Andželas Strupules-Smalkās personālizstāde "Esības saturs"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Galerija “BonhanS.S” atkal aicina uz “pirmizrādi” – māksliniece Andžela Strupule–Smalkā pirmo reizi atklātībā rāda savas gleznas. Autore nav mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijā, bet gan Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā, kur studējusi psiholoģiju.

“Psiholoģija – zinātne par cilvēka pārdzīvojumiem un uzvedību, pēta faktorus, kas nosaka viņa uztveri, domāšanu, jūtas un atmiņu.” Telpas un laika, kustības un krāsu uztvere, kultūras psiholoģija, emociju dimensijas utt.

Izglītība, dabas dāvātā krāsu izjūta, dzīves vieta pie dabas, jaunās māmiņas statuss (ģimenē aug brālītis un māsiņa: Kārlis - 5 gadi, Katrīna – gads un trīs mēneši), 35 gados uzkrātā dzīves pieredze devušas pietiekoši daudz vielas mākslas darbu radīšanai.

Andžela – skaista sieviete (Miss Latvija ’89 fināliste), domājošs un jūtīgs cilvēks, kurš savās gleznās runā par DZĪVI tās dažādajās izpausmēs. Māksliniece ļauj skatītājiem būt brīviem un redzēt sev vēlamo.

“Iztēle ir viena no mūsu efektīvākajām spējām; tā ir Dieva bagātību krātuve. Apvaldīta un pareizā virzienā vērsta iztēle ir varen iedarbīgs līdzeklis, kas ļauj iegremdēties zemapziņas dzīlēs un smelties tur izgudrojumu, atklājumu, dzeju un mūziku.” [Džozefs Mērfijs]

Bet pieturas punkti tomēr rodami gleznu nosaukumos: “Ceļš uz sevi”, “Kristalizētais intelekts” – tie ir stāsti par personiskiem pārdzīvojumiem; “Patības niansētās izpausmes” (patība – individuāla aktualizēšanas sistēma); “Attiecību akme” (akme – virsotne); “Subjektīvā labklājība” – pašapmierinātības sindroms; “Naivuma skaistums” – naivums ir tik skaists, zaudētās naivuma aizsargbruņas vairs nav atgūstamas. Māksliniece strādā uz audekla ar eļļas krāsām. Darbi – bezpriekšmetiskas kompozīcijas zeltaini sudrabotos, dzeltenos, gaiši zilos, rozā toņos. Par kolekciju “Esības saturs” gribētos izsaukties kā Emersonam, bet klusu, klusu: “Paklusēsim, lai varam sadzirdēt dievus čukstam.”

Izstāde apskatāma no 25.aprīļa līdz 14.maijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu