Jūrmalgeitas personāži pamet valsti (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietā notiesātais uzņēmējs Germans Milušs, kuram piektdien tiesa piesprieda piecus gadus cietumā, joprojām ir uz brīvām kājām un, visticamāk, jau pametis valsti.

G. Milušs piektdien neieradās uz tiesas sprieduma pasludināšanu, un kopš tās dienas izsludināta viņa meklēšana. Vienīgā informācija, ko šobrīd sniedz policija, – G. Milušs tiek meklēts, taču tuvāki paskaidrojumi par to, vai policijai ir radies kāds pavediens uzņēmēja meklēšanas gaitā, netiek sniegta. G. Milušam jau pirms sprieduma pasludināšanas bija piemērots drošības līdzeklis – aizliegums izbraukt no valsts. Taču tas nav garants, lai šāda persona nevarētu likumīgi šķērsot valsts robežu. Valsts robežsardzes preses un sabiedrisko attiecību dienesta priekšniece Dace Ūdre skaidro, ka parasti šādas personas tiek iekļautas datu bāzē, bet Latvija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, tāpēc uz tās robežas jau sen vairs nenotiek visu personu pilna datorizēta kontrole.

"Personu, kurai ir liegts izbraukt no valsts, uz robežas var fiksēt tikai tādā gadījumā, ja tiek veikta pilna datorizētā kontrole, taču robežsargiem nav pienākums pārbaudīt katru izbraukušo datorizēti. Tā kā, tikai apskatot pasi, robežsargs nevar pārliecināties, vai personai nav liegums izbraukt no valsts, tad šobrīd nav iespējams apgalvot, ka G. Milušs pavisam oficiālā veidā nav šķērsojis valsts robežu un devies uz kādu ES valsti.

Diemžēl viņš to būtu varējis izdarīt arī pilnīgi legāli. Robežsargi pilnu datorizēto kontroli veic tikai tām personām, kas uz robežas rada zināmas aizdomas – aizdomīgi uzvedas vai kā citādi pievērš robežsargu uzmanību.

Pretējā gadījumā, lai pieķertu vienu šādu personu, datorizēti būtu jāpārbauda arī visi pārējie robežšķērsotāji," tā D. Ūdre.

Pēdējā publiski izskanējusī informācija nāca no G. Miluša advokāta Osvalda Svilāna, kurš piektdien sacīja, ka aizstāvamajam kļuvis slikti un viņš ar ātro palīdzību nogādāts kādā medicīnas iestādē. Šī informācija gan nav guvusi apstiprinājumu, jo G. Milušs Rīgas un Jūrmalas ārstniecības iestādēs nav atrodams. Vēl ceturtdienas tiesas sēdes pārtraukumā G. Milušs Neatkarīgajai piedāvāja piektdien ierasties pie viņa uz interviju, izrādot vēlmi publiskot savu versiju par Jūrmalgeitu. Tobrīd gan viņš vēl nezināja, ka tieši tajā dienā tiesa pasludinās spriedumu. Piektdien, zvanot uz paša G. Miluša Neatkarīgajai iedoto tālruņa numuru, tas neatbildēja, bet vakar telefona klausulē atskanēja paziņojums "adresāts pašreiz nav sasniedzams".

Apmulsuši par īpašnieka pazušanu ir arī viņa uzņēmuma SIA Mikas darbinieki. Neatkarīgajai firmas darbinieks Vladislavs atklāj, ka savu priekšnieku redzējis dienu vai divas pirms sprieduma nolasīšanas – viņš bija iebraucis darbā. "Pēc tam te viņu neviens nav redzējis. Šobrīd uzņēmumā valda pamatīgs juceklis. Esam palikuši bez vadības, un šobrīd uzņēmumā nav neviena, kas vadītu ikdienas darbus, – mēs (darbinieki) nezinām, ko darīt, kā rīkoties un kas vispār uzņēmumu un mūs sagaida nākotnē," tā Vladislavs.

Arī vēl viens Jūrmalgeitas skandālā iesaistītais personāžs – Leonīds Lasmanis, kura krimināllietas izskatīšana izdalīta atsevišķi no pārējās lietas – nemaz nesteidzas nokļūt Latvijas likumsargu skavās. Arī viņš joprojām ir policijas meklēšanā, un tuvāka informācija par L. Lasmaņa iespējamo atrašanās vietu ir diezgan skopa. Kamēr abi minētie kungi vēl bauda brīvību, pagaidām vienīgais Jūrmalgeitas lietā ar brīvības atņemšanu notiesātais – bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis – vakar no Jelgavas policijas pārvaldes īslaicīgās aizturēšanas izolatora pārvests uz Matīsa cietumu.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu