Krievijā turpinās pirmie latviešu sadziedāšanās svētki (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Arhangeļskas rajonā Baškortostānas Republikā turpinās pirmie Krievijā dzīvojošo latviešu sadziedāšanās svētki, informēja Latvijas vēstniecībā Krievijā.

Sadziedāšanās svētkos plāno piedalīties apmēram 150 latviešu biedrību dalībnieki no vairākiem Krievijas reģioniem - Maskavas, Sanktpēterburgas, Pleskavas, Smoļenskas, Omskas, Magadanas, Krasnojarskas, Komi un Baškortostānas.

Svētku programmā ir iekļautas gan latviešu tautasdziesmas, gan Raimonda Paula un Mārtiņa Brauna mūzikas repertuārs. Tāpat sadziedāšanās svētkos piedalīsies arī pūtēju kvintets no Latvijas, tautas deju kolektīvs "Druva" un apvienotais Rīgas koris virsdiriģenta Romāna Vanaga vadībā. Savukārt arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā notiks luterāņu draudzes dievkalpojums.

Vēstniecība norāda: sadziedāšanās svētki ir nozīmīga latviešu etniskās, valodas un kultūras identitātes saglabāšanas sastāvdaļa, kas palīdzēs nostiprināt diasporas saistību ar Latviju un piederības sajūtu etniskajai dzimtenei.

Kā goda viešņa pasākumu apmeklēs Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā.

"Daudzi Krievijas latvieši mēros tālu ceļu pāri visai valstij, lai šīs vasaras saulgriežos būtu kopā - dziedātu latviešu dziesmas un dejotu latviešu tautas dejas. Šie būs ļoti īpaši sadziedāšanās svētki, kurus Krievijas latvieši paši ir izsapņojuši un par spīti grūtiem laikiem uzdrīkstējušies šo sapni īstenot. Man ir liels prieks un pagodinājums piedalīties pirmajos Krievijas latviešu sadziedāšanās svētkos, un es ceru, ka tie kļūs par ilglaicīgu tradīciju," saka prezidenta kundze.

Viesošanās laikā Zatleres kundzei plānota arī tikšanās ar Baškīrijas izglītības ministru, latviešu vidusskolas, latviešu centra un muzeja apmeklējums, kā arī Jāņu ielīgošana kopā ar latviešiem no visām Krievijas malām.

Kā dāvanu Krievijas latviešiem Valsts prezidenta kundze sev līdzi vedīs grāmatu izlasi latviešu valodā, kas tiks nodota Arhlatviešu bibliotēkas krājuma papildināšanai.

Baškīrijas latviešu vēsturei ir apmēram 130 gadu. Latvieši sāka ierasties Baškīrijā 19.gadsimta otrajā pusē labākas dzīves meklējumos. Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados apgabalā dzīvoja vairāk nekā 8100 latviešu. 1989.gada tautas skaitīšana Baškīrijā uzrādīja vairs tikai 2000 latviešus, tomēr latviešu valodu vēl var dzirdēt vairākos Baškīrijas ciemos. Baškīrijā aktīvi darbojas latviešu biedrība un bērnu folkloras ansamblis "Atbalss". Kopš 1990.gada Arhangeļskas skolā tiek pasniegta arī latviešu valoda.

Pasākuma norisi atbalsta Latvijas vēstniecība Krievijā, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, Rīgas dome, Vispasaules latviešu biedrība un Baškortostānas valdība.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu