Koncerta apskats: Blur «Rough Trade East» Londonā (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Blur atgriešanās uz skatuves Londonā Rough Trade East ierakstu veikalā 15. jūnijā.

Rakstā par Blur apvienošanos britu izdevumā «Uncut» tā autors Deivids Kavanahs (David Cavanagh) vaicāja: diez kādus Blur mēs varam sagaidīt uz skatuves 2009. gadā, teju desmit gadus pēc tam, kad uz skatuves pēdējo reizi visi kopā kāpa Deimons Olbārns, Greiams Koksons, Deivs Roventrī un Alekss Džeimss? Atbilde ir pārsteidzoši patīkama – tieši tik enerģiskus un jauneklīgus kā grupas 1993. gada koncertfilmā «Starshaped».

Kāds no mums, Londonas universitātes Goldsmitas koledžas studentiem, bija padzirdējis, ka Brikstonas akadēmijā iespējams saņemt biļetes uz grupas Blur slepeno koncertu vēlāk tajā pašā dienā. Goldsmitā savas muzikālās gaitas astoņdesmito gadu beigās sāka Blur, toreiz gan ar nosaukumu «Seymour». Kad ap vieniem dienā sēdējām autobusā uz Brikstonu, paši neticējām, ka paspēsim laikā uz otro grupas atgriešanās koncertu pēc tam, kad pagājušajā sestdienā viņi nospēlējuši 28 dziesmas Eseksā – vietā, kur Blur koncertēja pirmo reizi. Ap pieciem pēcpusdienā top skaidrs - Blur Londonā atgriezīsies «Rough Trade East» ierakstu veikalā – vietā, kur koncertu iespējams vērot aptuveni 300 cilvēkiem. Gaidot veikala durvju atvēršanu, dzirdam mēģinājumu – skan «For Tomorrow», «Coffee and TV» un «Popscene». Tās skan teju perfekti. Pārsvarā rindā gaida jaunieši (tīņu puikām rokās tikko pirkti Blur – Midlife ieraksti), ir dāma no Portugāles un, iespējams, šovakar viens no retajiem cilvēkiem, kas grupu redzēja koncertējam deviņdesmito vidū, - trīsdesmitgadīgs brits. Valda tirpinošs satraukums, kas aug augumā, kad gaidām viņus, stāvot pie visai mazās ierakstu veikala skatuves.

Pāris minūtes pēc septiņiem viņi iznāk uz skatuves. Nav vairs nedz izteiksmīgo un jauneklīgo sejas vaibstu, nedz Dr. Martens zābaku kājās, nedz žakešu. Alekss tur rokās tējas krūzi. Deimons pārlaiž acis pūlim un viegli pasmaida. Viņi sāk ar «She’s So High», kas ir Blur debijas singls. No sākuma tā nedaudz neērti gan viņiem, gan mums, bet skan tik labi un pārliecinoši, ka nav vietu domām, vai kāds te mēģina pierādīt to, kas sen jau pagājis. «Girls and Boys» laikā Greiams sajauc «girls!» ar «boys!» vietām, un Deimons teju vai sasmejas. Koncertā spēlēto dziesmu liste ir labāko hitu izlase, kas skaidrojama ar «Midlife» diska klajā nākšanu tajā pašā dienā.

Dziesmu saraksts
Dziesmu saraksts Foto: Publicitātes foto

Izskan «For Tomorrow» un liriskais «End of a Century», narkotiku himna «Beetlebum». Greiams nodzied «Coffee and TV», it kā nekas nebūtu noticis. «Tender» tiek atskaņota teju tās «13» albuma cienīgajā septiņu minūšu versijā, Aleksam spēlējot basģitāru kā kontrabasu. Ieskanas «Out of Time», un mani pāršalc doma, cik dīvaini to ir spēlēt Greiamam, kurš Blur pēdējā studijas albuma rakstīšanas laikā pameta grupu alkoholisma dēļ. Sekojošās «Popscene» laikā pūlis kļūst nevaldāms, kāds pat mēģina peldēt uz muguras pa publikas izstieptajām rokām. Būtu maigi teikts, ka visi dziedam korī līdzi. Deimons šļaksta publikā vienu ūdens pudeli pēc otras, kamēr Roventrī sit tik pazīstamo «Song 2» bungu partiju. Uz skatuves, protams, nav Fila Daniela (Phil Daniels), kurš «Parklife» laikā deklamētu savus novērojumus par vidusslāņa brita ikdienas dzīvi. «Confidence is a prefrence...» - mēs visi tos zinām no galvas. Un šķiet, četriniekam uz skatuves, to atkal dzirdot, ir milzīgs prieks. Pēc trakotā triju dziesmu salikuma viņi mums liek dungot «This is a Low» (Uncut jūlija numurā producents Stīvens Strīts to nosaucis par «Blur» «Wonderwall», ja jūs vēlaties»), bet man liekas, tā gluži nav taisnība – tas nav zema spiediena apgabals, tā ir atgriešanās vislabākajā formā.

Grupas dalībniekus mūsdienās, manuprāt, vislabāk raksturo «Rough Trade East» pamešana – Deimons aizbrauc mašīnā, kas viņu sagaida pie veikala sānu izejas, Alekss izlavās pa sānu durvīm, Deivs iznāk, tērpies visai vienkāršā stepētā vējjakā ar mugursomu un, visticamāk, mājās dodas kājām, bet Greiams tvīda žaketē veikalā uzkavējās vēl mirkli, lai pēcāk iesēstos mašīnā, kas aizvedīs viņu uz dzīvesvietu Kemdenā. Britpopa karš vairs nav aktuāls, jo šodien Blur un Oasis katrai ir savs, pavisam atšķirīgs stāsts.

Blur tālākās gaitas: Uzstāšanās Glastonberijas festivālā, divi koncerti Hyde Park jūlija sākumā, uzstāšanās Lionā, Dublinā un «T in the Park» festivālā.

+ izskatās, ka ierakstu kompānija «Parlophone» grupas apvienošanos grasās izmantot ar uzviju – ne tikai izdots kārtējais grupas labāko dziesmu albums «Midlife: A Beginner’s Guide to Blur», bet jau šobrīd iespējams pasūtīt Haidparka koncertu ierakstu. Kompānija solās veidot arī dokumentālo filmu par Blur atgriešanos «Rough Trade East» ierakstu veikalā.

Līva Caune

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu