Sākas parakstu vākšana par krievu valodu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien sāksies un līdz 30.novembrim turpināsies parakstu vākšana likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanai, kas paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otro valsts valodu, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu varēs 612 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 39 parakstu vākšanas vietās ārzemēs. Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādās četras stundas dienā, arī brīvdienās un svētku dienās. Parakstu vākšanas vietas ārvalstīs būs atvērtas pārstāvniecību vadītāju noteiktajos darba laikos.

Parakstu vākšanas vietu darba laikus Latvijā nosaka pašvaldību vēlēšanu komisijas, tādēļ katrā pašvaldībā parakstu vākšanas vietu darba laiki ir atšķirīgi.

Atbilstoši likumam "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" domēm jānodrošina, lai paziņojumi par parakstu vākšanas vietu un laiku tiktu izlikti pie domes ēkas vai informācijas sniegšanas vietā, tiktu publicēti pašvaldības mājaslapā vai pašvaldības informatīvajā izdevumā, bet, ja tāda nav, - citā vietējā laikrakstā. Šai informācijai jābūt izliktai arī parakstu vākšanas vietās.

Ievērojot labas pārvaldības principu, informāciju par parakstu vākšanas vietu adresēm un darba laiku apkopo arī Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), un no šodienas šī informācija būs pieejama CVK interneta vietnē "www.cvk.lv" . Tāpat no šodienas parakstu vākšanas vietu adreses un darba laikus vēlētāji varēs noskaidrot, zvanot uz CVK uzziņu tālruni 67049999. Tālruņa pakalpojums tiks nodrošināts 24 stundas diennaktī un būs pieejams līdz 1.decembrim.

Piedalīties parakstu vākšanā drīkst balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, sākot no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešama Latvijas pilsoņa pase, kurā tiks izdarīta atzīme par dalību parakstu vākšanā.

Parakstu vākšanas mērķis ir noskaidrot, cik vēlētāju atbalsta Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu parlamentā. Līdz ar to atšķirībā no tautas nobalsošanas parakstu vākšanā iespējams parakstīties tikai par atbalstu grozījumiem, nevis nobalsot pret.

Vēlētājiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanas pirmajā kārtā un par Satversmes grozījumu projektu parakstījušies pie notāriem vai bāriņtiesā, atkārtoti parakstu vākšanā nav jāpiedalās. Šie paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam. Pavisam parakstu vākšanas pirmajā kārtā jau piedalījušies 12 533 vēlētāji.

Dalībai parakstu vākšanā var pieteikties arī tie vēlētāji, kuri atbalsta Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu parlamentā, bet veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties parakstīties parakstu vākšanas vietā. Šajā gadījumā, vēlākais, līdz 29.novembra plkst.12 pašvaldības vēlēšanu komisijai vai kādā no pašvaldības parakstu vākšanas vietām tās darba laikā jāiesniedz attiecīgs iesniegums. Parakstu vākšana vēlētāju atrašanās vietā tiks organizēta pēdējā parakstu vākšanas dienā, 30.novembrī.

Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" tiks iesniegts Saeimā, ja parakstu vākšanā to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 379 vēlētāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu