepriekšējie LK mazākuma akcionāri - divas ārzonas kompānijas "Eastgate" un "Ojay" - pauda satraukumu par iespējamām pretdarbībām no LK lielākā akcionāra VN puses, liedzot tām dalību sapulcē. Kompānijas atsaucas uz 2005.gada pavasara notikumiem, kad īsi pirms LK akcionāru sapulces sāktās tiesvedības dēļ tām esot liegta dalība LK akcionāru sapulcē. Pagājušajā nedēļā abām ārzonām piederošie 27,55% LK akciju nonāca IBI īpašumā.

Savukārt VN šādas aizdomas kategoriski noliedz, uzsverot, ka šādu izteikumu mērķis esot īstenot sakāmvārda "ķeriet zagli!" principu, un vērsusies pie Uzņēmumu reģistra, tieslietu ministra un premjera, lai novērstu iespēju, ka pretēji izsludinātajai LK akcionāru sapulces oficiālajai darba kārtībai kāds to varētu noturēt, "piemēram, trepju telpā, un tad mēģināt reģistrēt tās lēmumus".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu