Valdība piektdien lems par "sociālā spilvena" pasākumu likteni 2012.gadā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība piektdien turpinās skatīt Labklājības ministrijas (LM) sagatavotos priekšlikumus Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu turpināšanai 34,35 miljonu latu apmērā, žurnālistiem pastāstīja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Valdība otrdien pieņēma zināšanai LM iesniegto informatīvo ziņojumu par stratēģijas turpināšanu 2012.gadā un nolēma šo jautājumu turpināt skatīt valdības ārkārtas sēdē piektdien. Ministrijām uzdoti dažādi papildu uzdevumi, tostarp izpētīt citu valstu pieredzi, līdz ar to kopējā stratēģijas īstenošanai nepieciešamā summa vēl tiks precizēta.

LM rosinājusi palielināt valsts budžeta apropriāciju 2012.gadam par 34 345 503 latiem. Tomēr šī summa ir daudz mazāka nekā šogad, kad Sociālās drošības tīkla stratēģijai tika piešķirti 91,6 miljoni latu, ieskaitot struktūrfondu finansējumu simts latu programmai, kas nākamgad vairs netiks turpināta. Līdz ar to tiek samazināts arī "sociālā spilvena" pasākumu apmērs.

Labklājības ministrijai apropriāciju rosināts palielināt par 8,89 miljoniem latu, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzfinansējumu 50% apmērā no pašvaldību izlietotajiem līdzekļiem pabalstam garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai 6,56 miljonu latu apmērā, kā arī valsts budžeta līdzfinansējumu 20% apmērā no pašvaldību izlietotajiem līdzekļiem dzīvokļa pabalstam 2,34 miljonu latu apmērā.

Tomēr valsts budžeta līdzfinansējums pašvaldībām GMI pabalstiem 50% apmērā paredzēts tikai līdz 30.jūnijam, bet līdzfinansējums ģimenes pabalstiem 20% apmērā ‒ tikai līdz 30.aprīlim.

No 2012.gada 1.jūlija sociālās palīdzības pabalsti būs pilnībā jānodrošina pašvaldībām.

Veselības ministrijai apropriāciju rosināts palielināt par 19,87 miljoniem latu – pacientu iemaksu un līdzmaksājumu kompensēšanai trūcīgām personām 5,86 miljonu latu apmērā, zāļu iegādes izdevumu kompensēšanai trūcīgām personām 100% apmērā 5,7 miljonu latu apmērā, mājas aprūpei pacientiem ar smagām slimībām 3,31 miljona latu apmērā, primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai, piesaistot ģimenes ārsta praksei otru māsu, 4,143 miljonu latu apmērā, ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbībai 187 473 latu apmērā, kā arī stacionāro pakalpojumu koncentrēšanai pacientiem ar garīgām slimībām, attīstot aprūpi dienas centros, 672 111 latu apmērā.

Satiksmes ministrijai Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros iecerēts piešķirt 5,574 miljonus latu, lai nodrošinātu zaudējumu kompensēšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā 3,9 miljonu latu apmērā un zaudējumu kompensēšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par invalīdu pārvadāšanu republikas pilsētās 1,672 miljonu latu apmērā.

Paredzēts, ka no 2012.gada 1.jūlija personām ar otro invaliditātes grupu, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, bāreņiem un bez vacāku gādības palikušiem bērniem, kā arī pirmsskolas vecuma bērniem (no divu gadu vecuma) jāveic līdzmaksājums 50% apmērā par sabiedriskā transporta izmantošanu.

No nākamā gada no valsts budžeta netiktu kompensēti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītie zaudējumi pilsētas nozīmes maršrutu tīkla maršrutos.

Izglītības un zinātnes ministrijai 2012.gadā un turpmākajos gados Sociālās drošības tīkla stratēģijā plānotie pasākumi būtu jānodrošina piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Līdz ar to stratēģijas ietvaros vairs netiktu paredzētas kompensācijas no valsts budžeta skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai skolēnu nogādāšanai skolās no apdzīvotām vietām, kur skolas ir slēgtas izglītības reformas dēļ.

Pirms trim gadiem sāktās Sociālās drošības tīkla stratēģijas beigu termiņš ir šā gada 31.decembris

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu