Lieldienu pasākumi Latvijas pilsētās

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lieldienas Latvijas lielākajās pilsētās aizvadīs ar tradicionālo olu ripināšanu, šūpošanos un rotaļām ar Lieldienu zaķiem.

īgu Lieldienām rotās tikai tajās vietās, kur paredzēti svētku pasākumi, jo saskaņā ar jauno pilsētas noformējuma koncepciju visu pilsētu plānots izrotāt tikai novembrī, kad atzīmē Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas dienu, kā arī Ziemassvētku laikā. Pārējos svētkos tiks noformētas tikai tās vietas, kur notiks pašvaldības rīkoti pasākumi. Tāpēc vietās, kurās nav paredzētas olu cīņas, netaisiet jampadraci, lai nepiesaistītu tiesībsargājošo instanču uzmanību.

Rīdziniekus Pirmajās Lieldienās gaidīs Brīvdabas muzejs, kur varēs izšūpoties, uzgavilēt kopā ar folkloras kopām, iet rotaļās, piedalīties Lieldienu zaķa rīkotajās izklaidēs, degustēt garšaugus, mācīties lasīt grāmatas vecajā drukā, kā arī apmeklēt trušu izstādi. Otrajās Lieldienās Brīvdabas muzeja Usmas baznīcā skanēs garīgā mūzika - dziedās soliste Ilze Paegle un muzicēs ērģelniece Kristīne Adamaite.

Lieldienas rīdzinieki varēs nosvinēt arī Rīgas priekšpilsētās. Pie Kurzemes rajona izpilddirekcijas ēkas 16.aprīlī notiks Lieldienu gadatirgus, Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijā varēs noskatīties izrādi "Lieldienas Siera ielā", kā arī piedalīties rotaļās un atrakcijās, bet Strazdumuižas parkā par Lieldienu noskaņu rūpēsies folkloras kopa "Laiva".

Otrajās Lieldienās Kongresu namā darbosies Lieldienu zaķu darbnīca.

17.aprīlī pulksten 12 kinoteātrī Rīga pasākums Satiec Lieldienu zaķi! Tiks demonstrētas animācijas filmu studijas Dauka filmu programmas un zīmētā animācijas filma Ness un Nesija, kā arī darbosies radošās darbnīcas.

Lieldienu pasākums Ķīpsalā

15.aprīlī un 16.aprīlī izstāžu centrā "Ķīpsala" notiks pasākums "Pūkainās dienas Ķīpsalā", kura laikā paredzēta plaša izklaides programma. Pasākuma laikā būs iespēja apskatīt starptautisko suņu un kaķu izstādi, kā arī gan lielie, gan mazie apmeklētāji varēs piedalīties dažādās Lieldienu svētku atrakcijās.

Starptautiskā suņu izstādē "Suņu mode 2006" kopā pulcēs vairāk nekā 1000 suņu. Izstādē būs apskatāmas gan plaši pazīstamas, gan arī retas suņu šķirnes. Izstādes laikā ir paredzēta gan suņu šķirņu parāde, gan sacensības un paraugdemonstrējumi šķēršļu pārvarēšanā un citos dresūras elementos, kā arī tiks demonstrēti jaunumi suņu modē.

Starptautiskā kaķu izstādē būs apskatāmi apmēram 400 spalvainu un pūkainu mīluļu, kuri cīnīsies par vairākiem tituliem, tostarp "Starptautiskā čempiona", "Lielā starptautiskā čempiona" un "The Best of best show" tituliem, kā arī tiks rīkots speciāls konkurss, lai noteiktu Latvijas lielāko un smagāko kaķi.

Kaķu izstādē būs apskatāmas maz redzētas un retas kaķu šķirnes, kas pat Eiropā ir liels retums. Izstādē piedalīsies viesi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, kā arī Krievijas un Vācijas. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja uzzināt, kā un kur iegādāties suni vai kaķi, kā rūpēties par dzīvnieciņu un kādu pārtiku mīlulim izvēlēties.

Par izklaidēm visai ģimenei "Pūkaino dienu" laikā rūpēsies "Annels atrakciju maratons", kur būs iespējams gan izšūpoties, gan piedalīties Lieldienu olu ripināšanā, kā arī paredzētas dažādas akcijas un konkursi. Ārā pļavā būs sarūpēta iespēja apmeklētājiem doties izjādēs ar zirgiem un ponijiem.

14.aprīlī pulksten 12 no Sv. Jēkaba katedrāles sāksies Krustaceļa procesija, kurā piedalīsies dažādu konfesiju kristieši no vairākām Vecrīgas draudzēm.

Gājiena noslēgums paredzēts ap plkst. 14 Doma laukumā. Gājienu sāks Romas Katoļu baznīcas Latvijā arhibīskaps kardināls Jānis Pujats, bet to noslēgs Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Gājienā paredzētas 14 apstāšanās vietas pie dažādām draudzes baznīcām un citām vietām. Tiks dziedāti Ciešanu laika dziedājumi, ko izpildīs apvienotais draudžu koris.

Pulksten 19 Rīgas Domā koncerts Lielajā piektdienā. Piedalās ērģelniece Larisa Bulava un jauktais koris Muklājs, solisti Antra Bigača, Jānis Apeinis, diriģente Sandra Šmate. Programmā J. S. Bahs, L. Vjerns, F. Pulenks, M. Einfelde, F. Lists.

Jūrmala

Jūrmalā pasākumi norisināsies vairākās vietās - Bulduru kultūras namā Lieldienu svinēšana sestdien notiks kopā ar folkloras kopu "Mare", Kauguru kultūras namā pasākumā "Nāc Lieldienu šūpolēs" bērni varēs rosīties pa Lieldienu zaķa meistardarbnīcu, ripināt olas kopā ar latviešu tradīciju kopu "Skantce", kā arī aplūkot svētku zaķa un viņa draugu izstādi.

Arī Majoru kultūras namā paredzētas tradicionālās svētku atrakcijas, bet Jomas ielā darbosies Lieldienu tirdziņš. Svētkus svinēs arī Jūrmalas brīvdabas muzejā - tur Lieldienu rotaļām un dejām varēs nodoties kopā ar folkloras kopu "Rija" un Jūrmalas teātra aktieriem.

17.aprīlī pulksten 14 Minhauzena muzejā Duntē uz īpašu koncertu aicina Minhauzens – būs iespējams gan klausīties dziesmas, gan skatīties dejas.

Jelgavā jau astoto gadu pēc kārtas norisināsies tradicionālais pasākums "Lielā pastaiga" Jelgavas pils parkā. Tās laikā notiks olu krāsošana un ripināšana un dažādas citas atrakcijas. Bet pusdienlaikā visi šā gada jaundzimušie tiks pie karotītēm - ko arī jau katru gadu dāvina gada sākumā dzimušajiem mazuļiem, informēja pilsētas domē.

Liepājā Lieldienu ieskaņa paredzētas jau ceturtdien, kur Latviešu biedrības namā norisināsies Bērnu rīts, bet piektdien būs pasākums "Krusta ceļš”. Visplašākā Lieldienu svinēšana notiks sestdien - būs "Lieldienu zaķu burziņš", kurā bērni aicināti ierasties zaķu maskās. Visi, kas ieradīsies šādā tērpā, saņems glāzi svaigas burkānu sulas. Pēcpusdienā pilsētā sāks darboties keramikas stends, radošā olu krāsošanas studija, bet vēlāk paredzēta šūpošanās, zaķu priekšnesums, rotaļas un mīklu minēšana.

Cēsīs Lieldienu izdarībām kopā ar zaķiem varēs nodoties pils laukumā, kur arī varēs izšūpoties, izdancoties, krāsot un ripināt olas. Lieldienas varēs nodancot kopā ar pilsētas radošajiem kolektīviem.

Daugavpilī šogad plaša svinēšana Lieldienās netiks rīkota - tie tomēr esot ģimenes svētki, tā vismaz uzskata Daugavpils pašvaldība. Galvenais pasākums paredzēts pirmdien - Otrajās Lieldienās. Ikviens svinēties gribētājs varēs doties uz Vienības laukumu un piedalīties dažādās svētku izdarībās.

Valmierā sestdien Lieldienu pasākumā pie pilsētas kultūras nama piedalīsies Pleskavas apgabala latviešu biedrības ansamblis "Sakta", kas ieradīsies ar savu koncertprogrammu. Tāpat kā citur Latvijā, svētkos varēs izšūpoties, ripināt olas kopā ar zaķiem. Savukārt svētdienas vakarā (16.aprīlis) gaidāms arī koncerts - pilsētā ieradīsies Tibetas mūku "Taši Lunpo" ansamblis, kas sniegs koncertu.

Rēzeknē plašāki svinēšanas pasākumi paredzēti tieši pirmdien, kad Kultūras un atpūtas parkā gaidāms svētku pasākums ģimenēm ar šūpošanos, olu kaujām un citām izdarībām. Nedaudz vēlāk Rēzeknes Kultūras namā notiks "Lieldienu saules koncerts".

Svētdien, 16.aprīlī Lieldienām veltītie pasākumi Valkā sāksies ar agro rīta Lieldienu dievkalpojumu plkst.7.00 Valkas – Lugažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā (Valkā, Rīgas 17).

Tajā pat laikā Lieldienu svinēšana un visdažādākās atrakcijas sāksies arī Lugažu laukumā. Pie Valkas pilsētas kultūras nama esošā Emīla Dārziņa iela būs pilnībā pārvērtusies par Lieldienu Zaķa ielu. No plkst. 7.00 līdz plkst.8.00 bērni varēs sacensties olu meklēšanā parkā, bet no plkst.9.00 līdz plkst.11.00 paredzēta vizināšanās zirga mugurā un kopīga Lieldienu olu greznošana Zaķa darbnīcā. Savukārt, no plkst.10.00 līdz plkst.12.00 norisināsies dažādas Lieldienu Zaķa ielas sacensības un atrakcijas. Darbosies brīvais mikrofons un katrs varēs dziedāt vai arī runāt dzejoļus par Lieldienām, zaķiem, olām un pavasari. Lai vasarā nekostu odi, būs arī Lieldienu šūpoles!

No plkst.7.00 līdz plkst.12.00 kultūras nama foajē būs apskatāma Valkas pirmsskolas izglītības iestāžu „Pumpuriņš”, „Pasaciņa” un „Gaismiņa” audzēkņu, kā arī praktisko nodarbību cikla „Mazais rotaļnieks” dalībnieku veidotie Lieldienu darbiņi dažādās tehnikās – zīmējumi, aplikācijas u.c. Pasākumu organizēšanā ļoti aktīvi ir iesaistījušies ne tikai kultūras nama darbinieki, bet arī pilsētas jauniešu klubi. Kamēr bērni piedalās dažādās Lieldienu atrakcijās, vecāki var izmantot iespēju kultūras nama mazajā zālē aplūkot Sanktpēterburgas (Krievijas Federācija) foto centra fotogrāfiju ceļojošo kolekciju „Roku darbs”.

Ventspils

Ventspilī Lieldienu pasākumi sākas jau ceturtdien - ar gadatirgu Vecpilsētas tirgū, kura laikā varēs aplūkot skaistākos trušus, ripināt olas, bet bērni varēs piedalīties zīmējumu konkursos.

Galvenais svētku pasākums Ventspilī risināsies svētdien Piejūras brīvdabas muzejā, kur notiks Lieldienu kompozīciju konkursi, olu ripināšana, šūpošanās, 100 trušu izstāde un citas labas, apaļas lietas. Pasākumā piedalīsies folkloras kopas "Auļi", "Dullīši" un "Liedags".

Savukārt Ventspils Bērnu rotaļu pilsētiņā svētdien notiks pēcpusdiena bērniem "Liela nāca Lielā diena". Pasākumā piedalīsies folkloras kopas "Oglīte" un "Rotaļnieks". Bet Pārventas bērnu parkā "Fantāzija" notiks pēcpusdiena "Pūpolzaķa raibās Lieldienas". Pasākumu vadīs bērnu un jauniešu interešu izglītības centra "Čiepas" radošā grupa.

Krimulda

Lieldienu brīvdienās, 17.aprīlī, Kubeselē pie Krimuldas baznīcas notiks Lieldienu svinības un putnu dienas. Svētki sāksies plkst.12 Krimuldas baznīcā ar mācītāja Austra Rāviņa vadīto svētbrīdi un folkloras kopas "Senlejiņa" bērnu koncertu, kā arī latviešu tautasdziesmām un ticējumiem par pavasara atmodu un sējas laiku.

Dienas gaitā pasākumu dalībnieki varēs veidot "olu koku", darināt sev vai draugam sargeņģelīti, noklausīties stāstu par gada putnu - lauku piekūnu. Tāpat būs iespēja krāsot un katlā uz ugunskura vārīt olas, kā arī piedalīties olu ripināšanā.

Visi interesenti kopā ar putnu pētnieku Ruslanu Matrozi varēs doties pārgājienā pa pavasarīgo Kubeseles mežu, kura laikā varēs ieklausīties dabā un izlikt putnu būrīšus. Savukārt plkst. 14 Krimuldas baznīcā liliju selekcionārs Andris Krūmiņš stāstīs par liliju šķirnēm un to audzēšanu, jo baltais lilijas zieds, pēc tautas nostāsta, sargā Krimuldas baznīcu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu