"Rīgas satiksmes" kontrolieri pārtrauks saudzējošo režīmu (113)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No rītdienas, 1.jūlija, beidzas elektroniskās biļetes ieviešanas dēļ noteiktais trīs mēnešus ilgais saudzējošais režīms Rīgas sabiedriskajā transportā, tādēļ "Rīgas satiksmes" kontrolieri sāks pilnvērtīgu kontroli un sodīs visus pasažierus, kas būs pārkāpuši braukšanas noteikumus.

"Saudzēšanas laiks pārejas periodā ir pagājis. "Rīgas satiksmes" Kontroles daļas darbinieki šajā laikā galvenokārt veica izskaidrošanas darbu un konsultēja, sodīja vien tad, ja pilnīgi atklāti brauca bez biļetes," šodien žurnālistiem sacīja Kontroles daļas vadītājs Modris Jaunups (JL).

Jaunups arī norādīja, ka turpināsies reidu kontroles, iesaistot Rīgas pašvaldības policiju.

"Reidiem jānotiek labi pārredzamās vietās, netraucējot satiksmi un ne ilgāk par trim minūtēm," skaidroja Jaunups, piebilstot, ka šis esot visefektīvākais veids, kā notvert "vienas pieturas braucējus".

"Ir cilvēki, kas par šiem reidiem sūdzas, bet tie galvenokārt ir cilvēki, kas braukuši bez biļetes. Godīgie pasažieri tikpat kā nesūdzas," sacīja Jaunups.

Šajā laikposmā īstenota saudzējoša kontroles politika, tādējādi samazinājies sodīto pasažieru skaits. No 1. jūlija kontrole tiks atjaunota iepriekšējos apjomos. Vienlaikus, tāpat kā līdz šim, ikviens gadījums, kurā pasažierim bijuši iebildumi par kontroles vai kādu citu darbību, tiks izvērtēts individuāli, norādīja Kontroles dienesta vadītājs.

Saistībā ar elektronisko norēķinu ieviešanu "Rīgas satiksmē" veikta arī kontrolieru kvalifikācijas paaugstināšana, veicot apmācības un testēšanu, turklāt apmācības vēl turpināsies.

Maijā par braukšanu bez biļetes tika sodīti 2972 pasažieri, no tiem visvairāk - 1312 - "zaķi" sodīti trolejbusos. Salīdzinājumam, martā par braukšanu bez biļetes sodīti 5417 pasažieri, februārī - 7598, bet janvārī - 9269 bezbiļetnieki.

Maijā veiktas 36 650 pārbaudes, martā - 54 710, februārī - 49 503, bet janvārī - 53 670 pārbaudes. Visvairāk tiek pārbaudīti trolejbusi.

Jau ziņots, ka kopš februāra beigām Rīgas sabiedriskajā transportā par braukšanu bez biļetes kontrolieri no pasažieriem var iekasēt līdz pieciem latiem lielu soda naudu, bet no 1.maija ieviesta elektroniskā biļete.

Rīgas sabiedriskajā transportā par braukšanu bez biļetes pērn sodīti 91 084 pasažieri, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2007.gadā, kad tika sodīti 46 672 "zaķi". Savukārt 2006.gadā sodīti tikai 4119 "zaķi". Kopā soda naudās no bezbiļetniekiem pērn iekasēti aptuveni 180 000 latu.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un Rīgas Fondu biržas 2008.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Rīgas satiksme" ar uzņēmuma vērtību 111 miljoni latu ierindojas 21.vietā, bet 2007.gada pētījumā "Rīgas satiksme" ar vērtību 99,24 miljoni latu bija 27.vietā.

Komentāri (113)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu