ES palīdzēs no putnu gripas radītās ažiotāžas cietušajām valstīm (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība sniegs finansiālu atbalstu dalībvalstīm, kuru putnkopības nozare cietusi būtiskus zaudējumus putnu gripas izraisītās ažiotāžas rezultātā, Saeimas Eiropas lietu komisiju šodien informēja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Atsevišķās dalībvalstīs mediju saceltā ažiotāža ap putnu gripas patogēno veidu radījusi pircēju neuzticību, kā rezultātā putnu gaļas patēriņš samazinājies pat par pusi, darīja zināmu zemkopības ministrs.

Eiropas Savienība plāno nodrošināt 50 procentu līdzfinansējumu šo dalībvalstu putnu gaļas tirgus situācijas stabilizācijai. Tā veikšanai nepieciešamie regulu grozījumi tiks apspriesti 25.aprīļa ES lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē.

Kā Eiropas lietu komisijas (ELK) deputātiem norādīja Mārtiņš Roze, Latvijā putnu gripas izraisītā ažiotāža putnu gaļas noietu ietekmējusi minimāli. Lai arī kopējais putnu gaļas patēriņš ir krities, tomēr pieprasījums pēc Latvijā audzētu putnu gaļas pēdējā laikā pat pieaudzis.

Labi, ka Latvijas mediji ap šo jautājumu nav radījuši milzīgu ažiotāžu, teica ministrs. Viņš atkārtoja, ka satraukumam nav nekāda pamata. No putnu gripas visā pasaulē ir miruši salīdzinoši neliels skaits cilvēku, turklāt vairums Ķīnā, kur ir specifiski ēšanas paradumi, norādīja Mārtiņš Roze.

Atbildot uz ELK priekšsēdētāja Oskara Kastēna jautājumu, zemkopības ministrs informēja, ka Igaunijas un Lietuvas putnkopības nozares ažiotāžas rezultātā arī cietušas minimāli. Tomēr daudzviet citur putnu gripa ir radījusi ievērojamus zaudējumus. Piemēram, Grieķijā putnu gaļas patēriņš samazinājies par 70 procentiem, Kiprā par 60 procentiem, bet Ungārijā par 20 procentiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu