Ivanovas slepkavībā Antonovs izmantots, lai ļautu īstajam slepkavam nozust video (145)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zobārstniecības klīnikas "Elladent" īpašnieces Ellas Ivanovas slepkavības lietā aizturētais Ludvigs Antonovs izmantots, lai maldinātu policiju un ļautu īstajam slepkavam nozust, šodien raksta laikraksts "Čas". Ivanova tika noslepkavota naktī uz 7.janvāri. Notikuma vietā ieradušies policisti atrada aizbēguša cilvēka pēdas un pēc divām stundām mežā aizturēja Antonovu. Uz viņa rokām tika atrastas šaujampulvera pēdas, taču slepkavības ierocis netika atklāts.

Neoficiāla informācija liecina, ka drīz pēc aizturēšanas Antonovs atzinies slepkavībā, taču vēlāk no savām liecībām atteicies.

Tagad aizturētais izvirzījis versiju, saskaņā ar kuru neilgi pirms slepkavības pie viņa vērsušies ietekmīgi cilvēki, pieprasot "atstrādāt" 50 000 latu parādu par narkotikām. Antonovs, iespējams, pirms diviem gadiem saņēmis "preci", taču nav spējis par to norēķināties.

Lai parādu norakstītu, Antonovam uzdots doties pie Ivanovas mājas nozieguma izdarīšanas laikā un palaist policistus pa viltus pēdām, divas dienas uzturot versiju par savu dalību slepkavībā.

Par to, ka šāds parāds par narkotikām bijis, laikrakstam apliecinājis Antonova advokāts Egons Rusanovs.

Kā raksta "Čas", vienīgais slepkavības aculiecinieks - Ivanovas miesassargs Arvīds Vucāns - vērsies prokuratūrā, norādot, ka slepkavam bijusi citāda miesasbūve, salīdzinot ar aizturēto Antonovu.

To Vucāns, kurš daudzus gadus strādājis par kriminālistikas ekspertu, apliecinājis arī intervijā "Čas". Viņš skaidrojis, ka slepkava arī bijis neliela auguma, taču kalsnējs. Savukārt Antonovs, cik var spriest pēc fotogrāfijām un televīzijas sižetiem, ir lielākas miesasbūves.

Kā laikrakstam stāstījis Vucāns, dažas stundas pirms Ivanovas un bērnu atgriešanās no Spānijas viņš uz lidostu aizvedis uzņēmējas dzīvesbiedru - Igoru Ivanovu, kurš devies uz Maskavu. Ivanova un bērni Rīgā atgriezušies ap pusnakti un viņi devušies uz Baltezeru.

"Esmu kriminālists ar daudzu gadu stāžu, esmu apskatījis tūkstošiem nozieguma vietu. Piebraucot pie mājas, pievērsu uzmanību, ka ceļš ir tīrs - pa nesen uzsnigušo sniegu neviens nebija braucis. Tomēr sniegs sniga visu laiku un kaut ko apgalvot droši ir grūti. Arī pagalmā nebija piebradāts - tīrs sniegs," laikrakstam stāstījis Ivanovas miesassargs.

Jaunākā Ivanovu meita bija aizmigusi un viņu Vucāns ienesis mājā, savukārt Ivanova ar vecāko meitu pašas devušās uz māju. Tur viss bijis kārtībā, vismaz pirmajā stāvā.

Ivanova miesassargu atlaidusi mājās, norādot, ka pagalmā izlaidīs suņus. Vucāns atstājis māju un, smēķējot pāri ielai, piezvanījis Ivanovam, lai pateiktu, ka sieva ir sekmīgi atgriezusies mājās. "Saku: "Viss ir kārtībā, ievedu visus mājā..." Un, kad es to teicu, izdzirdēju piecus klikšķus un Ellas kliedzienu. Vēlāk es uzzināju, ka, kamēr es smēķēju, Ella ar vecāko meitu apspriedušas, kurai doties izlaist suņus. Meita vēlējās to izdarīt pati. Viņa augumā ir tāda pati kā māte, ļoti līdzīgas. Slepkava, kurš slēpās starp garāžu un nojumi, varēja viņas sajaukt... Tomēr ārā izgāja Ella," notikušo atceras Vucāns.

Pēc šāvieniem Vucāns pamanījis, ka aiz nojumes pie garāžas, kur stāv vēl viena automašīna, iznāk kāds cilvēks ar ieroci, visticamāk, ar klusinātāju - stobrs bija neparasti garš. Šis cilvēks bija maskā, neliela auguma, kalsnējs.

"Es, nepārtraucot sarunu, uzkliedzu: "Pagalmā šauj, Ella kliedza... Bet pa pagalmu kaut kāds vīrietis ar pistoli staigā! Nāk pie manis..." Igors: "Tev taču ieroča nav! Zvani policijai!" Tā tiešām ir - man bija palikušas trīs dienas līdz ieroča saņemšanai," stāsta Ivanovas miesassargs.

Vucāns iekāpis automašīnā, cenšoties sazvanīt policiju, kad uz viņu šauts, tomēr nedaudz nav trāpīts.

Miesassargs ticis līdz kaimiņu mājai, ieskrējis apsargu mājiņā un no turienes pazvanījis ātrajai palīdzībai un policijai. Ivanovs tikmēr pazvanījis citam kaimiņam - medniekam, lūdzot viņu paņemt karabīni un doties uz viņa māju. Kaimiņš paņēmis ieroci un izskrējis ārā, taču neko aizdomīgu nav pamanījis - vecākā meita otrajā stāvā sēdējusi pie datora.

Tikai vēlāk viņš pamanījis Ellu. Tāpat tieši kaimiņš pamanījis pēdas sniegā, kas veda uz mežu.

Kad pēc 40 minūtēm ieradušies mediķi, uzņēmēja bija jau mirusi. Pirmie policisti ieradušies vēl pēc desmit minūtēm - divi pašvaldības policisti ar stekiem un lukturīšiem. Viņi izsaukuši papildspēkus. Parādījušies citi policisti - operatīvie darbinieki, specvienība.

Tikmēr Antonovs, bēgot no notikuma vietas, šķērsojis Pleskavas šoseju un devies tālāk. Līdz ar to var secināt, ka šosejas virzienā viņš bēdzis ne tāpēc, lai notikuma vietu pamestu ar automašīnu. Desmit kilometru no Ivanovas mājas policisti viņu aizturēja.

Kā raksta "Čas", Vucāns tiesībaizsardzības iestādēs strādājis gandrīz 30 gadus. Policiju pametis pirms diviem gadiem. Pie Ivanova strādājis, jo kopā kādreiz sākuši darbu milicijā.

Kā ziņots, Rīgas rajona tiesa vakar paturēja apcietinājumā Antonovu, kas 7.janvārī tika aizturēts aizdomās par Ivanovas slepkavību.

Apcietinājumu Antonovam kā drošības līdzekli Rīgas rajona tiesa piemēroja 8.janvārī. Vēlāk, 23.janvārī, arī apgabaltiesa nemainīja par slepkavību aizdomās turamā drošības līdzekli.

Kā pastāstīja Rusanovs, kopš 8.janvāra tiesa lietā esot ieguvusi papildu pierādījumus pret aizdomās turamo, taču Rusanova iegūtie pierādījumi liecinot pretējo.

Advokāts pastāstīja, ka Antonovs joprojām neatzīst, ka būtu izdarījis slepkavību, tomēr atzīst, ka tās laikā atradies netālu no nozieguma vietas. Kāpēc patlaban apcietinātais vīrietis tur atradās, Rusanovs atteicās izpaust, vien minot, ka "viņam bija iemesli tur būt".

Jau ziņots, ka iepriekš tiesa Antonovu, pēc advokāta teiktā, paturēja apcietinājumā aizdomās par slepkavību laupīšanas nolūkā. Arī šoreiz lietas būtība nav mainījusies.

Neoficiāla informācija liecinot, ka policija Antonovu tur aizdomās par mēģinājumu iekļūt Ivanovas dzīvesvietā, taču uzņēmēja viņu pārsteigusi nesagatavotu, tālab nācies sievieti nošaut. Advokāts iepriekš norādīja, ka, viņa izpratnē, "par pasūtījuma slepkavību šeit runas nav".

Rusanovs iepriekš žurnālistiem norādīja, ka, "pēc ļoti neoficiālas informācijas", šajā lietā varētu būt arī citi aizdomās turamie.

Pie Antonova netika atrastas Ivanovai piederošas mantas, savukārt par ķīmiskās ekspertīzes rezultātiem no viņa roku nomazgājumiem Rusanovam iepriekš informācijas nebija.

Telekompānija "TV3" ziņoja, ka vienīgais nozieguma aculiecinieks - kāds iekšlietu sistēmā savulaik strādājis cilvēks - prokuratūrā ir vērsies ar iesniegumu, kurā norādījis, ka slepkavam bijusi citāda miesasbūve nekā aizturētajam Antonovam. Tāpat aculiecinieks esot norādījis uz policijas kļūdām lietas izmeklēšanā.

Arī Ivanovu ģimenes advokāts Guntars Antoms iepriekš paudis šaubas, ka romu jeb čigānu tautības cilvēks varētu izdarīt pasūtījuma slepkavību. Latvijas romu apvienība "Nēvo Drom" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Berezovskis norādījis, ka, "pārzinot čigānu kultūru, tradīcijas, likumus, vēsturi (..) kā pasaulē, tā arī Latvijā, neesmu dzirdējis vai lasījis, ka čigānu cilvēks varētu pastrādāt algotu slepkavību".

Tomēr neoficiālā informācija, kuru policija nekomentē, liecina, ka aizturētā saistību ar noziegumu apliecinot likumsargu veiktās analīzes, arī uz viņa rokām konstatēti šaujampulvera kvēpi, kādi parasti paliek pēc šāviena.

Jau ziņots, ka Ivanova tika nogalināta ar pieciem šāvieniem naktī uz 7.janvāri Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedkalnē, savas privātmājas pagalmā. Tiesībsargi dažas stundas pēc slepkavības vairāku kilometru attālumā no nozieguma vietas, sekojot pa sniegā atstātajām pēdām, aizturēja 1957.gadā dzimušo Antonovu, kurš vairākus gadus ir pavadījis ieslodzījuma vietās.

Policisti uzreiz pēc slepkavības izvirzīja divas galvenās versijas - vai nu tas bijis laupīšanas uzbrukums, vai arī slepkavība saistīta ar sievietes uzņēmējdarbību. Tiek pētīta arī versija, vai slepkavība varētu būt saistīta ar nogalinātās vīra - daudzfunkcionālās halles "Arēna Rīga" līdzīpašnieka Igora Ivanova - uzņēmējdarbību un viņa pagātni, kā arī iespēja, ka slepkavībai ir personiski motīvi.

Kā iepriekš atzinis iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP), pirms slepkavības Ivanovai tuvi cilvēki policijā vērsušies ar iesniegumu, ka viņas drošības "situācija ir nepatīkama". Saņemot šādu iesniegumu, policija esot atbilstoši reaģējusi, uzsvēra ministrs, izmeklēšanas interesēs atsakoties sniegt sīkāku informāciju par iesnieguma saturu.

Ivanovai bija romantiskas attiecības ar koncertaģentūras "Queen Of Stage" direktoru Ojāru Grasmani, un tieši viņš vēl pirms slepkavības policiju esot informējis par iespējamajiem draudiem. Ivanovi bija sagatavojuši visus šķiršanās dokumentus. Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš ziņoja, ka Ivanovam un Grasmanim bijusi asa vārdu pārmaiņa un pēc tam Grasmanis gandrīz piekauts. Tieši pēc šiem notikumiem viņš vērsies policijā.

Patlaban Grasmanis izīrējis savu Rīgas dzīvokli, bet pats, visticamāk, devies uz ārzemēm, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Koncertaģentūras pārstāve Agrita Bikaviņa iepriekš sacīja, ka Grasmanis izvēlējies pašlaik neatklāt savu atrašanās vietu. Laikraksts "Diena" iepriekš ziņoja, ka viņš varētu būt Spānijā.

Ivanovas slepkavības naktī viņas mājā mītošie suņi - Kaukāza aitu suns un rotveilers - ar kādas, visticamāk, ēdienam piejauktas ķīmiskas vielas palīdzību bijuši aizmidzināti, vēstīja laikraksts "Čas". Kā atzīmēja laikraksts, tas liecina, ka slepkavība varētu būt plānota ilgi un rūpīgi, turklāt slepkavības organizētāji labi pazinuši upura dzīvesvietu, par ko liecinot arī fakts, ka pirms slepkavības tikusi atslēgta īpašuma apsardzes signalizācija.

Komentāri (145)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu