Zelta maskas izrādes Latvijā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz pirms divām nedēļām Maskavā tika sadalītas Zelta maskas – prestižā Krievijas teātra festivāla balvas.

Tagad kļuvis zināms, ka nākamā gada maijā tiks rīkots festivāls Zelta maska Latvijā, kas piedāvās mākslinieciski augstvērtīgākās pēdējo gadu laikā Krievijā iestudētās izrādes, kas tikušas nominētas Zelta maskai vai ir šīs balvas laureātes.

Pateicoties pagājušā gada novembrī SIA ART Forte un asociācijas Zelta maska parakstītajam sadarbības līgumam, partneriem – Latvijas Teātru darbinieku savienībai, Latvijas Kultūras akadēmijai un atbalstītājiem (Latvijas un Krievijas kultūras ministrijas u.c.), tiek rīkots pirmais teātra festivāls Zelta maska Latvijā. Nākamgad desmit dienas – no 21. līdz 31. maijam – Rīgā un citās Latvijas pilsētās tiks rādītas izrādes, ko būs atlasījusi teātra festivāla Zelta maska Latvijā konsultatīvā padome – Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Lolita Cauka-Kalna, Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Zane Kreicberga, Kultūras ministrijas skatuves mākslas nodaļas vadītāja Ilze Kļaviņa, Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, Rīgas Krievu drāmas teātra direktors Eduards Cehovals, Dailes teātra direktors Aivars Līnis, Dailes teātra rīkotājdirektore mārketinga un pārdošanas jautājumos Indra Rubene, Latvijas Nacionālā teātra mārketinga un attīstības daļas vadītāja Ilona Matvejeva, teātra kritiķe un žurnāliste Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un žurnāliste Maija Halturina un SIA ART Forte valdes priekšsēdētāja Jūlija Ločmele. Darbs jau sākts, no 6. līdz 11. aprīlim Maskavā skatoties festivāla Zelta maskas izrādes.

Festivāla Zelta maska Latvijā laikā risināsies arī OFF jeb īpašā programma, kurā tiks piedāvāti spilgti darbi, interesanti radoši meklējumi un rīkotas arī diskusijas, meistarklases, lekcijas, tikšanās ar skatītājiem, kur režisori, dramaturgi, teātra kritiķi un aktieri varētu dalīties pieredzē. Īpaši tiek domāts par izrāžu pieejamību visiem interesentiem, tāpēc festivāla izrādes tiks tulkotas latviešu valodā, bet biļešu cenas nepārsniegšot Latvijas teātru izrāžu vidējās biļešu cenas.

Taču, lai Latvijā redzētu labākās Krievijas teātra izrādes, nav jāgaida tikai nākamā gada maijs – jau šā gada novembrī asociācija Zelta maska programmā Labākās Krievijas izrādes piedāvās viesizrādes. Uz Latvijas Nacionālās operas Lielās un Jaunās zāles skatuves tiks rādītas trīs izrādes – Maskavas A. Čehova Dailes teātra izrāde Baltā gvarde ar Konstantīnu Habenski, ko pēc M. Bulgakova lugas Turbinu dienas iestudējis Sergejs Ženovačs, Oļega Tabakova teātra izrāde Gaitas (pēc N. Gogoļa poēmas Mirušās dvēseles) Mindauga Karbauska režijā, kurā spēlē gan O. Tabakovs, gan Sergejs Bezrukovs, Teātra mākslas studijas (Maskava) izrāde Zēni, ko pēc F. Dostojevska Brāļiem Karamazoviem iestudējis S. Ženovačs.

Festivāls Zelta maska Latvijā uzskatāms par izcilu notikumu kultūras dzīvē – tā ir ne tikai iespēja gūt priekšstatu par Krievijas teātra mākslas procesiem un salīdzināt ar šeit notiekošo, bet, kā sacīja Aivars Līnis, tas arī iedvesmo darbam. Jūlija Ločmele pauda vēlmi, kaut šis festivāls vairāk palīdzētu Latvijas teātrim.

Nākamgad festivāla Zelta maska laikā notiks šī projekta prezentācija, kurā plānots iepazīstināt ar Latvijas teātriem un rādīt arī vienu izrādi.

Iecerēts, ka teātra festivāls Zelta maska Latvijā tiks rīkots reizi divos gados. Igaunijā tas pirmoreiz notika pagājušajā gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu