Bēgļu nometnē Slovēnijā atrastas Senās Divupes skulptūras

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs Senās Divupes skulptūras, kas, domājams, iegūtas nelegālos izrakumos Sīrijā vai Irākā, uzietas bēgļu nometnē Slovēnijā netālu no robežas ar Horvātiju, trešdien pavēstīja policija.

Ļubļanas Nacionālais muzejs apstiprināja, ka alabastra priekšmeti ir autentiskas Senās Divupes tempļu figūriņas, kas, iespējams, izgatavotas trešajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras.

«Ņemot vērā, ka šiem objektiem nav reģistrācijas vai inventāra atzīmju, mēs uzskatām, ka tie izrakti nelegāli,» Slovēnijas sabiedriskajam radio sacīja muzeja arheologs Peters Turks.

«To vērtība melnajā tirgū būtu mērāma ne jau desmitos tūkstošos eiro, bet noteikti vairākos tūkstošos eiro,» viņš piebilda.

Vēl septembrī UNESCO brīdināja, ka arheoloģisko izrakumu vietas Sīrijā un Irākā tiek izlaupītas ar «industriālu vērienu» un ka no peļņas, kas gūta par salaupītajām vērtībām, tiek finansēts džihādistu grupējums «Islāma valsts».

Statuetes, visticamāk, kāds imigrants pametis vēl novembrī, kad Slovēnijā ik dienas no Horvātijas ieradās tūkstošiem cilvēku, sacīja policijas pārstāvis sakariem ar presi Mirans Sadls.

Par bezprecedenta atradumu paziņots tikai tagad, kad savu novērtēšanu bija pabeidzis Nacionālais muzejs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu