Ziemeļnieku atvēsināšana (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šodien Latvijas hokeja izlase savā trešajā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta, kas norisinājās "Arēna Rīga", izcīnīja skaistu uzvaru ar 3:1 pār Somijas valstsvienību. Divus vārtus mūsu izlases labā guva aizsargs Viktors Ignatjevs, bet vārtos teicams bija Mārtiņš Raitums.

Latvijas un Somijas izlašu mačā visi vārti tika gūti spēlējot nevienādos sastāvos. Ignatjevs, kurš pēc savainojuma izārstēšanas tikai nesen atgriezās izlases rindās, divreiz realizēja skaitlisko vairākumu, bet punktu mājinieku uzvarai pielika Leonīds Tambijevs, raidot ripu jau tukšajos viesu vārtos, kad vārtsarga Fredrika Norenas vietā laukumā bija devies sestais laukuma spēlētājs. Arī somi Raitumu vienīgo reizi pārspēja skaitliskajā vairākumā - 3:1!

Pēc diviem zaudējumiem pārbaudes mačos ar Krievijas izlasi, šī bija pirmā Latvijas izlases uzvara gatavojoties pasaules čempionātam un pirmais panākums kopš izlases vadības grožus ir uzņēmies bijušais Rīgas "Dinamo" meistarkomandas treneris Pjotrs Vorobjovs.

"Interesanta un aizraujoša spēle, kurā iespējas bija abām komandām, bet mums bija lielāka vēlēšanās uzvarēt," preses konferencē atzina Latvijas izlases galvenais treneris.

"Komanda darbojās ar lielu pašatdevi, dažreiz arī veiksme bija mūsu sabiedrotā. Visi nospēlēja labi, ja nu vienīgi atsevišķās epizodēs ceturtā maiņa [Ziediņš, Āboliņš, Štāls - aut.] zaudēja divcīņās ar pretspēlētājiem."

Pirms spēles bija plānots, ka Latvijas izlases vārtus pusi laika sargās izlases potenciālais pirmais numurs Edgars Masaļskis un otru pusi - Raitums, tomēr 21 gadu vecais talsenieks jau no pirmajām minūtēm pārliecinoši darbojās mūsu komandas cietoksnī un tas lika trenerim mainīt savu lēmumu. "Viņam tā lieta aizgāja no rokas un vajadzēja dot iespēju iespēlēties, lai puisis iegūtu lielāku pārliecību par savām spējām," uzticēšanos Raitumam pamatoja Vorobjovs.

Divu vārtu autors Viktors Ignatjevs (pirmais no kreisās).
Divu vārtu autors Viktors Ignatjevs (pirmais no kreisās). Foto: AFI

Somijas izlases galvenais treneris Erka Vesterlunds atzīmēja gan labo mājinieku vārtsarga spēli, gan aizsardzības sekmīgo darbību kopumā: "Mūsu problēma šoreiz bija vārtu gūšana. Latvija spēlēja labi un ar lielu atdevi. Esmu priecīgs, ka mums bija iespēja izmēģināt jauno arēnu vēl pirms pasaules čempionāta sākuma."

Somija ar Latviju savā starpā tiksies arī 7. maijā - pasaules čempionāta priekšsacīkstēs A grupā un arī šo "izlūkgājienu" Somijas izlases vadītājs nosauca par pozitīvu savai komandai, lai gan no šī sastāva maija sākumā uz Rīgu braukšot tikai kādi desmit spēlētāji. "Viss būs atkarīgs no Stenlija kausa pirmās kārtas rezultātiem," sastāva komplektācijas perspektīvu iezīmēja Vesterlunds.

Latvijas izlase nākamo pārbaudes spēli aizvadīs nākampiektdien izbraukumā ar Dānijas valstsvienību, bet 2. maijā Rīgā "sarkanbaltsarkanie" mērosies spēkiem ar Šveici.

Šīsdienas spēlē pēc pirmā perioda rezultāts bija neizšķirts 0:0. Raitums vairākas reizes sekmīgi tika galā ar viesu metieniem, bet aktīvākais mājinieku rindās bija Aleksandrs Ņiživijs, kurš labā situācijā Somijas izlases vārtu priekšā nonāca pats un ar lielisku piespēli metiena pozīcijā izvirzīja arī Tambijevu.

Kā vēlāk izrādījās, notikumi ar tālejošām sekām norisinājās, kad līdz pirmā perioda beigām bija palikušas 15 sekundes. Somi vispirms nopelnīja divas minūtes par Ņiživija grūšanu apmalē, bet jau aizturētā soda laikā savu vārtu priekšā neatļauti kavēja arī Aleksandru Semjonovu.

2006. gada 21. aprīlis, Rīga. Aleksandrs Ņiživijs (no labās) līksmo pēc Viktora Ignatjeva pirmajiem gūtajiem vārtiem. Frederiks Norrena nebija glābējs, kad somi spēlēja trīs pret pieciem mājiniekiem.
2006. gada 21. aprīlis, Rīga. Aleksandrs Ņiživijs (no labās) līksmo pēc Viktora Ignatjeva pirmajiem gūtajiem vārtiem. Frederiks Norrena nebija glābējs, kad somi spēlēja trīs pret pieciem mājiniekiem. Foto: AFI

Tas nozīmēja, ka uz noraidīto soliņa uzreiz sēdās divi ziemeļnieki un Latvijai apaļas divas minūtes bija skaitliskais vairākums pieci pret trim. Pirmajā trešdaļā mūsējie to nepaspēja pārvērst vārtu guvumā, toties jau otrā perioda 33. sekundē Ignatjevs pēc Tambijeva un Semjonova piespēlēm ar spēcīgu šķēlienu no iemetienu apļa ietrieca ripu Somijas izlases vārtu devītniekā - 1:0!

Drīz pēc tam komandas mainījās lomām un gadrīz divas minūtes trīs pret pieciem bija spiesti aizsargāties mājinieki un jāteic, ka šo uzdevumu paveica spoži - pašaizliedzīga aizsardzība plus kolosāla Raituma darbība vārtos.

Kad laukumā atgriezās noraidītais Georgijs Pujacs, viņš uzreiz saņēma labu piespēli pie pretinieku zilās līnījas un kopā ar Edgaru Žalkovski aizskrēja divatā pret vienu somu hokejistu, taču pēdējais nespēja ieraidīt ripu jau faktiski tukšā vārtu stūrī.

Tomēr psiholoģiskais pārsvars jau bija Latvijas izlases sabiedrotais un otrā perioda devītajā minūtē tas pats Igantjevs skaitliskajā varākumā ar ne pārāk spēcīgu metienu no zilās līnijas pārsteidza viesus nesagatavotus. Cauri burzmai vārtu priekšā raidītā ripa atrada spraugu starp Norenas kājsargiem un jau 2:0! Rezultatīva piespēle - Pujacam.

Trešajā periodā iniciatīvu viennozīmīgi bija pārņēmuši somi, savukārt Latvijas izlase atbildēja ar asiem pretuzbrukumiem. Alda Āboliņa vieta ceturtajā maiņā laukumā devās jauniešu izlases līderis Kaspars Daugaviņš.

Kādā no mājinieku pretuzbrukumiem vienatnē pret Norenu aizskrēja Miķelis Rēdlihs, taču nespēja savu iespēju izmantot. Somi turpināja kāpināt ofensīvu un 18. minūtē tas beidzot nesa augļus, kad skatiliskajā vairākumā pirmo un vienīgo reizi Mārtiņu Raitumu ar kuriozu metienu no zilās līnijas pārspēja Tonijs Soderholms - 2:1.

Somi bija sajutuši iespēju atspēlēties un jau divas minūtes pirms spēles beigām nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Tomēr Latvijas izlase turpināja sekmīgi aizstāvēties un vēl vairāk. Semjonovam un Ņiživijam "izkapājot" ripu laukuma viduszonā, Tambijevs diezgan sarežģītā situācijā ieraidīja to tukšajos Somijas izlases vārtos. vārtos - 3:1!

Pēc Latvijas hokeja oficiālās mājaslapas "hockey.lv" aprēķiniem, Latvijas izlase šajā spēlē izdarīja 19 metienus, bet Raitums atvairīja 39 (!) no 40 pretinieku metieniem. Pilnīgi pelnīti viņš tikai atzīts par labāko Latvijas izlasē un ievērojami palielināja savas izredzes iekļūt izlases sastāvā dalībai pasaules čempionātā. Vai Vorobjovam pietiks drosmes uzticēties jaunajam talantam?

Latvijas izlases sastāvs.

Vārtsargi: Mārtiņš Raitums, rezervē - Edgars Masaļskis;

1. maiņa: Arvīds Reķis - Agris Saviels, Grigorijs Panteļejevs - Edgars Žaltkovskis - Mārtiņš Cipulis; 2. maiņa: Atvars Tribuncovs - Māris Jass, Leonīds Tambijevs - Aleksandrs Semjonovs (C) - Aleksandrs Ņiživijs; 3. maiņa: Georgijs Pujacs - Guntis Galviņš, Miķelis Rēdlihs - Viktors Bļinovs - Aleksejs Širokovs; 4. maiņa: Viktors Ignatjevs - Aleksandrs Jerofejevs, Juris Štāls - Aldis Āboliņš (Kaspars Daugaviņš) - Māris Ziediņš; Rezervē - Jānis Andersons, Arturs Kulda, Kaspars Saulietis.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu