Muižnieces lietā klaušinās tiesību ekspertus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Juridiskā komisija trešdien uzklausīs tiesību ekspertus, lai pieņemtu lēmumu, vai vajadzīga arī Saeimas piekrišana pilnvaras apturējušās Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces kriminālvajāšanai, ja reiz ST šādu piekrišanu jau ir devusi.

Uz sēdi uzaicināts bijušais ST priekšsēdis Aivars Endziņš, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga, pašreizējais ST priekšsēdis Gunārs Kūtris, kā arī Tieslietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras pārstāvji, pastāstīja Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība").

Komisijas sēde būs slēgta.

Strada-Rozenberga pauda viedokli, ka, viņasprāt, Saeimas piekrišana nav nepieciešama.

"Es uzskatu, ka nav nepieciešams Saeimas balsojums. Pievienojos Satversmes tiesas atzinumiem. Kriminālprocesa likumā gan nav skaidri un gaiši pateikts, tur ir pateikts par tiesnesi, nerunājot precīzi par Satversmes tiesu. Manuprāt, Kriminālprocesa likums šajā gadījumā ir vispārīga rakstura norma, un Satversmes tiesas likums ir speciāla rakstura norma," aģentūrai BNS norādīja dekāne.

Jau vēstīts, ka iepriekš kriminālvajāšanas sākšanu pret Muižnieci atbalstīja ST tiesneši, kuri savā lēmumā ir norādījuši, ka Saeimas balsojums vairs nav nepieciešams, ņemot vērā Satversmes tiesas likumu.

Taču Kriminālprocesa likums paredz, ka Saeimā šādam balsojumam jānotiek. Prokuratūra apsūdzību tiesnesei neuzrādīs, kamēr no parlamenta nebūs saņemts Saeimas balsojuma rezultāts vai skaidrojums, ka šāds balsojums nav nepieciešams.

Ģenerālprokuratūra lūgusi izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Muižnieci par dienesta viltojumu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. Muižniece savu vainu neatzīst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu